Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. travnja 2012.

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održano je u Đurmancu, 14. travnja (subota) u 12 sati,u restoranu „Kod Žarka“, Podbrezovica 2c.

Iz Đurmanca dolazi Mira Smiljanec, lanjska pobjednica ove jedinstvene manifestacije koju njeguje Krapinsko – zagorska županija čime promiče i vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku su se lentu borile 32 babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a lentu osvaja ona čiji će kolači dobiti najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus, za domišljatost u prezentaciji… Svaki je detalj tu biti bitan jer u ocjenjivačkoj komisiji, čiji filter nije lako proći, sjede vrhunski gastronomski znalci; kuhar Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i predsjedavajući ovogodišnjeg žirija, Branka Kralj, kuharica i nastavnica pri Ugostiteljskoj školi u Zaboku i Marko Živaljić, kuhar i vlasnik agroturizma Majsecov mlin.

Ove godine babice su se osim za jedno od tri pobjednička mjesta natjecale i za priznanje za vizualni dojam koje se na 6. Babičinim kolačima uvodi pod nazivom Izvorno zagorski. Senka Jurina, poznata hrvatska folkloristkinja bodovala je koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nosile prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.

Program manifestacije, kojoj je nositelj Krapinsko-zagorska županija, suorganizator općina Đurmanec, a generalni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede – vodila je Karmen Špiranec, urednica i voditeljica „Radio Kaj“, koji je i medijski pokrovitelj. Kao i svake godine nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila.

Manifestacija Babičini kolači županijsko je natjecanje u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja. Natjecati se mogu samo žene koje su ujedno i bake, odnosno babice, kako se one od davnina u Zagorju i nazivaju. „Babičini kolači“ na vrlo vrijedan i orginalan način promoviraju autohtonost namirnica i gastronomske vrijednosti Zagorja, promiču i vrijednosti žena, obitelji, tradicije i kulture Županije i gradova iz kojih natjecateljice dolaze, budući se natjecanje svake godine održava u mjestu odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica. Do sada se na Babičinim kolačima natjecala ukupno 81 babica sa 162 autohtona zagorska recepta.

Prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima osvojila je „Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca


„Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 32 slastica i osvojila prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima, već tradicionalnom županijskom natjecanju u pripremanju kolača po starim recepturama Zagorja. Na drugo se mjesto plasirala Slavica Strsoglavec iz Pregrade s „Kolačem od čvaraka“, a na treće Nevenka Vorih iz Sv. Križa Začretje s „Kolačem zdravlja“. U subotu je, 14. travnja, još jedno vrijedno priznanje ponijela i Mira Smiljanec iz Đurmanca i to u novouvedenoj kategoriji „Izvorno zagorsko“ zahvaljujući najboljoj prezentaciji nošnje i običaja prezentacije kolača u tradicionalnom zagorskom duhu. Babicama koje su osvojile prva tri mjesta priznanje je uručio župan Siniša Hajdaš-Dončić, a babici Smiljanec za prezentaciju autohtonosti Zagorja priznanje je uručila stručnjakinja folkloristica Senka Jurina. Dožupanica Sonja Borovčak svakoj je natjecateljici uručila zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture.

Dvorana restorana Kod Žarka u Đurmancu, gdje se ovogodišnje natjecanje i manifestacija odigravala, bila je zasigurno najslađa zagorska dvorana protekle subote, a na stotine posjetitelja, koji su ujutro pohrlili kušati delicije spravljene po starinskim receptima bili su više nego zadovoljni. Babice su osim natjecateljskog kolača na svoje izložbene stolove iznijele najmanje još dva kolača što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena. Za svoje su babice svojski navijali unuci koje su natjecateljice imale u pratnji, a mnogi od njih sudjelovali su istom odrškom dok su njihove bake dan ranije pripremale natjecateljske kolače.

Osim priznanja babice su nagradili i sponzori Terme Tuhelj i Terme Jezerčica ulaznicama za uživanje u njihovim toplicama. I nakon proglašenja pobjednika svi su uživali u pjesmi i plesu kojega su poveli članovi KUD-a Đurmanec.

Prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima osvojila

 „Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca

                „Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 32 slastica i osvojila prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima, već tradicionalnom županijskom natjecanju u pripremanju kolača po starim recepturama Zagorja. Na drugo se mjesto plasirala Slavica Strsoglavec iz Pregrade s „Kolačem od čvaraka“, a na treće Nevenka Vorih iz Sv. Križa Začretje s „Kolačem zdravlja“.  U subotu je, 14. travnja, još jedno vrijedno priznanje ponijela i Mira Smiljanec iz Đurmanca i to u novouvedenoj kategoriji „Izvorno zagorsko“ zahvaljujući najboljoj prezentaciji nošnje i običaja prezentacije kolača u tradicionalnom zagorskom duhu. Babicama koje su osvojile prva tri mjesta priznanje je uručio župan Siniša Hajdaš-Dončić, a babici Smiljanec za prezentaciju autohtonosti Zagorja priznanje je uručila stručnjakinja folkloristica Senka Jurina. Dožupanica Sonja Borovčak svakoj je natjecateljici uručila zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture.

                Dvorana restorana Kod Žarka u Đurmancu, gdje se ovogodišnje natjecanje i manifestacija odigravala, bila je zasigurno najslađa zagorska dvorana protekle subote, a na stotine posjetitelja, koji su ujutro pohrlili kušati delicije spravljene po starinskim receptima bili su više nego zadovoljni. Babice su osim natjecateljskog kolača na svoje izložbene stolove iznijele najmanje još dva kolača što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena. Za svoje su babice svojski navijali unuci koje su natj

Prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima osvojila

„Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca

„Seljačka pita“ Slavice Vlahović iz Klanjca prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 32 slastica i osvojila prvo mjesto na 6. Babičinim kolačima, već tradicionalnom županijskom natjecanju u pripremanju kolača po starim recepturama Zagorja. Na drugo se mjesto plasirala Slavica Strsoglavec iz Pregrade s „Kolačem od čvaraka“, a na treće Nevenka Vorih iz Sv. Križa Začretje s „Kolačem zdravlja“. U subotu je, 14. travnja, još jedno vrijedno priznanje ponijela i Mira Smiljanec iz Đurmanca i to u novouvedenoj kategoriji „Izvorno zagorsko“ zahvaljujući najboljoj prezentaciji nošnje i običaja prezentacije kolača u tradicionalnom zagorskom duhu. Babicama koje su osvojile prva tri mjesta priznanje je uručio župan Siniša Hajdaš-Dončić, a babici Smiljanec za prezentaciju autohtonosti Zagorja priznanje je uručila stručnjakinja folkloristica Senka Jurina. Dožupanica Sonja Borovčak svakoj je natjecateljici uručila zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture.

Dvorana restorana Kod Žarka u Đurmancu, gdje se ovogodišnje natjecanje i manifestacija odigravala, bila je zasigurno najslađa zagorska dvorana protekle subote, a na stotine posjetitelja, koji su ujutro pohrlili kušati delicije spravljene po starinskim receptima bili su više nego zadovoljni. Babice su osim natjecateljskog kolača na svoje izložbene stolove iznijele najmanje još dva kolača što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena. Za svoje su babice svojski navijali unuci koje su natjecateljice imale u pratnji, a mnogi od njih sudjelovali su istom odrškom dok su njihove bake dan ranije pripremale natjecateljske kolače.

Ta dobra energija nije promakla istančanim nepcima stručnog žirija kojega su činili kuhar Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i predsjedavajući ovogodišnjeg žirija, Branka Kralj, kuharica i nastavnica pri Ugostiteljskoj škole u Zaboku i Marko Živaljić, kuhar i vlasnik agroturizma Majsecov mlin.

 

Osim priznanja babice su nagradili i sponzori Terme Tuhelj i Terme Jezerčica ulaznicama za uživanje u njihovim toplicama. I nakon proglašenja pobjednika svi su uživali u pjesmi i plesu kojega su poveli članovi KUD-a Đurmanec.

 

ecateljice imale u pratnji, a mnogi od njih sudjelovali su istom odrškom dok su njihove bake dan ranije pripremale natjecateljske kolače.

                Ta dobra energija nije promakla istančanim nepcima stručnog žirija kojega su činili kuhar Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i predsjedavajući ovogodišnjeg žirija, Branka Kralj, kuharica i nastavnica pri Ugostiteljskoj škole u Zaboku i Marko Živaljić, kuhar i vlasnik agroturizma Majsecov mlin.

 

            Osim priznanja babice su nagradili i sponzori Terme Tuhelj i Terme Jezerčica ulaznicama za uživanje u njihovim toplicama. I nakon proglašenja pobjednika svi su uživali u pjesmi i plesu kojega su poveli članovi KUD-a Đurmanec. 


Fotogalerija