Zagorje
Bajka na dlanu

158.000 kuna za tradicijske i umjetničke obrte

Datum objave: 28. studenoga 2019.

Župan Željko Kolar ovom je prilikom istaknuo kako tradicijski i umjetnički obrti imaju veliki značaj za Krapinsko – zagorsku županiju i  očuvanje tradicije i kulturne baštine na ovom području te posebno. „Na natječaju, koji je bio otvoren od 1. kolovoza do 30. rujna, ukupno je odobreno 158.832,14 kuna za 21 tradicionalni i umjetnički obrt s područja Krapinsko-zagorske županije. Ova mjera kontinuirano ide od 2005. godine i za nju smo sredstva osigurali u proračunu za 2020. godinu“ – rekao je župan Željko Kolar.

Ugovore su korisnicima uručili predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Miro Čaržavec i predsjednik Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica i Oroslavje i općina Gornja Stubica, Marija Bistrica i Stubičke Toplice Nenad Kučiš. „Svi umjetnički obrti imaju čast da čuvaju tradiciju i ručni rad. Oni nisu tu da bi bili žal za prošlošću, nego trebaju opstati i živjeti da bi bili putokaz za budućnost. Ručni rad obrtnika je teško naplativ, a sam proizvod uvijek treba biti što jeftiniji kako bi i dalje ostao dio života svih nas. Tu je velik problem PDV od 25%. Moram vas podsjetiti da su obrtnici uvijek plaćali porez i mi se ne bunimo protiv poreza, nego mislimo da je došlo vrijeme da se svakako pomaze i ugostitelji, ali jednako tako i tradicijski obrti te da ih se pusti da žive. Ne bi nam se smjelo dogoditi, kao što se to već događa u mnogim europskim zemljama, koje već sad moraju plaćati ljudima da bi se bavili ovim djelatnostima kako bi očuvali tradiciju društvenih događanja, jer ponosna je ona zemlja koja se može podičiti umjetničkim i tradicijskim obrtima koji još uvijek žive.“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Okupljene obrtnike pozdravili su i  gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za gospodarstvo Sanja Mihovilić.  Domaćin dodjele nagrada bilo je Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica i Oroslavje te općina Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice, na čijem području trenutno djeluje 584 obrta, a upravo ovo udruženje ima i najviše tradicijskih obrta.


Fotogalerija