Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. srpnja 2021.

Natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini bio je otvoren od 10. svibnja do 10. lipnja 2021. godine. Visina županijske potpore po košnici iznosila je maksimalno 30 kuna, s time da je jedan korisnik mogao ostvariti najvišu potporu od 5.000 kuna. Pravo na potporu ostvarila su 82 prijavitelja, kojima je ukupno dodijeljeno 191.020 kuna za 6.807 pčelinjih zajednica. Budući da je prvotno planiran iznos od 150.000 kuna, Županija je iznašla dodatna sredstva od 41.020 kuna.

KONTINUIRANA PODRŠKA ZAGORSKIM PČELARIMA

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je Krapinsko-zagorska županija sa dodatnim sredstvima za prehranjivanje pčela intervenirala i 2016. i 2019. godine. „Pčelari nikako da slože normalnu klimatsku godinu u kojoj bi došli do razine proizvodnje meda na koju smo svi bili navikli. Županija je uz sve ove pomoći, u trogodišnji proračun stavila i pomoć od 150.000 kuna – bez obzira na to kakva će biti pčelarska godina. Naime, još smo u svibnju 2019. podnijeli zahtjev za europsku zaštitu zagorskog bagremovog meda i vjerujem da ćemo do kraja godine ili na proljeće tu zaštitu i dobiti. Odmah nakon toga krenut ćemo u investicijski ciklus, kako bi zaštićenom medu otvorili nova tržišta i povećali mu proizvodnju“ – najavio je župan Kolar te dodao kako vjeruje loše vrijeme neće obeshrabriti zagorske pčelare i da će nastaviti proizvodnju ovog izrazito zdravog proizvoda.

OVE GODINE U ZAGORJU SAMO NEKOLIKO TONA MEDA

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Zdravko Bedeniković zahvalio je Županiji na novoj podršci pčelarima te naglasio kako su se oni ove godine našli u velikim problemima. „Na području naše županije ima 380 registriranih pčelara sa 17.000 košnica. Godišnja proizvodnja u normalnim uvjetima je oko 600 tona meda, ove godine bit će to svega nekoliko tona. Osobito je problem kod stacionarnih pčelara. Zbog smrzavice u travnju bagrem nije cvao u svibnju, nego tek kasnije i to izrazito slabo, tako da će bagremovog meda biti u Zagorju svega par kilograma. Nadam se da će pčelari uspjeti dobro iskoristiti dobivena sredstva i uspjeti održati pčele na životu, da će uspjeti prezimiti i da ćemo sljedeće godine moći krenuti u novu proizvodnu godinu“ – rekao je predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Bedeniković.

Detalje o Natječaju za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini iznijela je Snježana Murr iz Upravnog odjela za gospodarstvu, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.

 


Fotogalerija