Zagorje
Bajka na dlanu

210.000 kuna za 42 tradicijska i umjetnička obrta

Datum objave: 7. svibnja 2021.

Pravo na županijsku potporu ostvarila su 42 vlasnika tradicijskih i umjetničkih obrta s područja Krapinsko-zagorska županija, te su dijelu njih ugovore o potporama uručili župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore KZŽ Vlasta Hubicki i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga.

POTPORE U VRIJEME EPIDEMIJE JOŠ VAŽNIJE NEGO U UOBIČAJENIM OKOLNOSTIMA

Ovim potporama nismo napravili ništa novo, nego one sada samo možda više dolaze do izražaja nego u normalnim okolnostima. Upravo ste vi, vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta, uz turističke djelatnike najviše na udaru u koronakrizi“ – istaknuo je župan Željko Kolar, napomenuvši da je za dodjelu ugovora odabran prostor Obrtničke komore kao prostor koji je dom svih obrtnika Krapinsko – zagorske županije u kojem je također Županija sudjelovala u uređenju s ciljem edukacije, okupljanja ljudi te očuvanja tradicijskih i umjetničkih obrta. „Država mora promijeniti politiku oko vaših struka. Ne može se uspoređivati ovo što vi radite s nekim djelatnostima koje su na tržištu pozicionirane na sasvim drugačiji način. To govorim već mjesecima i nikako mi nije jasno, kako je moguće da trgovački centri lanci čitavo vrijeme rade? Da se u jednom određenom trenutku u zatvorenom prostoru bez obzira na kvadraturu i kubaturu nađe i po 2000 ljudi, a da nismo omogućili ljudima da na otvorenom na sajmovima i tržnicama rade. Nadam se da će se to promijeniti, a bojim se da se to može promijeniti samo ako se procijepimo“ – poručio je župan Kolar te još jednom pozvao sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se odazovu na cijepljenje protiv COVID-a 19.

ČUVANJE TRADICIJE KAO PRIJENOS VATRE,  A NE POŠTIVANJE PEPELA

„Mi koji se bavimo tradicijskim i umjetničkim obrtima znamo da je čuvanje tradicije prijenos vatre, a ne poštivanje pepela. Time se Krapinsko-zagorska županija rukovodi već dugi niz godina. Od 2005. godine jednom na godinu dodjeljuje sredstva tradicijskim i umjetničkim obrtima. Je li to dovoljno? Dakako, da nije. U ovo današnje turbulentno vrijeme pandemije, mi se slabo nosimo s time. Želim da svi naši tradicijski obrti opstanu, ne kao sjećanje ili razmišljanje o tome što je bilo, nego da opstanu kao nužnost“ – poručila je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki te za jesen najavila predstavljanje posebnog programa u kojem bi se zatražilo sufinanciranje i Komore i Županije, koja nas prati dugi niz godina.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga  zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji što svake godine izdvaja bespovratne sredstva za tradicijske i umjetničke zanate, koji su kulturna baština i dignitet ne samo u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj i Europskoj uniji. „Ovdje smo u budućoj edukacijskoj dvorani za umjetničke i tradicijske zanate za koje je KZŽ izdvojila 550.000 kuna. Hvala na izvrsnoj suradnju za kojom se nadamo i u nastavku, a svima koji su primili potpore puno uspjeha u radu i da zajedno gradimo našu suvremenu obrtničku komoru“ – rekao je predsjednik Varga.

U ime dobitnika potpora prisutnima se obratio Dragutin Škrlec, vlasnik jednog od samo dva postolarska obrta na području Krapinsko-zagorske županije. „Tradicijski i umjetnički obrti nalaze se u teškoj i nezavidnoj situaciji te će nam ova pomoć i više nego dobro doći“ – poručio je vlasnik Postolarske radnje Šuco iz Zlatara.

POTPORE UKUPNE VRIJEDNOSTI 210.000 KUNA

Pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvu, poljoprivredu, turizam, promet i  komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je kako su se potpore mogle ostvariti za financiranje plaća, režijskih troškova, zakup poslovnog prostora, knjigovodstvene usluge nabavu sirovina, podmirenje obveze prema dobavljačima, uređenje postojećeg poslovnog prostora, edukcije i stručno osposobljavanje te za promotivne aktivnosti poput uređenja web stranice. U startu je bilo osigurano 200.000, no da bi potpore ostvarili svi koji su zadovoljili uvjete, odlukom župana sredstva su povećana na 210.000 kuna.


Fotogalerija