Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
Novosti 10.12.2015
Gospodarsko-socijalno vijećeObrazovanje, kultura, šport i tehnička kulturaGospodarstvo

Gospodarsko-socijalno vijeće o stanju u Krapinsko-zagorskoj županiji

Gospodarsko-socijalno vijeće u Krapinsko-zagorskoj županiji sastalo se u srijedu, 9. prosinca 2015. godine, u županijskoj dvorani za sastanke i raspravljalo o kretanju na tržištu rada, preporukama za obrazovnu upisnu politiku, prijedlogu Proračuna županije za 2016. godinu i o poticanju gospodarskih aktivnosti putem poduzetničkih kredita.

Sjednicu gospodarsko-socijalnog vijeća vodio je njegov predsjednik – zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek. Na sjednici je istaknuto da je cjelokupno gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije pretežito izvozno orijentirano te ostvaruje pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene. Važnost i uspjeh izvoza naglašava i činjenica kako tvrtke Krapinsko-zagorske županije ostvaruju 32,9% ukupnih prihoda na stranim tržištima, dok je prosjek na razini cijele države 17,4%. U 2014. godini ostvaren je prihod od prodaje u inozemstvu u iznosu od 3,07 mlrd. kuna i bilježi rast od  15,4% u odnosu na 2013. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom Krapinsko-zagorske županije u 2014. godini iznosila je 152,5% i bilježi povećanje od 5,6% u odnosu na prethodnu godinu. Broj novoosnovanih tvrtki veći je za 5,7% u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu, a pozitivan trend pokazuje i broj zaposlenih koji je povećan za 6,4%.

Članove Vijeća je sa najnovijem stanjem na tržištu rada u KZŽ upoznala predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina Mirjana Jurman. Istaknuto je da je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i HZZ-a Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem listopada u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano 35.216 osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i 6.457 nezaposlenih osobe. Broj osiguranika mirovinskog osiguranja u odnosu na listopad 2014. godine povećan je za 3,6% (1.219 osoba), a broj nezaposlenih smanjen je za 11,5% u odnosu na listopad prethodne godine. Ovaj rast osiguranika mirovinskog osiguranja je najveći među svim hrvatskim županijama. Stopa nezaposlenosti krajem listopada 2015. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji iznosila je 15,5%, dok na kraju listopada prošle godine bila 17,7%. Članovi Vijeća su kao osobito pohvalnu činjenicu istaknuli da pada broj i udio mladih nezaposlenih osoba do 25 godina starosti. Ovome je zasigurno doprinijelo povećanje potrebe za radnom snagom, naime po poslodavci s područja koje pokriva PU Krapina su u prvih 10 mjeseci 2015. godine prijavili su ukupno 4.708 potreba za radnicima, što je za 394  više nego u cijeloj 2014. godini. Prvi na listi najtraženijih zanimanja u 2015. godini bili su šivač, konobar i radnik na proizvodnoj liniji.

Iako je očito da stanje gospodarstva na području županije pokazuje pozitivne trendove, Gospodarsko-socijalno vijeće je svjesno potrebe za stalnim prilagođavanjem zahtjevima tržišta još jednom iznijelo važnost usklađivanja obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada. Vijeće je na ovoj sjednici upoznato i s preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, PU Krapina za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2016. godinu. Tako se ističe čitav niz obrazovnih programa u kojima je poželjno povećati broj upisanih i stipendiranih(npr. cnc operater, pekar, tokar, mesar; studiji medicine, strojarstva i građevine…), ali i onih programa u kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih (npr. frizer, fizioterapeutski tehničar, studij poslovne ekonomije…)

Kako je Krapinsko-zagorska županija od 2010. godine aktivno uključena u projekte Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva i Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje koji su provođeni od strane  Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, raspravljalo se i o rezultatima ovih programa. U ovom je razdoblju ukupno bilo 167 zahtjeva, od kojih je realizirano njih 129. Odobreni iznos kredita je 129.428.728,29 kuna, a  ukupan iznos plaćen za subvenciju kamate od strane Krapinsko-zagorske županije za 2.293.830,22 kuna. U sklopu ove mjere je zaposleno 274 radnika. Ministarstvo je subvencioniralo kamatu u visini od 2 postotna poena, a Županija i jedinice lokalne samouprave po 1 postotni poen. Namjera je Županije ovakvim kreditnim linijama dati snažan poticaj gospodarstvu, pomažući na taj način napore malih i srednjih poduzeća i obrta da postignu konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, ali i omogućiti kreditiranje poduzetnika početnika.

Krapinsko-zagorska županija zajedno sa Ministarstvom poduzetništva i obrta, poslovnim bankama i jedinicama lokalne samouprave u 2015. godini provodi i program Kreditom do konkurentnosti. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira  kamatnu stopu za proizvodne djelatnosti u iznosu od 2% i za uslužne djelatnosti u iznosu od 1%, Krapinsko-zagorska županija i jedinice lokalne samouprave sa po 1% za obje djelatnosti. Do 2.prosinca 2015. godine Povjerenstvo je održalo šest sjednica na kojima je pozitivno ocijenjeno 43 zahtjeva, dok su poslovne banke realizirale njih 25 u iznosu od 38.292.612,78 kn. Broj novozaposlenih prema odobrenim zahtjevima iznosi 136.

 

Krapinsko-zagorska županija nalazi se na trećem mjestu prema broju odobrenih kredita iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Subvencioniranje kamata poduzetnicima i obrtnicima mjera je koja je korisnicima omogućila izgradnju i proširenje poslovnih objekata, modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija čime su postali konkurentniji na zahtjevnom tržištu Europe.  Poduzetnički krediti uredno se otplaćuju, nijedan nije u rizičnim potraživanjima, a 3 su kredita otplaćena prije roka

 

Gospodarsko-socijalno vijeće je u srijedu zasjedalo zajedno sa Savjetodavnim vijećem pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Krapina.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 10.12.2015 | Prikazano 10224 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
srpanj 2020
poutsrčepesune
2930
1
 • Nacionalna kampanja „Sofija“
 • Predavanje o eko - aktivizmu i održivom razvoju
 • Krapinsko – zagorskoj županiji i ove godine PETICA za transparentnost proračuna!
 • Kreće 1,3 milijuna kuna vrijedna sanacija klizišta u Donjoj Selnici
 • 2
  U tijeku Javni poziv za proglašenje volontera godine
  3
 • U Maču počela gradnja dječjeg vrtića
 • Obilježavanje dana vezanih za prevenciju ovisnosti - "Igrajmo se, živimo zdravije"
 • Baltazar 4 i uspješan završetak šk. god. 19/20. - retrospektiva završnih događanja
 • KZŽ na jesen dobiva sigurnu kuću
 • Javni poziv – zapošljavanje pomoćnika / posrednika u projektu "Baltazar 4" 2020/2021
 • Županija sufinancira troškove nabave radnih bilježnica za sve OŠ za šk.god 2020/21
 • Zaključak o odobravanju jednokratne nagrade učenicima - maturantima srednjih škola
 • U Svetom Križu Začretju radovi na vrtiću u punom jeku
 • Nagrađeni najbolji učenici ŠUDIGO-a; 2.000 kn za prosjek 5,0 kroz čitavo školovanje
 • 4
  NAKON 4 DANA JOŠ JEDNA OSOBA ZARAŽENA KORONAVIRUSOM
  5
  6
 • Roko Knezić ponovno osvojio Kup Hrvatske u bowlingu
 • Nagrađene „superodlikašice“ Srednje škole Oroslavje
 • 7
 • Održana sjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata
 • PRIOPĆENJE – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ 07/07/20
 • Završnica 19. Aquae Vivae sportskih igara učenika
 • 8
 • PRIOPĆENJE – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ 08/07/20
 • 22. sjednica Županijske skupštine
 • 9
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu - Bijeli Zdenci
 • Parlamentarni izbori 2020
 • PRIOPĆENJE – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ 09/07/20
 • Župan podržao akciju darivanja krvi GDCK Krapina
 • 10
 • Savjetovanje - donošenje Pravilnika za poticanje proizvodnje Zagorskih mlinaca
 • PRIOPĆENJE – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ 10/07/20
 • 1112
  13141516171819
  20212223242526
  272829303112
  3456789
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended