Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite /17.11.2020.

Datum objave: 17. studenoga 2020.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako su u protekla 24 sata evidentirane  44 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus, dok je u istom je razdoblju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana preminuo 1 pacijent pozitivan na SARS CoV-2. „Od 23. listopada 2020. godine su u OB Zabok preminula 42 COVID pozitivna pacijenta. Izražavam iskrenu sućut obiteljima“ – rekao je načelnik Ferek-Jambrek te dodao kako je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 807. U samoizolaciji se nalazi 1.005 osoba. U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije na SARS CoV-2 je pozitivno 46 djelatnika, dok ih je u samoizolaciji 55. Ukupno je do danas preminulo 11 korisnika domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja koji su bili pozitivni na SARS CoV-2.

Župan Željko Kolar rekao je da je na koordinaciji zdravstvenih ustanova donijeta odluka i odobrena su dodatna sredstva za nabavu 1.000 brzih testova koje će koristiti Zavod za hitnu medicinu KZŽ. „Potpisao sam i odluku za nabavu još dva respiratora za Opću bolnicu Zabok u vrijednosti oko 330 tisuća kuna koji će stići za desetak dana. Dva smo nabavili u ljeto, dva su došla iz donacija, a sad smo se odlučili za kupnju još dva. Imamo situaciju pod kontrolom, ali nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi. Jedan respirator smo posudili u bolnicu Dubrava“ – rekao je župan Kolar. „Broj zaraženih je manji, ali takvi brojevi nam trebaju bar 15-ak dana u kontinuitetu, da se smanji pritisak na Opću bolnicu i druge zdravstvene ustanove. Hitna je bila na terenu preko vikenda od 0 do 24 sata. S obzirom na veliki broj zaraženih u domovima za starije i nemoćne, izuzetno je bitno da se smanji ukupan broj zaraženih na području županije, da pritisak na bolnicu ne bude tako velik jer to su ljudi u poznim godinama koji imaju i druge zdravstvene probleme koji često završavaju na respiratorima. Molim, zahtijevam, tražim da se strogo pridržavamo uputa Stožera i mjera koje smo donijeli, kako bi smanjili pritisak na zdravstvene djelatnike i kako bi u normalnijem ozračju dočekali Božić i Novu godinu“ – kazao je župan Kolar te još jednom zahvalio zdravstvenim djelatnicima na njihovom požrtvovnom radu

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako na COVID odjelu Bolnice trenutno ima 65 pacijenata, od kojih je 8 na respiratoru. „Ponestaje nam i respiratora, no za sada se snalazimo. Stanje svih pacijenata je teško, mi primamo teške bolesnike. Pacijenti na respiratoru zahtijevaju intenzivno liječenje. Tu je još pet pacijenata koji su na potpomognutom terapijom kisikom, na high flow oxygen terapiji, na niskoinvazivnoj ventilaciji. Oni pacijenti koji nisu na respiratoru, njihovo je stanje isto teško. Pacijenti su starije životne dobi, većina je nepokretnih i to je jedno upozorenje svima nama da se prije svega pridržavamo mjera“ – rekao je ravnatelj Vančina te dodao kako je u Bolnici uvedeno brzo testiranje antigenskim testovima. „Napravili smo protokole, svi pacijenti koji dolaze u bolnicu na sve odjele koji nisu covid, a trebaju hospitalizaciju, testiraju se brzim testovima. Mogu reći da smo od 30-ak pacijenata ulovili 5 koji su bili pozitivni. Ti pacijenti bi došli na naš odjel i prouzrokovali nam probleme. To je sigurno jedna pomoć koju koristimo“ – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te dodao kako je od djelatnika Bolnice trenutno njih 12 zaraženo, dok ih je 10 u samoizolaciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan se osvrnuo na samo testiranje te napomenuo da u ukupnom broju testiranih ima oko 40 posto pozitivnih nalaza. „Dosta je veliki postotak oboljelih koji su obiteljski kontakti, pa opet apliramo na ljude da se u obitelji pokušaju izolirati i držati svih mjera da se spriječi horizontalno širenje kroz obiteljske kontakte. Moramo početi svaki od sebe“ – rekao je ravnatelj Jadan te dodao da su u tijeku pregovori za uvođenje brzih testova. „Danas smo dobili odbijenicu od HZZO – a, da za sad to ne možemo raditi, uputili nas da se obratimo na infektivnu klinku Fran Mihaljević, na adresu nacionalnog koordinatora za testiranje i pokušamo dogovoriti daljnje korake. Čim se steknu uvjeti, počet ćemo primjenjivati i te brze testove“ – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.