Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 4.12.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

„Mi se trebamo prilagođavati osobama s invaliditetom, a ne one nama“

Župan Željko Kolar je uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom u petak, 4. prosinca 2020. godine, održao prijam za predsjednika Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutina Bureka.

Župan Željko Kolar uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i zahvalio predsjedniku koordinacije Dragutinu Bureku na današnjem sastanku, ali i na radu u koordinaciji i udruzi invalida u Bedekovčini te preko njega čestitao i zahvalio se svim udrugama i članovima udruga koje rade u udrugama koje se bave s osobama s invaliditetom. „Iz onoga što sve rade udruge s područja naše županije, i naša Županija, i naši zajednički projekti pokazuju da smo mi vrlo senzibilizirani za osobe s invaliditetom, ali da svakodnevno moramo raditi dvije stvari. To je prije svega uklanjanje fizičkih barijera koje su često nepremostiva prepreka ljudima s invaliditetom, kako bi im olakšali njihovo otežano kretanje, a s druge strane da cijelo vrijeme senzibiliziramo javnost, da govorimo o našim članovima obitelji, našim susjedima, prijateljima kojima svi zajedno moramo omogućiti da im olakšamo njihov svakodnevni život i da im omogućimo da rade sve ono što oni i mogu raditi. A mogu raditi strahovito puno i to pokazuju iz dana u dan. Također, nekad se uhvate i u koštac s projektima koje se mnoge druge udruge ne bi usudile raditi“ - rekao je župan Kolar dodajući da su se na ovom sastanku složili da je praktično nemoguće uspoređivati aktivnosti, obim aktivnosti, veličinu projekata i angažiranost ljudi koji se bave tim projektima prije 4-5 godina i danas te naglasio kako samo u Udruzi invalida Bedekovčina je preko projekata zaposleno 26 ljudi. „Nemjerljiv je doprinos ovih udruga zbog čijeg se angažmana drastično na bolje promijenio i život osoba s invaliditetom. Ono što smo dogovorili je da će sljedeća koordinacija koju ćemo imati biti na dvije teme: formiranje zajednice udruga koje se bave s osobama s invaliditetom što bi Županiji olakšalo komunikaciju i oni bi preuzeli na sebe odgovornost raspodjele sredstava koje izdvaja Županija za rad udruga, a drugo je da će na toj koordinaciji biti prisutna i naša razvojna agencija kako bi dogovorili set besplatnih edukacija za ljude koji rade u udrugama, a kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku omotnicu i opet bili među najboljima u Hrvatskom među udrugama koje se prijavljuju na EU projekte i privlače sredstva s kojima se brinu za osobe s invaliditetom“ – naveo je župan Kolar te ponovno naglasio poruku da se osobe s invaliditetom ne trebaju prilagođavati društvu, već se društvo mora prilagođavati osobama s invaliditetom.

Predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Udruge invalida Bedekovčina Dragutin Burek naglasio je kako je vrlo zadovoljan suradnjom sa Županijom i načinom na koji vodi brigu o osobama s invaliditetom. „Sve naše udruge osoba s invaliditetom provode raznorazne projekte, prije svega “Pomoć u kući”, “Osobne asistencije”, “Pomoćnici u nastavi” i druge projekte, a to ne bismo mogli da nemamo potporu prije svega naše županije kao i potporu naših općina, gradova te Europskih fondova. Mi možemo funkcionirati jedino u suradnji sa županijom, općinama i gradovima te širom zajednicom i da se educiramo kako bi mogli što više koristiti sredstava koja nam nude fondovi Europske unije te resorna ministarstva. Na tom polju imamo više nego dobre rezultate i ja se nadam da će se takva suradnja nastaviti i dalje“ - rekao je predsjednik Koordinacije udruga OSI Dragutin Burek, koji je ovom prilikom u rad udruga osoba s invaliditetom pozvao i one osobe koje su do sada još nisu uključili kako bi svi zajedno povukli čim više sredstava i napravili što je moguće više za osobe s invaliditetom.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija ima dugogodišnji tradiciju u prepoznavanju potreba osoba s invaliditetom i dugogodišnju tradiciju u omogućavanju što boljih uvjeta, kako bi Županija postala što kvalitetnija inkuzivna zajednica za sve osobe s invaliditetom. „U proračunu KZŽ svake se godine u tu svrhu izdvaja se preko 3, 5 milijuna. Obično nastojimo svake godine osigurati jedan dio iz EU fondova, 2, 5 mil. kuna se upravo odnosi na taj novac, a preko milijun kuna su naša izvorna sredstva. Možda i nije toliko važan iznos koliko su važne zapravo sve usluge koje smo razvili na području KZŽ, počevši od onih najmanjih, djece s poteškoćama u razvoju i od usluge rane intervencije koja je na doživjela jedan zadovoljavajući stupanj“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti te podsjetila na sve aktivnosti koje Županija financira od najranije dobi do kraja života. „Osobe s invaliditetom se ne trebaju prilagođavati zajednici, zadatak svih institucija i svih nas u društvenoj zajednici je da prilagođavamo naše uvjete potrebama osobama s invaliditetom kako bi se one mogle što bolje realizirati, što bolje ostvariti i imati jednako kvalitetan i sretan život kao i svi ostali. Čestitam svima Međunarodni dan osoba s invaliditetom uz poruku da svaki dan trebamo brinuti da zajednicu prilagođavamo njihovim potrebama“ – poručila je zamjenica Petek te navela kako Krapinsko-zagorska županija financira edukacijskog rehabilitatora koji radi u dječjem vrtiću u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, potom rad kabineta za ranu intervenciju pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i prijevoz za dolazak djece u Centar. „Kabinet koji radi dva mjeseca brine za osmero mališana i njihovih obitelji kroz savjetodavni rad i pomaže im kako bi oni što bolje kompenzirali svoje poteškoće, rehabilitirali se i bili što spremniji ući prije svega u redovni sustav odgoja i obrazovanja. Za ranu intervenciju Županija izdvaja 250.000 kuna, a za sljedeću godinu smo namijenili 400.000 kuna i to zapravo pokazuje smjer kojim ide županija. Osim brige za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, tu je i briga za sve osobe s invaliditetom na području naše županije, koju vrlo kvalitetno provodimo uz pomoć i suradnju naših udruga, osoba s invaliditetom, koje nam kroz koordinaciju udruga pomažu kreirati politike, ali i detektiranju potreba kako bismo financijski pomogli realizaciji tih potreba, prije svega kroz naš natječaj. Kroz natječaj preko 200.000 kuna izdvajamo za projekte i programe osoba s invaliditetom“ – opisala je zamjenica župana za društvene djelatnosti te dodala kako brojka od 118 pomoćnika u nastavi za 131 dijete i mlade osobe pokazuje kako nitko od njih nije uskraćen za tu potrebu te da sva djeca imaju redovne uvjete odgoja i obrazovanja uz podršku pomoćnika.


U 2011. god. je na poticaj i uz potporu Županije 10 aktivnih udruga osoba s invaliditetom s područja županije osnovalo Koordinaciju udruga osoba s invaliditetom i potpisalo Sporazum o suradnji i partnerstvu s ciljem jačanja suradnje među udrugama i ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima i otad se redovito održavaju sastanci. Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije već tradicionalno organizira zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Ranijih godina obilježavalo se putem manifestacija, okruglih stolova, mimohoda i slično, dok je ove godine održan zajednički on-line tematski sastanak na temu: Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije.  Osim zajedničkog obilježavanja ključnih datuma kontinuirano se radi na unapređenju partnerstva kroz pružanje stručne pomoći u provedbi mjera. Također se nastoji i dalje potpomagati rad udruga, Koordinacije udruga i smatrati ih partnerima u projektima kojima se ostvaruju prava osoba s invaliditetom i pružati im sigurnost i zaštitu te omogućiti im zapošljavanje i razvoj u cilju promoviranja i postizanja višeg standarda. Također se vrlo intenzivno surađuje sa HZZ-om, PU Krapina, kako bi se potaknulo zapošljavanje osoba s invaliditetom.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 4.12.2020 | Prikazano 712 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
veljača 2021
poutsrčepesune
25262728293031
1
 • Koronavirus
 • Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama
 • 2 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove
 • Kroz javne natječaje ove godine osigurano 5,7 mil. kn.
 • Preminuo prof. dr. sc. Miroslav Tuđman
 • Savjetovanje sa javnošću - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mentorstvu
 • 2
 • Svjetsko reli prvenstvo i u Zagorju
 • 11 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Registar sportskih djelatnosti
 • Plan savjetovanja Krapinsko–zagorske županije s javnošću za 2021. godinu
 • 3
 • 19 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - Južna Ivančica
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - Grobljanska ulica
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - Šumska vlaka "Stubička Gora"
 • Članovi Županijske skupštine
 • Članovi Županijske skupštine
 • 607.000 kuna za HGSS i Društvo Crvenog križa KZŽ
 • 4
 • Svjetski dan borbe protiv raka
 • Javna nabava opreme za školsku sportsku dvoranu OŠ Zlatar Bistrica
 • 13 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Odluka o proglašenju prirodne nepogode - Lobor
 • Natječaj za zasnivanje radnog odnosa - socijalni radnik u Domu za žrtve nasilja
 • 2,7 mil. kn. za T2 timove Hitne u Klanjcu i Konjščini, predano i novo vozilo
 • Počelo provođenje programa „Volonterski centar VolontirAJMO“
 • 5
 • Dvodnevna radionica o profesionalnom usmjeravanju učenika u osnovnim i srednjim škola
 • Bez promjene u modelima nastave, Stroži kriteriji za ulazak u Sloveniju
 • Procedura upravljanja i raspolaganja nekretninama
 • 12 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Za zdravstvo, socijalu, branitelje, udruge i mlade ove godine preko 50 mil. kn.
 • Dan crvenih haljina
 • ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO KZŽ PROVODI BRZE ANTIGENSKE TESTOVE
 • 6
  11 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  7
  11 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  8
 • Buna traje!! Održano posebno izdanje Seljačke bune.
 • 2 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Od 2017. godine do danas 7,75 mil. kn. za udruge od posebnog značaja
 • Dobitnici županijskih priznanja
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Dugorepec)
 • 9
 • Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2021. - informativna radionica
 • 7 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Odbor za izbor i imenovanja
 • 10
 • Počelo cijepljenje stanovništva protiv bolesti COVID-19
 • 12 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Predstavljene aktivnosti Zavoda za prostorno uređenje KZŽ
 • 11
 • Vlatka Mlakar na čelu Radne skupine za gospodarstvo HRVZZ
 • Konferencija za medije Županijskog stožera i Dan broja 112
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Peto dijete obitelji Degač
 • Svjetski dan bolesnika
 • Strategija digitalne transformacije KZŽ - Javni poziv za savjetovanje
 • 12
 • 3 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • U razdoblju 2017.-2021. preko 331 mil. kn. za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i t
 • Županija donirala 5 novih uređaja za OB Zabok
 • 13
 • 13. veljače – Svjetski dan radija
 • Svjetski dan radija
 • 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus, posjete domovima za starije i nemoćne
 • 14
  5 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  15
 • 15. veljače - Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ
 • Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana
 • Natječaj za razvoj poljo. proizvodnje i promociju poljo. proizvoda u 2021.
 • Natječaj za potporu za pripremu projektne dokumentacije u 2021. godini
 • 16
 • 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Upisi u prvi razred osnovne škole
 • 17
 • 250.000 kuna za financiranje rada udruga branitelja
 • Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama
 • Pripreme za razvojni sporazum Sjever u tijeku, potpisivanje do kraja ožujka
 • 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova / članica Žup. savjeta mladih
 • Izvješće o provjeri formalnih uvjeta kandidatura za članove ŽSM
 • Odluka o organizaciji mrtvozorničke službe - javno savjetovanje
 • 18
 • 400.000 kuna za Maticu umirovljenika KZŽ
 • 13. sjednica Županijskog savjeta mladih
 • KZŽ potpisnica Europske povelje za rad s mladima na lokalnoj razini
 • Javni poziv - Program javnih potreba u kulturi - informativna radionica
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (OŠ Side Košutić Radoboj, rekonstrukcija)
 • Evidencija zaposlenika osnovnih i srednjih škola
 • Javni poziv za predlaganje projekata za Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2019. g.
 • Javni poziv za predlaganje projekata za Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2020.
 • 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za predlaganje projekata za Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2020.
 • 19
 • Još bolja epidemiološka situacija, zatvara se COVID odjel u K. Toplicama
 • 12 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Župan: "U razvojni sporazum Sjever ugradit ćemo preko 2 milijarde kuna projekata"
 • U 4 godine 364 milijuna kuna za obrazovanje
 • Održana posljednja sjednica IV. saziva Županijskog savjeta mladih
 • 20
 • 11 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • „Suradnju Muzeja Hrvatskog zagorja i Županije treba dignuti na još viši nivo“
 • 21
 • Sastanak na temu pomoći ugostiteljskom i turističkom sektoru
 • Bez novih preminulih, na bolničkom liječenju 26 COVID pozitivnih osoba
 • 22
 • Održana završna konferencija projekta RIDE & BIKE II
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 23
 • Javni poziv - Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2021
 • Javni poziv za savjetovanje - poslovnik Županijske skupštine
 • Javni poziv za savjetovanje - statut KZŽ
 • Ponovljeni javni natječaj za prodaju vozila
 • Obavijest o javnom otvaranju ponuda na javni natječaj za prodaju vozila
 • „Razvojni sporazum nam omogućuje provođenje velikih strateških projekata“
 • BUSINESS ANGELS IMPACT FUND - PRIPREMA NOVOG FINANCIJSKOG INSTRUMENTA U RH
 • Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti
 • Oglas za prijam u službu na određeno vrijeme u UO za opće i zajedničke poslove
 • 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 200 tisuća kuna za promociju i edukaciju obrtnika i gospodarstvenika
 • Proračun Krapinsko-zagorske županije
 • BAIF - BUSINESS ANGELS IMPACT FUND, NAJAVNA KONFERENCIJA
 • Zaključci - privremeni zastupnik (483, 485, 488, 489)
 • Zaključci - privremeni zastupnik (355, 366)
 • 24
 • Prirodna nepogoda proglašena i za Općinu Marija Bistrica
 • Općina Mače – proglašena prirodna nepogoda (potres)
 • 16 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Oglas za prijam u službu u UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
 • Obavijest o ishodu Oglasa
 • Sastanak – obnova zgrada oštećenih u potresu
 • Odbor za statut i poslovnik
 • Javni natječaj - socijalni radnik
 • Odluka o poništenju natječaja - Novi početak
 • Izmjena voznog reda zbog radova na pruzi Savski Marof - Zagreb GK
 • 25
 • Javni natječaj - socijalni radnik u Domu Novi početak
 • 7 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 26
 • Hrvatski dan liječnika
 • Javni poziv na raspravu - Tifon d.o.o.
 • Hrvatski dan liječnika
 • 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Održana uvodna konferencija projekta BAIF
 • 27
 • Nastava za sve učenike srednjih škola od ponedjeljka prema Modelu A
 • 12 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 28
 • 6 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • In memoriam - Milan Bandić
 • 1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended