Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
 Vi ste ovdje: Home > Ostalo
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 2.10.2019
Ostalo

Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada - proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međunarodni dan starijih osoba je poseban dan za starije osobe širom svijeta i obilježava se s ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Također, na taj dan prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva.

Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspjeha čovječanstva ali i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Neophodno je istaći da je udio osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja sa jedne strane uslijed opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane uslijed povećanja dužine životnog vijeka.

Prema nekim prognozama će do 2030. godine biti više ljudi starijih od 60 godina nego djece mlađe od 10 godina, pri čemu će te brze promjene u starosnoj strukturi prije svega zahvatiti zemlje u razvoju.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba ujedno ima za cilj da se ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promiče jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Krapinsko-zagorska županija još je prije 10-ak godina utvrdila skrb o starijim osobama kao jedan od pet socio-zdravstvenih prioriteta. Veliki dio aktivnosti u realizaciji ovog prioriteta usmjeren je razvoju izvaninstitucionalnih programa skrbi i općenito podizanju kvalitete života starijih osoba. Već niz godina financijski se podupire provođenje socijalnih usluga i programa za starije, kao i financiranje rada Matice umirovljenika KZŽ. U tu svrhu u proračunu KZŽ za 2019. godinu osigurano je 400.000 kn.

 

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ovaj je dan obilježio prigodnim aktivnostima:

-u Donjoj Stubici, u prostoru Stub klub-a održan je prigodni program djece DV Bubamara, mjerenje tlaka i šećera u krvi uz prezentaciju pomagala za inkontinenciju;

-patronažne sestre iz Klanjca posjetile su Dom Kastelan u Tuheljskim Toplicama;

- u Zlataru je organiziran posjet udomiteljskim obiteljima i posjet Domu za starije osobe Orhideja u  Zlataru u suradnji sa  Dječjim vrtićem Uzdanica;

- u Pregradi je organiziran obilazak Doma sestara karmelićanki u Poredju

- u Velikom Trgovišću je organiziran obilazak najstarijih stanovnica u općini.

 

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice obilježila je  Međunarodni dan starijih osoba predavanjem na temu  "Osobe starije životne dobi u fizioterapiji" (Ivan Balagović, dipl.physioth. i Suzana Sinković, bacc.physioth). Predavanje je održano s ciljem upoznati fizioterapeute sa specifičnostima fizioloških procesa koji se događaju procesom starenja, prezentacija metoda procjene i testova koji se koriste u fizioterapijskoj procjeni, te prezentacija specifičnosti tretmana starijih osoba – namijenjeno fizioterapeutima

 

Ljekarna Krapinsko zagorske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba je organizirala

- dodatno mjerenje šećera u Ljekarničkim jedinicama Zabok i Krapina - savjetovanje korisno starijim osobama vezano uz prehranu, važnost tjelesne aktivnosti, 

   pomagalima, ispravan način uzimanja lijekova,

- popust 20% na proizvode tvrtke Dietpharm,

- prigodne brošure, testere i promidžbeni materijal.

 

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek će u četvrtak, 3. listopada 2019. godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba posjetiti korisnicu programa Pomoć u kući starijim osobama.


Zadnja promjena: 2.10.2019 | Prikazano 929 puta
Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam