Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 2.10.2018
Zdravstvo, socijalna skrb, udruge i mladi

OTVOREN PROSTOR ZA RANU INTERVENCIJU

U utorak, 02. listopada 2018. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održano je svečano otvorenje novog prostora za ranu intervenciju.

U uređenje prostora za ranu intervenciju uloženo je ukupno 130.000 kn, od čega 107.000 kn sredstva Krapinsko-zagorske županije i 23.000 kn sredstva SB MR Krapinske Toplice. Događanju je nazočila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je prethodno otvorenju posjetila i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. „Djeca s razvojnim poteškoćama i odstupanjem u razvoju trebaju zauzimati posebno mjesto u pedijatrijskoj, socijalnoj, zdravstvenoj i društvenoj skrbi u cijelosti. Važno je pružiti im potporu za osobni razvoj i integraciju u obitelj i društvo. Važno je pružiti podršku i obitelji djeteta s teškoćama u razvoju, ali i osigurati podršku stručnjacima koji rade s djecom i obitelji. Sve to može se osigurati kroz razvijenu ranu intervenciju u zajednici. Na području Krapinsko-zagorske županije usluge rane intervencije pruža Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice koji raspolažu s vrlo dobrim stručnim kapacitetom i stručnjacima različitih profila“, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da  zahvaljujući dobroj suradnji rodilišta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i pedijatrijskih ambulanti primarne zdravstvene zaštite, rano prepoznavanje neurorazvojnih odstupanja, posebno djece s primarno motoričkim poteškoćama je zadovoljavajuće. „Ova djeca se radi dijagnostike i uključivanja u habilitacijske postupke uglavnom upućuju u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Krapinsko-zagorska županija tijekom proteklih nekoliko godina ulaže snažne napore u razvoj sustava rane intervencije, a na godišnjoj razini izdvaja preko 600.000 kn u tu svrhu. Od prosinca 2016. godine u predškolskom programu COO Krapinske Toplice zaposlena je stručnjakinja iz područja  edukacije i  rehabilitacije, a sredstva za troškove plaće i sva materijalna prava proizašla iz radnog odnosa osigurava KZŽ. Njenim zapošljavanjem  smanjile  su se liste čekanja, tako da  trenutno, osim  troje djece koja su na opservaciji,  nema djece na čekanju za upis, a  do zapošljavanja novog djelatnika na listama čekanja bilo je i preko 15 djece godišnje“, rekla je zamjenica Petek te napomenula da Županija, zajedno sa općinama i gradovima iz kojih su djeca, podmiruje i putne troškove dolaska djece i njihove pratnje u predškolsku skupinu u Krapinske Toplice, dodavši da je Županija osigurala  i sredstva za adaptaciju prostora u kojem će se provoditi rana intervencija u sklopu Centra nakon ishođenja suglasnosti nadležnih ministarstava, kao i edukaciju 4 edukacijske rehabilitatorice za provođenje tretmana rane intervencije.

 

Krapinsko – zagorska županija sufinancira i predškolski odgoj u specijaliziranim institucijama u Zagrebu za svu djecu koja zbog  specifičnih teškoća takav program ne mogu polaziti u županiji (trenutno 16 djece). Stvaranje logopedske mreže županija, zajedno sa općinama i gradovima, postaje primjer dobre prakse kako logopedsku uslugu učiniti što dostupnijom i pravovremenom što većem broju djece.

 

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić rekla je da bolnica po pitanju rane intervencije djeluje cjelovito te provodi postupke specijalističkih pregleda, praćenja, neurorazvojne kineziterapije i radne terapije, procjene i tretmana  logopeda i psihologa, dodavši da se proširenjem djelatnosti rane intervencije uslugama iz područja senzorne integracije omogućuje se pacijentima još bolja prilika za spoznaju vlastitog tijela i njegovu interakciju s okolinom i svijetom oko nas. „Senzorna integracija je vrlo važna i neizbježna u svakodnevnom funkcioniranju djeteta te omogućava bolji pogled na svijet oko nas, otvara prozor mogućnosti čak i prije nego se rodimo. Razvoj osjetilnih sposobnosti tj. senzorne integracije jednako je važan kao i razvoj motoričkih sposobnosti. Stoga rana identifikacija poteškoća i uključivanje u sustav omogućava djetetu učinkovito djelovanje. Ukratko naš doživljaj svijeta je rezultat funkcioniranja naše senzorne integracije. Ovakva metoda procjene, dijagnostike te terapije omogućiti će članovima našeg stručnog tima da što ranije prepoznaju simptome koji ukazuju na teškoće senzornog procesuiranja te uključe dijete u pravovremene terapijske postupke. Djetetu će se pružiti priliku za prevladavanjem prepreka na putu ka kvalitetnom odrastanju“, rekla je ravnateljica Žnidarić.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/BobNtzJFswt/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotogalerija


Zadnja promjena: 2.10.2018 | Prikazano 2725 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna skrb,
udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
ožujak 2019
poutsrčepesune
25262728123
4
Prezentacija deficitarnih zanimanja
5678910
11
 • TJEDAN EU FONDOVA U KZŽ
 • Promocija mog poljoprivrednog proizvoda - besplatna edukacija
 • 12131415
  16
  HUMANITARNA NOGOMETNA UTAKMICA ZA DANIELA PLAŠĆA
  17
  181920
  21
  Besplatna edukativna radionica: "I ja koristim e-alate"
  222324
  25262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Video studio IN, Krapina, Doliće, Vladimir Ovčarić Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended