Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj pobjednik Chtefa Zagorskog chefa
Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj pobjednik je petog izdanja Chtefa Zagorskog chefa, koji je pripremio glavno jelo “Kokoš na jaje” i desert “Tko je smjestio vjeverici”. Mirko Ljubić, kuhar iz restorana Dvorac Mihanović iz Tuheljskih Toplica osvojio je drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Hotel&Restoran Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica. Natjecatelji su ove godine imali zadatak pripremiti glavno jelo i desert od mesa kokoši hrvatice te heljde i oraha. U ocjenjivačkoj komisiji bili su gastronomski znalci Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, koji trenutno vodi kulinarsku emisiju Kruške i jabuke, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje i Ivana Vukmanić, članica žirija ispred Gastronauta, višestruko nagrađivana kuharica i gastronaut edukatorica. Na petom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupili su i Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica, Ivan Đurkin Benkotić, Restoran catering “Sermage” Sv. Križ Začretje, Marko Živaljić, Majsecov mlin, Donja Stubica i Zdenko Brlić, Restoran Kod Golubeka, Zabok. Nagradu su pobjedniku uručili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, nagradu za drugo mjesto predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, a nagradu za treće mjesto zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i saborska zastupnica Dunja Špoljar.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić se prilikom pozdravnog govora prisjetio prve manifestacije Chtef Zagorski chef, kada je on, tada kao župan KZŽ, i sam kuhao, ali izvan konkurencije. „Želio bih zahvaliti svima što održavate ovaj kulinarski show, koji također igra svoju ulogu u brendiranju Zagorja kao prepoznatljive turističke destinacije, kroz gastronomiju, koja u suvremenom turizmu 21. stoljeća, zajedno uz enologiju, postaje broj jedan. U narednim godinama stoga bi trebalo učiniti dodatne napore da se cjelokupna ponuda podigne za još stepenicu, dvije više. U toj priči svakako bi trebalo razmišljati o otvaranju kulinarskih akademija na kojima bi se na jednoj višoj razini učilo o pripremanju autohtonih specijaliteta od namirnica iz Zagorja, koje su po kvaliteti, najbolje na svijetu. Sve navedeno omogućit će nam da zatvorimo krug i da zaista Zagorje kao destinacija bude Bajka na dlanu“. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na početku obraćanja zahvalio je ministru Hajdašu Dončiću, na tome što je, dok je on bio župan Krapinsko-zagorske županije pokrenuo manifestaciju Chtef Zagorski Chef te je dodao: „Već godinama brendiramo Zagorje kao ozbiljnu turističku destinaciju, što je nemoguće bez turističkih djelatnika, bez ljudi iz struke, ali zajedničkog nastupa. Posljednja nagrada u nizu koju smo dobili, Brand Leader za predvodnika kontinentalnog turizma u jugoistočnoj Europi potvrđuje da smo na dobrom putu. U prilog tome govore i nedavno održani Dani turizma u Poreču, na kojima je odano veliko priznanje turizmu Krapinsko-zagorske županije. Naime, od 28 nagrada u 7 kategorija, čak ih je 9 otišlo u Zagorje. Naravno da se uvijek može bolje i više, zbog toga smo i krenuli izradu Master plana turizma Krapinsko-zagorske županije, s čijom implementacijom želimo kroz deset godina povećati broj dolazaka, noćenja broj zaposlenih za pet puta“.
Pozdravne riječi uputili su i direktorica Bluesun Hotela Kaj Martina Kovačić te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Nakon svečanog otvorenja, prof.dr.sc Zlatko Janječić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojem je uže područje znanstvenog djelovanja zaštita hrvatskih izvornih pasmina peradi, imao je kratko izlaganje o zaštiti izvornosti mesa i jaja kokoši hrvatica na razini RH i EU. Događanju su nazočili i zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te potpredsjednik Skupštine KZŽ Tomislav Končevski. Posjetitelji su pratili ocjenjivanje gotovih jela koja su potom i kušali, ali su uživali i u bogatom popratnom programu tijekom kojeg su mogli degustirati brojne zagorske delicije poput meda, mesa zagorskog purana, bučinog ulja, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.
Na ovogodišnjem Chtefu Zagorskom Chefu predstavljen je i projekt tri vrhunska zagorska restorana – Academie, Villa Magdalene i kleti Bolfan, ZAGORJE 3D GOURMET EXPERIENCE, koji uključuje posebnu ponudu 3 degustacijska menija sa 5 slijedova u svakom restoranu (više na www.zagorje-gourmet.com). Ove godine na manifestaciji su svoje umijeće u spravljanju jela predstavili i učenici Srednje škole Zabok, koji su na nedavno održanom međunarodnom natjecanju učenika srednjih ugostiteljskih škola Europe nastupili u svim kategorijama i osvojili dva prva i jedno drugo mjesto. Iduće godine, učenici će na šestom izdanju Chtefa Zagorskog chefa sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji. Manifestaciju Chtef Zagorski Chef posjetili su i članovi Kluba Gastronaut, kojeg čine vodeći hrvatski ugostitelji te stručnjaci u enologiji i ugostiteljstvu, koji su tog dana započeli svoje dvodnevno studijsko druženje u Zagorju.