Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. ožujka 2021.

Osobna iskaznica projekta ZEZARA

Udruga Profesor Baltazar, kao nositelj projekta u partnerstvu Krapinsko-zagorska županija provode projekt ZEZARA. Projekt se provodi od 30. rujna 2020. do 30. rujna 2022. godine. Ovaj projekt u vrijednosti od 1.144.545,18 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt će biti fokusiran na jačanje znanstveno-edukativnog sektora u Hrvatskoj. Osnovna svrha projekta je educirati buduće popularizatore znanosti, od kojih bi neki imali posao u prvom znanstvenom centru u Hrvatskoj – u Znanstvenom edukativno-zabavnom centru – ZEZ centru, koji je zamišljen kao centar za popularizaciju znanosti i jačanje cjeloživotnog izvaninstitucionalnog obrazovanja kroz razvoj i inovativnu upotrebu novih tehnologija. Edukatori – popularizatori znanosti ovdje imaju najvažniju ulogu. Povećanje broja aktivnosti popularizatora znanosti izravno doprinosi većem broju djece odnosno mladih koji će se odlučiti za STEM fakultete, odnosno zanimanja. Nadalje, u sklopu projekta educirat će se i članovi brojnih drugih udruga iz drugih dijelova Hrvatske koji će raditi na diseminaciji aktivnosti diljem zemlje. Opće je poznato da je pojam učenja puno širi od školovanja, što dodatno naglašava potrebu za ovakvim izvaninstitucionalnim aktivnostima. Budući popularizatori znanosti će u sklopu projekta sudjelovati u događanjima popularizacije znanosti u organizaciji prijavitelja i partnera i na taj način će prakticirati novostečene vještine.

Nadalje, projekt odgovara Općem cilju Poziva, odnosno jačanju kapaciteta prijavitelja u području društvenog poduzetništva, te Specifičnim ciljevima – stjecanje stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih članova udruge koja planira transferirati poslovanje prema društveno-poduzetničkim principima. U tom smislu tijekom projekta organizirat će se brojna događanja  kroz koja će doći do umrežavanja s drugim društvenim poduzetnicima na srodnim područjima djelovanja, do dijeljenja novostečenih znanja i iskustava, te povećanja vidljivosti društvenog poduzetništva putem informiranja javnosti i umrežavanja dionika, organizacija informativnih događanja na temu društvenog poduzetništva itd.

Sažetak

Projekt ZEZARA usmjeren je na stvaranje održivog poslovanja društvenog poduzetnika Udruge Profesor Baltazar koja će se fokusirati na jačanje znanstveno-edukativnog sektora u zajednici i to kroz: edukacije popularizatora znanosti i organizaciju znanstveno-popularnih događanja u Hrvatskoj.

Osnovni podaci o projektu

KORISNIK PROJEKTA

Udruga Profesor Baltazar

PARTNER 

Krapinsko-zagorska županija

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 

1.144.545,18 kn

BESPOVRATNA SREDSTVA

1.144.545,18 kn

RAZDOBLJE PROVEDBE 

24 mjeseci

AKTIVNOSTI 

  • Priprema društveno-poduzetničkih aktivnosti
  • Jačanje kapaciteta novih i postojećih pravnih subjekata i zaposlenika, te nezaposlenih članova Prijavitelja za provedbu društveno-poduzetničkih aktivnosti
  • Provedba društveno-poduzetničkih aktivnosti
  • Aktivnosti širenja koncepta društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj
  • Promidžba i vidljivost
  • Upravljanje projektom i administracija

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I., Šifra poziva za dostavu projektnih prijedloga UP.02.3.1.03. 

 

Posredničko tijelo razine 1:

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
Ulica Grada Vukovara 78
10000 Zagreb

drustvenopoduzetnistvo@mrms.hr

 

Za posredničko tijelo 2:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Marulićev trg 18
10 000 Zagreb

euprogrami@esf.civilnodruštvo.hr

 

Za korisnika:

Udruga Profesor Baltazar
Bolnička cesta 54
10000 Zagreb

tatjana.jaksic@professor-balthazar.com

 

“Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Udruge Profesor Baltazar.”

Lenta EU