Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 16.5.2019
Ostalo

U Klanjcu održani još jedni Proljetni susreti

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Krapinsko-zagorska i Udruge za promicanje zdravlja „Korak po korak do zdravlja“ u Klanjcu su 10. i 11. svibnja 2019. godine održani 11. proljetni susreti, dvodnevni stručni skup pod nazivom Preventivna medicina i zaštita zdravlja.

Ovogodišnje Proljetne susrete otvorio je župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo brojne planove, kao i značajni pomak u razvoju zdravstvenog turizma na području Krapinsko-zagorske županije. Okupljene na otvorenju je u ime domaćina i pokrovitelja sudionike simpozija pozdravio i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je preventivna medicina i zaštita zdravlja, a dvodnevni simpozij i ove je godine bio zamišljen kao multidisciplinarni u smislu pristupa glavnoj temi te je uspio okupiti niz eminentnih stručnjaka iz različitih znanstvenih područja koji su tijekom dva dana rada predstavili 16 radova iz područja medicine, prirodoslovnih znanosti i kulture.
Stručni radovi  bit će uskoro objavljeni i u Zborniku radova sa stručnog skupa (svaki Skup u ovih 11 godina svoga održavanja imao je i tiskani zbornik radova) koji će se moći nabaviti u Gradskoj knjižnici u Klanjcu.Tehničku i organizacijsku potporu Skupu i ove je godine pružio Kulturni centar Klanjec.
Skupom su, uz stručnu voditeljicu Jasnu Gmajnički, dr.med., predsjedavale Nada Jačmenica, dr.med i Vera Grgac, bacc.med.tech.
U ugodnoj atmosferi, koja je svakako jedna od osobitosti ovog skupa, moglo se čuti niz znanstveno i stručno utemeljenih činjenica o važnosti i utjecaju prevencije u zaštiti zdravlja, ali i podataka o zanimljivim prirodoslovnim istraživanjima, zdravstvenom turizmu i povijesno-kulturološkim saznanjima. Valja istaknuti da je ovaj stručni skup proteklih godina na neki način osvijestio potrebu da zdravstveni djelatnici iz lokalne zajednice  (liječnici obiteljske medicine, patronažne sestre Doma zdravlja KZŽ, liječnici i medicinsko osoblje naših specijalnih bolnica, posebice one iz Krapinskih Toplica) koji imaju višegodišnju uspješnu praksu i važna iskustva na terenu, obrade neke od zanimljivih tema, provedu korisna istraživanja te ih javno prezentiraju i objave u zbornicima sa skupa pa je tako bilo i ove godine. 

Kad ste svakodnevno okruženi prirodom kakva je nama dana, onda nije teško pronaći cijeli niz aktivnosti kojima je moguće čuvati dobro zdravlje, ali i prevenirati različite bolesti. No, jednako tako važno je utjecati na svijest građana i provoditi organizirane zdravstvene akcije koje promoviraju zdrav život i život u suglasju s prirodom. I ovogodišnji stručni radovi, dobrim su dijelom bili usmjereni k tomu, no jednako tako upozoravaju i na neiskorištenost ili pak nebrigu o nekim prirodnim ljekovitim činiteljima koji su u našem okruženju zanemareni.

Sudjelovanje na skupu boduje Hrvatska liječnička komora, a uz sudionike, autore radova, skup je i ove godine okupio lijepi broj slušatelja, zainteresiranih građana.

U neformalnom dijelu skupa sudionici su razgledali izložbu Emanuel Vidović – Izbor iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Studiju Galerije Antuna Augustinčića te imali još jednom odličnu priliku za diskusiju i razmjenu svojih spoznaja i iskustava. 

Ovogodišnji radovi predstavljeni na stručnom skupu Preventivna medicina i zaštita zdravlja:

Jasna Gmajnički, dr. med. – PREVENCIJA KRONIČNIH BOLESTI U DJEČJOJ DOBI
prof.dr.sc. Ankica Senta Marić, Radovan Čepelak, dipl. ing., Damir Andabaka, dipl. ing. – ŽIVA U SEDIMENTU I VODI ČABARSKIH POTOKA
Tomislava Strsoglavec, mag.logoped. – PREVENCIJA GOVORNIH TEŠKOĆA
Gordana Turjak, bacc.med.tech. – PREVENCIJA CEREBROVASKULARNIH BOLESTI
Ruth Švarc, prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević, Vesna Lecher- Švarc, dr. med. – CIJEPLJENJE – NAJEFIKASNIJA PREVENTIVNA PRAKSA
mr.sc. Neda Esapović-Greš , dr.med., Alen Greš, dr.med., prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević – 
SPREČAVANJE SAMOUBILAČKOG PONAŠANJA
Radovan Čepelak, dipl. ing.,prof.dr.sc. Ankica Senta Marić, DamirAndabaka, dipl. ing.  – CRETOVI U HRVATSKOJ – OSVRT NA ČRET DUBRAVICA
Vera Grgac, bacc.med.tech. – ZDRAV DUH I ZDRAVE TIELE PREMA „REGULAM“ JURJA MULIHA
Ruth Švarc, prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević, Vesna Lecher- Švarc, dr. med.  – ULOGA MENTALNE HIGIJENE U PREVENCIJI
Vlatka Šoban, bacc.med.tech.  – UNAPREĐENJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI
Borislav Aleraj, dr.med. – PREVENCIJA I MOGUĆNOST ZAŠTITE OD ZARAZA KOJE SE MOGU DOBITI OD ŽIVOTINJA NA IZLETIMA U PRIRODI
Valentina Blažinčić, dr. med., spec. fizikalne med. i rehabilitacije – PREVENCIJA SARKOPENIJE (GUBITKA MIŠIĆNE MASE, SNAGE I TJELESNE IZVEDBE U OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI)
Alen Greš, dr.med., prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević – RE/KREACIJA U SKLOPU PREVENCIJE BOLESTI I POREMEĆAJA
Franjo Turjak – ZDRAVSTVENI TURIZAM KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak – PRIKAZ KNJIGE „ZAČINI, MIKROBI, ANTIMIKROBNA SVOJSTVA I PRIMJENA“
dr.sc. Marina Krpan Smiljanec – CESARGRAD U VREMENU I PROSTORU


Zadnja promjena: 16.5.2019 | Prikazano 1103 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
srpanj 2020
poutsrčepesune
293012345
6789101112
1314
15
22. sjednica Županijske skupštine
16171819
20212223242526
272829303112
3456789
Gradovi / općine
visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended