Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. svibnja 2018.

Cilj radionice bio je kroz prezentaciju pripreme promovirati gastronomsku vrijednost zagorskih štrukli, ukazati na važnost očuvanja tog tradicionalnog zagorskog specijaliteta te stvaranja autohtonog gastronomskog proizvoda i promocije istog u sklopu tradicionalne ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja. Radionici je prisustvovala predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, kao i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i  načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

 

Uz prezentaciju programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska te projekta „Uživam tradicijo“, u sklopu kojeg Zagorska razvojna agencija sudjeluje u ulozi projektnog partnera, održane su kulinarske radionice na temu zagorskih štrukli, na 3 različita punkta – na jednom su na tradicionalan način štrukle pripremale bake, na drugom profesionalni kuhar iz Bluesun hotela Kaj, a na trećem punktu svoje znanje i umijeće pokazali su učenici Srednje škole Zabok.

 

Također, u sklopu radionica gostovala je predstavnica Parnasa, Zavoda za kulturu i turizam iz Slovenije, partnerske organizacije na projektu „Uživam tradicijo“ koja je posjetitelje upoznala sa značenjem i vrijednošću slovenske kulinarske baštine – poprtnika (božićnog kruha) te predstavnici udruge Tradicija Zagorja koji su predstavili tijek procesa zaštite štrukli. Ujedno, ovo događanje bilo je uvod u Štruklijadu koja će biti održana u srpnju u „Starom selu“ u Kumrovcu.


Fotogalerija