Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 10.12.2018
Ostalo

Održana radionica o radu Vijeća učenika

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je u petak, 7. prosinca 2018. godine, u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i trenericom Monikom Pažur organizirao radionicu za članove Vijeća učenika srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije

Cilj radionice, na kojoj je sudjelovalo 25 učenika i učenica, bio je upoznati članice i članove Vijeća učenika o samoj ulozi Vijeća učenika te na koji način Vijeća učenika može djelovati, kao i o pravima i obvezama njihovih članica i članova.

 

Aktivni mladi
Nakon uvodnog upoznavanja krenula je sesija pod nazivom: „Što znači da su mladi aktivni i kako možemo biti aktivni: participacija mladih“. Na početku sesije sudionici su podijeljeni u 5 skupina, od kojih je svaka dobila po jedno pitanje i način kako da odgovori na to pitanje. Prva grupa je kroz pisanje pjesme odgovarala na pitanje što je to participacija mladih. Druga skupina je putem novinske vijesti izvijestila ostale sudionike o razinama participacije. Treća je grupa nacrtala ključne prepreke zbog kojih mladi ne sudjeluju. Četvrta je skupina odglumila tko je to aktivni građanin, a peta je skupina olujom ideja predstavila sve načine na koje mladi mogu sudjelovati. Nakon predstavljanja svake grupe, trenerica je dopunila odgovore na postavljena pitanja pripremljenom prezentacijom.

Razlika između Vijeća učenika i Savjeta mladih
Nakon uvodne sesije, sudionike se pitalo da olujom ideja kažu sve riječi koje ih podsjećaju na Vijeće učenika i koje ih podsjećaju na Savjet mladih. Uz Vijeće učenika vezali su pojmove kao što su: ideja, promjena, zajednica, škola, a uz Savjet mladih pojmove kao što su: odgovornost, neformalno obrazovanje, savjetovanje mladih i događaji. Predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Hrvoje Novak, dodatno je pojasnio razliku između ta dva tijela, ali i naglasio kako im je zajedničko što rade u interesu mladih i što su mladi, kao i njihova prava i potrebe u fokusu djelovanja ta dva tijela. 

 

Kompetencije, prava i obaveze
U sesiji pod nazivom „Tko su članovi Vijeća učenika: koje su njihove kompetencije, prava i odgovornosti?“ od sudionika se tražilo da prouče prava i odaberu ona prava koja im se čini najvažnija. Nakon što su pronašli pravo, govorili su zašto su se baš za njega odlučili. Potom su trebali stati kraj odgovornosti koju smatraju najvažnijom. Ponovo su iznosili mišljenja zašto baš tu odgovornost smatraju najvažnijom. Ova vježba je služila da se objasni sudionicima neodjeljivost prava i odgovornosti i kako pristup pravima podrazumijeva da svi razumijemo i svoje odgovornosti. Na  isti način djeluju i Vijeća učenika, u kojima članovi imaju određena prava, ali i odgovornosti. Sudionici su podijeljeni u 6 grupa, u kojima su po 2 grupe dobile 3 jednaka prava i trebali su napisati njihove odgovornosti. Nakon prezentiranog grupnog rada, trenerica je pokazala koje bi odgovornosti bile vezane uz koja prava. Uočeno je kako su sudionici razumjeli svoju ulogu kao članova Vijeća učenika na način da je važno da poštuju tuđa prava, ali ne i da reagiraju u trenucima kada su nečija tuđa prava kršena. Vidjeli su svoju ulogu kao nekoga tko čeka da bude informiran, umjesto kao nekog tko traga za informacijama. Rasprava je krenula u smjeru da osoba sa spomenutim odgovornostima treba imati razvijene različite kompetencije. Sudionici su u grupama razgovarali o tome koje su sve vještine potrebne za svaku od 9 važnih kompetencija člana Vijeća učenika: komunikacijske vještine, rad u timu, organizacijske vještine, vođenje, prilagodljivost, interpersonalne vještine, osobni menadžment, donošenje odluka i rješavanje problema.

 

Zadovoljni učenici i učenice
Na samom kraju radionice učenicima je dana mogućnost da usmeno evaluiraju održanu radionicu. Jedan je sudionik rekao kako je tek sada vidio koja su prava i odgovornosti Vijeća učenika i što sve ono može napraviti, te kako će sljedećih godinu i pol pokušati Vijećem utjecati na promjene u svojoj školi. Jedna je djevojka rekla kako joj je žao što je ovo saznala sada kada odlazi iz škole, međutim kako će u sljedećih 6 mjeseci shvatiti kao svoju odgovornost da prenese ta znanja na mlađe generacije. Jedan sudionik je rekao kako je došao na radionicu kao zamjenik člana Vijeća učenika, međutim kako ga je radionica motivirala toliko da će se sljedeće godine kandidirati da bude predstavnik u Vijeću učenika.

Komentari učenika i učenica

  • „Bez komentara, izvrsno. Motiviran sam za daljnji rad.“
  • „Jako mi se svidjelo i trebali bi češće raditi takve edukacije. Hvala vam.“
  • „Radionica je bila zanimljiva i puno toga smo naučili sudjelujući u njoj. Mislim da bi se to trebalo češće održavati kako bi učenici Vijeća učenika bili što bolje informirani i tako pridonijeli promjenama u svojim školama.“
  • „Bilo je zabavno i edukativno, trebalo bi se češće organizirati.“
  • „Organizirajte ovakve radionice češće jer bili toga svjesni ili ne, mijenjate nas i naše obrazovanje.“
  • „Bilo je poučno, a u isto vrijeme i zabavno.“
  • „Sviđao mi se rad u grupama s ljudima s kojima inače nismo naučeni raditi.“

 

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije će i dalje provoditi projekte kroz koje će mladi s područja Krapinsko-zagorske županije stjecati nova znanja i vještine te osnaživati mlade na aktivno sudjelovanje u zajednici.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 10.12.2018 | Prikazano 749 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna skrb,
udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
lipanj 2019
poutsrčepesune
272829303112
34
5
14. sjednica Županijske skupštine
6789
10111213141516
17181920212223
2425
26
Radionica Društveno poduzetništvo
27282930
1234567
Gradovi / općine
visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Cesi - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Video studio IN, Krapina, Doliće, Vladimir Ovčarić Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended