Zagorje
Bajka na dlanu

IO Hrvatske zajednice županija: Jednaka prim. zdrav. zaštita za sve dijelove RH

Datum objave: 11. svibnja 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sa svojim je suradnicima prisustvovao sjednici kako bi sa županima raspravio zakon koji mijenja strukturu primarne zdravstvene zaštite u odnosu na županije kao osnivače ustanova.

Primarna zdravstvena zaštita mora osigurati dovoljan standard i to je stav kojeg se čvrsto držimo. Nekoliko stvari moramo, kao osnivači, što prije riješiti, a novi prijedlog Zakona nam to ne omogućava. Važne su nam opće bolnice kojima sanacija nije pomogla, a kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domovi zdravlja će novim prijedlogom Zakona doći u nepovoljan položaj“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Podsjetimo, novi prijedlog Zakona donosi promjene u modelu koncesija koji bi trebao prijeći u model ordinacija kojim bi došlo do djelomične privatizacije primarne zdravstvene zaštite, ali ne rješava pitanja mrtvozorstva i dežurstva koja predstavljaju velik problem u manje razvijenim dijelovima Hrvatske. Ministar Kujundžić je istaknuo da su dva subjekta na koji se novi nacrt Zakona fokusira pacijenti i liječnici, a cilj je zakona poboljšati kvalitetu, omogućiti ravnopravan položaj svih liječnika i regulativom osigurati sve što ulazi u model ordinacija po uzoru na europske modele. Dodao je i da uvijek ima mjesta poboljšanju te će se, sukladno prijedlozima, nacrt Zakona još mijenjati, ali i da mu je cilj osigurati stabilnost sustava.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je inicijativu kojom će se poboljšati suradnja civilnoga društva i županija kao tijela javne vlasti, a tom je prilikom predsjednik Pauk potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva. Deklaracija je razvijena uvažavajući da je razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima te imajući na umu Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Potpis predsjednika Zajednice potaknut će županije da pojedinačno potpišu Deklaraciju kako bi se ostvarila što bolja suradnja s civilnim društvom po regionalnim sredinama.

 

Hrvatska zajednica županija proslavit će 15. obljetnicu osnutka 18. svibnja svečanošću u Hrvatskom saboru, a tada će biti proglašene i prve „Županije-prijatelji djece“. Dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak Izvršnom je odboru predstavila programsku knjižicu Projekta u kojoj su navedeni kriteriji i koraci koje županije trebaju ostvariti kako bi dobile ovaj javno-društveni status. Naziv se dodjeljuje na pet godina i potrebno ga je obnavljati, a županija koja je prijatelj djece naglasak stavlja na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu.

Uz ove, teme sjednice odnosile su se provedbu aktualnih zakona u poljoprivredi – Zakon o zaštiti životinja, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a razgovaralo se i o obnovi postojećeg  stambenog fonda. Zaključeno je da će se sa zajedničkim stavom i dalje istupati prema resornim ministarstvima kako bi se ukazalo na izazove koji se pojavljuju na terenu prilikom provedbe zakona.