Novosti 27.1.2020
Ostalo

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

27. siječnja diljem Europe obilježava se Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Na taj dan 1945. godine oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz – Birkenau u Poljskoj. S obzirom da se ove godine obilježava 75. obljetnica oslobađanja spomenutog logora, tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta posvećena je upravo toj obljetnici i održava se pod geslom „75 godina nakon Auschwitza – obrazovanjem i sjećanjem na holokaust za postizanje globalne pravde“. Tema ukazuje na kontinuiranu potrebu univerzalne borbe protiv antisemitizma i svih ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.

 

Procjene broja žrtava u desetogodišnjem genocidu i dalje variraju, no povjesničari se uglavnom slažu kako je riječ o pet do šest milijuna žrtava nacističkog režima. Radilo se o sustavnom istrebljenju jednog naroda u najjezivijim "tvornicama smrti" kakve je svijet dotad i kasnije vidio. Židovi su masovno odvođeni u koncentracijske logore diljem okupirane Europe, gdje su bili podvrgnuti izgladnjivanju, prisilnom radu, torturi, životu u krajnje nehumanim uvjetima i naposljetku bolnoj smrti.

 

„Holokaustom su ispisane jedne od najmračnijih i najsramotnijih stranica u ljudskoj povijesti. Riječ je o tragediji koja je ostavila duboke rane, kojom je dopuštena potpuna negacija humanosti, svih kulturnih i civilizacijskih postignuća, kao i temeljnih moralnih vrednota čovječanstva. Holokaust i njegove žrtve predstavljaju podsjetnik na trajnu zadaću koja je pred svima nama - da budemo budni, da se nastavimo boriti protiv svih oblika rasizma i diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, kako bismo spriječili da se išta slično ikada više ponovi“. 

 

ŽUPAN

Željko Kolar


Zadnja promjena: 27.1.2020 | Prikazano 584 puta