Novosti 15.1.2020
Ostalo

28. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije dvadeset i osam godina, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je na taj povijesni dan priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznalo je svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo nakon toga priznanje je uslijedilo i od Austrije, Bugarske, Kanade, Mađarske, Malte, Poljske, Norveške i Švicarske. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate. Istoga datuma, šest godina kasnije,  1998. godine Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

 

Čestitku povodom obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske uputio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar:

„Međunarodnom priznanju Republike Hrvatske prethodila je povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske, koji je jednoglasno donio sudbonosnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Na ovaj datum prisjećamo se i svih stradanja, muka i patnji  kroz koje je hrvatski narod prošao na putu stvaranja neovisnosti i samostalne države. S posebnim pijetetom prisjećamo se onih koji su u taj put ugradili ono najvrijednije, a to je vlastiti život. Za tu im, najvišu i najveću moguću žrtvu, dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje. Danas, 28 godina nakon što je međunarodno priznata, Republika Hrvatske je ponosna punopravna članica Europske unije, koja je s prvim otkucajima nove, 2020. godine počela i sa svojim prvim predsjedanjem Vijećem EU-a.

 

Povijest ne smijemo zaboraviti, jer narod bez povijesti je narod bez budućnosti - prema kojoj treba biti okrenut. Na svima nama, ali i na svakoj Vladi, sadašnjoj i budućima leži velika odgovornost da unapređujemo društvo - da  razvijamo društvenu solidarnost i pravednost, kulturu dijaloga te da gradimo sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta. To je jedini način da brojne žrtve koje su morale biti podnijete kako bi se ostvario tisućljetni hrvatski san, ne bi bile uzaludne“.

 

ŽUPAN

Željko Kolar

Fotogalerija


Zadnja promjena: 15.1.2020 | Prikazano 726 puta