Novosti 15.4.2019
Gospodarstvo

Župan Kolar: Kini ćemo ponuditi ulaganje u zdravstvo i turizam

Delegacija Krapinsko-zagorske županije vratila se iz NR Kine, gdje je od 13. do 19. lipnja 2016. godine bila u radnom posjetu.

Tim povodom, u četvrtak, 23. lipnja 2016. godine u Krapini je održana konferencija za medije, na kojoj su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, predstavnica Hrvatske gospodarske komore ŽK Krapina Janja Kantolić i rukovoditelj prodaje tvrtke TPK Orometal iz Oroslavja Vinko Matuša govorili o posjetu NR Kini. 

Župan Željko Kolar rekao je da je delegacija Krapinsko-zagorske županije u Kini sudjelovala na 3. Susretu lidera jugoistočne Europe i Kine, održanom u gradu Tangshanu u pokrajini Hebei, dodavši da je tema ovogodišnjeg Susreta bila“Nove prilike, nove sfere, novi prostor“, a cilj susreta jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja jugoistočne Europe na polju proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture. Župan Kolar također je istaknuo da je delegacija Krapinsko-zagorske županije bila jedini hrvatski predstavnik na  trećem Susretu lidera Jugoistočne Europe te je dodao: „Kineski domaćini pokazali su zanimanje za zdravstveni turizam, gdje Krapinsko-zagorska županija ima golem potencijal. Tijekom boravka u Kini uspostavljeni su kontakti s gospodarstvenicima provincije Hebei koja ima preko 73 milijuna stanovnika te iz još nekoliko kineskih gradova, a niz korisnih kontakata imali su zagorski gospodarstvenici. Kineskoj strani jako je bitno da smo mi izvozno orijentirana županija, sa proizvodima visoke kvalitete koji su prepoznati na europskom tržištu i uvjeren sam da će uspostavljeni kontakti u budućnosti rezultirati odličnom poslovnom suradnjom i ulaganjima na ovom području“, rekao je župan Kolar. Predstavnica HGK ŽK Krapina Janja Kantolić istaknula je da je Hrvatska gospodarska komora radi na otvaranju predstavništva u Šangaju te da je tijekom posjete Kini Županijska komora Krapina potpisala sporazum o međusobnoj suradnji s Komorom tekstilne industrije okruga Rong Sheng, pokrajine Hebei.

 

Rukovoditelj prodaje u TPK “Orometal” Vinko Matuša izrazio je zadovoljstvo svojim boravkom na Dalekom Istoku, gdje je dobio priliku za uspostavljanje kontakata s više od 300 kineskih poduzetnika, ali i s brojnim europskim gospodarstvenicima koji su također sudjelovali na Susretu lidera. "Nema boljeg istraživanja tržišta od onog koje ste napravili sami. Prema onome što sam vidio, postoje mogućnosti za plasman određenih roba,  uspostavili smo puno kontakata s kineskim gospodarstvenicima, imam dogovoreno da ću napraviti ponudu za jedan svoj proizvod pa ćemo vidjeti", rekao je Matuša.

 

Delegaciju Krapinsko-zagorske županije koja je boravila u Kini predvodio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, u kojoj su još bili zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić i zamjenik načelnika Općine Kumrovec Želimir Vlaisavljević, predstavnici tvrtki TPK Orometal i Aquafilcro iz Oroslavja, Inkop Poznanovec, Vinarije Bodren, Kamen Kučiš te Zagorske razvojne agencije i Hrvatske gospodarske komore Krapina ŽK Krapina.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 24.6.2016 | Prikazano 3807 puta