Novosti 3.12.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je : Izgraditi bolje: prema svijetu s uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom svijetu nakon Covida-19. Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je simbolom UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti”.

 

Krapinsko - zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko - zagorske županije već tradicionalno organizira zajedničko obilježavanje tog značajnog datuma. Ranijih godina obilježavalo se putem manifestacija, okruglih stolova, mimohoda i slično. Zbog epidemiološke situacije ove godine organizira se zajednički on - line tematski sastanak u petak, 4. prosinca 2020. godine na temu: Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije. Na sastanku bi se razmijenila iskustva u funkcioniranju udruga i pokušala iznaći rješenja za što uspješnije prevladavanje teškoća uzrokovanih pandemijom virusa.

 

Pandemija virusa COVID-19 unijela je značajne promjene u svakodnevicu i radno okruženje. Posebnu pozornost potrebno je obratiti pružanju podrške osobama s invaliditetom, koje ne samo da su u većem riziku od zaraze COVID-19, već imaju i više teškoća u pridržavanju mjera opreza, kao i fizičkog distanciranja. Tu je i pitanje zaštite mentalnog zdravlja, odnosno nošenje sa strahom koji je vezan za virus, a nastavno na sve njihove popratne zdravstvene probleme s kojima se susreću na dnevnoj bazi.

 

Udruge osoba s invaliditetom s područja Krapinsko - zagorske županije će Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti i u svojim lokalnim zajednicama. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Krapina Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježit će novim „normalnim“ oblikom druženja - online. Članovi će na kreativan način izraziti  svoja razmišljanja povodom tog važnog dana. Namjera je objaviti njihove uratke na  facebook stranici udruge uz prigodnu poruku.

 

Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko - zagorske županije zbog korona virusa i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz isto, ove godine nažalost, neće obilježavati Međunarodni dan osoba s invaliditetom na načine na koji smo to radili proteklih godina (posjet i predavanja u osnovnim školama u Konjščini i Zlataru).

 

Udruga distrofičara Krapina će uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održati radionicu u suradnji s Obiteljskim centrom KZŽ na temu Mentalno zdravlje u doba. Udruga invalida Bedekovčina ove godine neće organizirati klasično obilježavanje sa većim brojem sudionika, već će ostati unutar udruge virtualno - online komunikacija i radionice na kojima sudjeluju članovi, stručni suradnici, osobni asistenti i pomoćnici. Članovima će biti prezentirano što taj dan znači, kako i zašto se obilježava te što znači za njih same.

 

Udruga Sveta Ana Lobor planirala je održavanje radionica 3. prosinca, sa smanjenim grupama 3-5 korisnika. No, kako u ovom trenu ni to nije prihvatljivo prema epidemiološkim mjerama, odlučili su se za online obilježavanje.

 

Udruga slijepih Krapinsko - zagorske županije planira povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida, a približavanjem Sv. Nikole darovati 10 slijepih štićenika Domova Sv. Nikola i Loborgrada prigodnim poklon paketima.

 

Udruga invalida rada Krapina za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom planira DAN OTVORENIH VRATA udruge u vremenu od 08,00-14,00 sati.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar će, uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom, u petak, 4. prosinca 2020. godine, održati prijam za predsjednika Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutina Bureka.  

 

 


Zadnja promjena: 3.12.2020 | Prikazano 980 puta