Sjednice skupštine 14.10.2020
Županijska skupštinaSjednice skupštine (saziv 2017)

Održana 23. sjednica Županijske skupštine

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je u četvrtak, 8. listopada 2020. godine, održala svoju 23. sjednicu. U Festivalskoj dvorani u Krapini okupilo se 28 članica i članova Skupštine na čelu sa predsjednicom Vlastom Hubicki.

Županijska skupština je na 23. sjednici donijela Odluku o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, koji će obavljati stručne i druge poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom te praćenja provedbe programa mjera obnove. Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka fonda imati će osnivački udio od po 5%, Grad Zagreb osnivački udio od 20% te Republika Hrvatska od 70%.

Županijska skupština je na 23. sjednici prihvatila polugodišnji izvještaj o radu župana Krapinsko-zagorske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2020. godine, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna županije za 2020. godinu. U prvom polugodištu 2020. godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 410.910.020,61 kuna dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 306.570.627,86 kuna. Promatrajući samo Županiju bez proračunskih korisnika, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 102.739.049,21 kuna što je za  6.257.952,03 kn ili 6,5% više u odnosu na isti period 2019. godine. „Imali smo gubitak izvornih prihoda od 20%, no zbog pojačanih aktivnosti u provođenju europskih projekta zapravo smo došli do izvršenja proračuna iznad onog u 2019. godini“ – kazao je župan Kolar, koji je u svom osvrtu na prvih 6 mjeseci 2020. godine posebno naglasio posljedice potres i epidemije koronavirusa.

Skupština je na 23. sjednici prihvatila izvještaje o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova (Dom zdravlja KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Zavod za javno zdravstvo KZŽ, Ljekarne KZŽ) za razdoblje siječanj-lipanj 2020. godine.  Župan Kolar je čestitao svim zdravstvenim djelatnicima na njihovom kontinuiranom vrijednom radu te ponovno upozorio na neodrživost zdravstvenog sustava u kojem je trenutni dug veći od 9 milijardi kuna i u kojem osnivači zdravstvenih ustanova i uprave bolnica ne mogu utjecati ni na visinu limita ni na cijenu zdravstvenih usluga ni na kolektivne ugovore, odnosno visine plaća.  

Članice i članovi Skupštine su na ovoj sjednici dali suglasnost na Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu i na Prijedlog II. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu. Skupština je također prihvatila Izvještaj o provedbi Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije za 2019, Informaciju o tijeku postupka jednostavne nabave zaštitnih platnenih maski za potrebe osnosnih i srednjih škola kojima je Krapinsko-zagorska županija osnivač, Izvještaj o utrošku proračunske zalihe za razdoblje srpanj - rujan 2020.g. te Godišnji financijski izvještaj za 2019. godinu i Izvještaj o radu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu u kojem je navedeno da je na području naše županije u protekloj godini poduzeto 760 vatrogasnih intervencija

Županijska skupština je na 23. sjednici donijela programe javnih potreba Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi te zaključke o prijenosu kapitalnih ulaganja Krapinsko-zagorske županije na Osnovnu školu Viktora Kovačića Hum na Sutli, Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog Zabok i Osnovnu školu Janka Leskovara Pregrada. Navedena kapitalna ulaganja odnose se na energetske obnove koje su izvedene na zgradama navedenih škola, a čiji je nositelj bila Krapinsko-zagorska županija kao osnivač škola. Skupština je donijela i Zaključak o prijenosu kapitalnih ulaganja Krapinsko-zagorske županije na Dom zdravlja KZŽ, koji se odnosi na ulaganja u adaptaciju ambulanti i nabavu opreme po projektu Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ u iznosu od 8.416.051,49 kuna.

Na 23. sjednici Županijske skupštine dana je suglasnost za promjenu prostora obavljanja djelatnosti dr. dentalne medicine Renatu Škrobotu, usvojen je i skraćeni zapisnik sa 22. sjednice održane 15. srpnja 2020. godine te je za ravnateljicu Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije ponovno je imenovana Snježana Žigman

Na samom početku sjednice održana je minuta šutnje povodom Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije te je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki pozvala i na stavljanje ružičaste vrpce u znak podrške oboljelima od karcinoma dojke.

Prije početka rada po dnevnom redu održan je aktualan sat.

Stjepan Ranogajec postavio je pitanje o obnovi cesta u Oroslavju nakon izvršenih radova na sustavu za prikupljanje otpadnih voda kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Zabok – Zlatar. Župan Željko Kolar kazao je da su vlasnici i osnivači Zagorskog vodovoda sami gradovi i općine, no da će od direktora pismeno zatražiti očitovanje oko dinamike sanacije prometnica oštećenih uslijed radova na ovom velikom projektu.

Mišo Grilec je podsjetio kako je Krapinsko-zagorsku županiju Njemačka stavila na crvenu listu, istaknuo kako to stvara velike štete svim izvoznicima te upitao kakva je trenutna situacija s epidemijom koronavirusa i koje su mjere predložene nacionalnom stožeru ili se planiraju uvesti. Župan Željko Kolar podsjetio je na aktivnosti županijskog stožera civilne zaštite, koji je među ostalim od nacionalnog stožera tražio i dobio odobrenje za pojačane mjere u domovima za starije i nemoćne te istaknuo će se tražiti još jača ograničenja broja ljudi na raznim okupljanjima. „Dobro je da se nivou EU dogovorilo da će se ograničenja putovanja provoditi na razini regija, jer to znači da isključivo o nama i našem ponašanju ovisi koliko ćemo se brzo vratiti na narančastu ili zelenu listu“ – rekao je župan Kolar.

Ivan Hren je zatražio informacije o otvorenju doma za starije i nemoćne u Zaboku. Župan Željko Kolar rekao je da  je 2. listopada zaprimljen zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za početak pružanja usluga od strane Doma za starije i nemoćne osobe Leonardo, a koji s vlasnikom objekta u Zaboku ima sklopljen ugovor u najmu. „Vjerujem da će do kraja mjeseca dom početi raditi“ – najavio je župan Kolar.

Dražen Čvek je postavio pitanje o pridržavanju epidemioloških mjera u učeničkom prijevozu na području Krapinsko-zagorske županije. Zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako je organiziran prijevoz u kojem sva djeca nose maske, u autobusima su i dezinficijensi, a prijevozniku je dostavljen određen broj maski za slučaj da dijete zaboravi masku kod kuće. Nemamo dojava da se epidemiološke mjere ne bi poštivale ni u organiziranom prijevozu učenika osnovnih škola ni u javnom linijskom prijevozu kojim se služe srednjoškolci te ćemo u slučaju bilo kakvih nepravilnosti promptno reagirati“ – rekla je zamjenica župana jasna Petek.

 

ZAPISNIK 

MATERIJALI

PREZENTACIJE

Fotogalerija


Zadnja promjena: 16.10.2020 | Prikazano 527 puta