Novosti 27.9.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

POČEO 8. ZNANSTVENI PIKNIK

U petak, 27. rujna 2019. godine počeo je 8. Znanstveni piknik, koji se održava danas i sutra u perivoju dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Riječ je o najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina. U prekrasnom okruženju dvorca, na otvorenom prostoru, na velikom broju izlagačkih/edukatorskih pozicija održava se znanstveno popularni program - interaktivne radionice, izložbe, predavanja, prezentacije i sl. Manifestaciju organiziraju Udruga profesor Baltazar, Krapinsko - zagorska županija, Grad Donja Stubica, Institut Ruđer Bošković i CARNET. Znanstveni piknik tradicionalno uživa visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba, a zemlja partner ove su godine Sjedinjene Američke Države. Znanstveni piknik otvorio je župan KZŽ Željko Kolar, a otvorenju je nazočio i veleposlanik SAD-a u RH, NJ/E Robert Kohorst, izaslanik ministrice znanosti i obrzovanja Marko Košiček te gradonačelnik Donje Stubic Nikola Gospočić.

"Mi smo već prošle godine bili županija partner na sedmom Znanstvenom pikniku koji se održavao u Zagrebu i onda se rodila ideja, s obzirom na to da ovdje u dvorcu Stubički Golubovec razvijamo projekt Znanstveno edukativno – zabavnog centra (ZEZ centra), da i Znanstveni piknik prebacimo ovdje, te da skrenemo pozornost na taj projekt - znamo da je Hrvatska  jedina zemlja u Europskoj uniji koja nema takav centar i drago mi je što je moja ideja prihvaćena. U ZEZ centru bi se znanost trebala znanost događati svih 365 dana u godini, a svaka prostorija unutrašnjosti dvorca će imati svoju temu i predstaviti sve znanstvenike kroz hrvatsku povijest, a, naravno, u perivoju će biti vanjski eksponati" – istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te se osvrnuo i na sam postupak realizacije projekta uspostave ovakvokg centra: "S obzirom na to da smo mi kao Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica otkupili pola dvorca i okolnog zemljišta, a drugu polovicu smo dobili na korištenje od Vlade Republike Hrvatske na 40 godina, raspisali smo natječaj te smo trenutno u postupku izrade projektne dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole, a rok koji smo si postavili je kraj godine, te očekujem da ćemo sljedeće godine imati mogućnost da se javimo na natječaje i da taj projekt provedemo do kraja. Računamo na sredstva Grada Zagreba, mogućnost prijave projekta na natječaje u novoj financijskoj omotnici, a isto tako postoji i domaća komponenta, sredstva preko državnog proračuna te sredstva Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica" - rekao je župan Kolar.

Izaslanica gradonačelnika Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić se osvrnula i na ovogodišnji Znanstveni piknik i na projekt uspostave Znanstveno edukativno - zabavnog centra: "Malo smo ljubomorni na vas jer smo mi sedam godina bili domaćini Znanstvenog piknika, ali kad sam došla ovdje i vidjela kako se sve to lijepo stopilo u ovu prirodu i kako će to biti dobra zezancija, a ujedno i učenje za sve učenike i posjetitelje, mislim da je to ipak bolji izbor nego grad Zagreb. Grad Zagreb ove godine u svojstvu gosta podržao je ovu manifestaciju i također podržavamo i najavljeni Znanstveno – edukativno – zabavni centar koji će se kreirati u ovom dvorcu. Mislim da bez Grada Zagreba to ne bi bilo potpuno, tako da ćemo se u budućnosti uključiti i u to i da ćemo napraviti jedan zanimljiv centar" – rekla je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Piknik je i ove godine posjetilo oko 3 tisuće djece, učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske. Na edukacijskim jedinicama sedamdesetak je izlagača predstavilo svoje projekte iz područja znanosti, informatike, kemije, prirode, mehanike, umjetnosti i kulture, a posjetitelji su se i sami mogli okušati u raznim pokusima, naučiti mnoge nove informacije i steći znanja oko pružanja prve pomoći, ljudskoga tijela, biljaka i životinja i mnogih drugih područja, iskušati se u simulatoru letenja, proučiti brojne mehaničke izume i još mnogo toga. "Najveća vrijednost Znanstvenog piknika je njegova evuluacija u dva smjera, jedan je taj da su nam se, od prvih izlagača udruga, instituta i fakulteta, počele kroz godine uključivati i škole, tako da danas preko 40 posto edukacijskih pozicija drže osnovnoškolska i srednjoškolska djeca. Druga vrijednost je inkubacija start up kompanija, u sedam godina prošlo je kroz znanstveni piknik nekoliko genijalaca koji su tu bili u svojoj srednjoškolskoj dobi, a danas su vlasnici start up firmi. Znanstveni piknik podiže svijest u poduzetništvu, inovaciji i kreaciji, diže cijelo društvo, spaja kulturu, umjetnost, znanost, gospodarstvo i inovaciju, za boljitak cijeloga društva" – rekla je Renata Brkić iz Udruge profesor Baltazar.

Znanstveni piknik se održava 27. i 28. rujna 2019. godine kraj dvorca Stubički Gulobovec, od 10:00 do 18:00 sati.

Ulaz je besplatan.

 

 

LINK NA VIDEO:https://www.instagram.com/p/B26dKSfF1EK/?igshid=v68ek521ma7k

 

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 27.9.2019 | Prikazano 1489 puta