Novosti 21.9.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

POČELO 49. BRANJE GROJZDJA PREGRADA

U subotu, 21. rujna 2019. godine u kleti Večerić na Vrhima Pregradskim svečano je otvorena 49. po redu manifestacija Branje grojzdja, najznačajnija kulturna manifestacija Grada Pregrade.

Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar, koji je zajedno sa gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajom i njegovom zamjenicom Gordanom Križanec Ružić te veleposlanikom Savezne republike Brazila u RH, Paulom Robertom Camposom Tarriseom de Fontouraom sudjelovao u berbi i potrazi za misterioznim grozdom. ljude. “Berba grožđa za nas je praznik, slavljenje tih naših običaja nakon trdog dela. Znate kak se veli da vinograd ne treba gazdu, nego slugu, a na kraju je uvijek lijepo vidjeti plod svoga rada. Znamo i da je tradicija vinogradarstva u Zagorju duga stoljećima – pohvalio je župan svoje Zagorce te istaknuo da smo se u posljednjih 20 godina istaknuli kao poznata vinska regija, posebice jer proizvodimo vrhunska vina, pjenušce, ali i uzgajamo autohtone sorte te su naša vina prepoznata i na europskoj vinskoj karti”, rekao je župan Kolar.

 

 

U sklopu ovogodišnje manifestacije za posjetitelje je pripremljen pregršt događanja u kojima mogu uživati sve generacije - u devet dana trajanja organizatori su spremili 50 događanja; 9 kulturnih, 9 dječjih, 7 eno – gastro programa, 15 zabavnih i čak 10 sportskih. Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 29. rujna bit će održana tradicionalna povorka berača u samom središtu Pregrade. Svečanost kojom se u prvi plan stavljaju upravo berači grožđa, a njihov predan posao oko uzgoja, berbe i prešanja te pohrane vina ovom se manifestacijom predstavlja ne samo mještanima nego i gostima koji svake godine dolaze u sve većem broju.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 21.9.2019 | Prikazano 1316 puta

Najnovije iz područja