Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

„Zahvala jeseni u Klanjcu“ i ove godine jako dobro posjećena

Od 02. do 04. listopada 2015. godine održana je tradicionalna manifestacija „Zahvala jeseni u Klanjcu“, koja raznolikim kulturnim i turističkim sadržajima prikazuje dio tradicionalne baštine ovog dijela Hrvatskog zagorja, s naglaskom na oživljavanje starih zanata, kostima, glazbe, folklornih običaja i kulinarske ponude iz prošlih stoljeća.

Ovogodišnja, 14. po redu 'Zahvala jeseni u Klanjcu', privukla je u trodnevnom bogatom i raznovrsnom programu velik broj posjetitelja, među kojima su bili i  ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborska zastupnica Dunja Špoljar i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

U petak navečer otvorena je izložba tradicijske baštine "Iz bakinog ormara", nakon čega se zabavni program "miksao" s ugostiteljskom ponudom. Uz to su za subotu i nedjelju organizatori, Grad Klanjec i tamošnja Turistička zajednica priredili za svakoga ponešto, pa je tako u subotu program prizivao posjetitelje da "Prošeću klanječkim stoljećima. Već na ulazu na trg dočekivao ih je notar, izdajući im dozvole boravka u Klanjcu". Kostimirani posjetitelji prošetali su do trga Antuna Mihanovića, gdje su ih zabavljali dvorski plesači, za najmlađe Rudin drveni vrtuljak, a za sve tradicijski sajam autohtonih domaćih proizvoda, osobito plodova jeseni, uz bogatu ugositeljsku ponudu. Užitak je bio gledati folklorne nastupe KUD-ova iz Slovenije i Hrvatske pod nazivom "Zapleši u kraju Lijepe naše".

Najzanimljiviji dio manifestacije bilo je natjecanje u kuhanju, koje je održano u subotu, 03. listopada, u kojem su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, kojem je asistirala njegova 8-godišnja kćerkica Vita. Natjecatelje, koji su imali zadatak pripremiti jelo od kuruznih žganaca i jetrica, nadzirao je poznati kuhar Slavko Večerić, dok su im povremeno pripomagali župan KZŽ Željko Kolar i saborska zastupnica Dunja Špoljar. Prema odluci Slavka Večerića, jelo je najbolje pripremila zamjenica ministra Snježana Španjol. pripremila "prste da poližeš". Među brojnim gostima koji su posjetili manifestaciju, a kojima je dobrodošlicu poželio klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, bili su i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek te brojni zagorski gradonačelnici i načelnici. Ovogodišnju zahvalu jeseni zatvorio je koncert Bosutskih bećara.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 5.10.2015 | Prikazano 4384 puta