Novosti 20.4.2019
Ostalo

PRIJEM ZA POVIJESNE POSTROJBE IZ RH

U subotu, 20. travnja 2019. godine u Uredu župana u Krapini održan je tradicionalni prijem za povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske koje sudjeluju na manifestaciji “Kostelska uskrsna pištola”.

Nakon mimohoda kroz Krapinu, povijesne postrojbe podnijele su ispred zgrade Županije prijavak zamjeniku župana Anđelku Fereku – Jambreku te je potom održan prijem, na kojem su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina. Nakon prijema, ispred spomenika Ljudevitu Gaju na središnjem krapinskom trgu zapaljene su svijeće povodom obljetnice smrti ovog velikana koji je ostavio neizbrisiv pečat u hrvatskoj povijesti sa svojom ulogom u u buđenju nacionalne svijesti i stvaranju kulturnih i političkih preduvjeta za objedinjavanje hrvatskih zemalja u jedinstvenu cjelinu.

 

Tradicionalna, 496. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola” bit će svečano otvorena danas, na Veliku subotu s početkom u 14,00 sati na zidinama Kostelgrada. Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koji je organizator ovog događaja, svečanosti će i ove godine prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno – zaštitna bojna RH te pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, program će se preseliti u Područnu školu Kostel, gdje će biti otvorena izložba starih fotografija “Kostel od 1940. do 1980.“, a koju priprema Udruga kostelskih žena, kao sjećanje na vlč. Josipa Rukelja, dok će u kulturno – umjetničkom programu na igralištu škole nastupiti KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/BweOkIUnSug/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotogalerija


Zadnja promjena: 20.4.2019 | Prikazano 1077 puta