Novosti 20.11.2019
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti (KOPB) obilježen je u srijedu, 20. studenoga 2019. godine, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, gdje se na Odjelu pulmologije bez uputnice mogla napraviti spirometrija - jednostavan test plućne funkcije.

Akciji obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti prisustvovala je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula kako županija podržava sve akcije zagorskih zdravstvenih ustanova. „KOPB je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji četvrti uzrok smrtnosti i bolest od koje obolijeva sve više ljudi. Uvijek naglašavamo važnost prevencije te je tako i ovo obilježavanje dobar način skretanja pozornosti na provođenje preventivnih aktivnosti, pogotovo kod rizičnih skupina, što su u ovom slučaju pušači“ - rekla je zamjenica župana za društvene  djelatnosti. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veteran Tihomir Vančina dodao je kako bolnica ima i odjel pulmologije i odjel interne medicine te da mu je drago što građani prepoznaju organiziranje preventivnih akcija poput ove.

Opća internistica Opće bolnice Zabok Mirjana Oštrić istaknula je kako je Kronična opstruktivna plućna bolest u Hrvatskoj u najvećoj mjeri uzrokovana pušenjem cigareta te da bolest izaziva zaduhu tj. nedostatak zraka i kronični kašalj. „Na spirometriju bi trebali doći su ljudi koji su dugogodišnji pušači, koji kašlju, imaju iskašljaj i koji kod napora imaju zaduhu koja je sve gora i javlja se kod mirovanja“ - rekla je Mirjana Oštrić, koja je trenutno na subspecijalizaciji iz pulmologije u Kliničkoj bolnici Dubrava, te dodala kako OB Zabok želi skrenuti pažnju na bolest i možda nekog potaknuti da prestane pušiti ili bar napravi spirometriju, budući da se bolest nekad može dijagnosticirati i prije pojave samih simptoma.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom na prijedlog Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Iniative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana "Zaustavimo KOPB svi zajedno!" naglašava činjenicu da se brojne organizacije i pojedinci mogu i trebaju uključiti u borbu protiv KOPB-a; od pružatelja usluga zdravstvene skrbi, obitelji, pacijenata, osoba koje sudjeluju u donošenju odluka do poslodavaca i drugih. Cilj obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a je podići svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

Kronična opstruktivna plućna bolest česta je, progresivna bolest koja se može spriječiti i liječiti, a obilježava je trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Procjenjuje se da u svijetu boluje od KOPB-a više od 300 milijuna ljudi, dok ih godišnje oko 3 milijuna umre. Najčešći uzrok KOPB-a je dugotrajno izlaganje duhanskom dimu. Prvi znakovi bolesti se najčešće javljaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama života koje su pušači. Češće obolijevaju muškarci, no razlika se smanjuje zbog porasta broja pušača među ženama. Do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama (prašini, kemikalijama, zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja) u kombinaciji s genetskom predispozicijom te preosjetljivosti dišnih puteva. U manjeg broja oboljelih uzrok je manjak enzima koji je odgovoran za elastičnost pluća. Najčešći simptomi su zaduha, kašalj i kronično iskašljavanje sputuma. Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postupno napreduje.

Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti i prilikom obavljanja najjednostavnijih aktivnosti (održavanje osobne higijene, oblačenje, priprema hrane), pa čak i u mirovanju. Oboljeli su podložni čestim upalama pluća koje dodatno otežavaju disanje i čest su razlog hospitalizacije. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije. Glavni dijagnostički kriterij za postavljanje dijagnoze temelji se na nalazima spirometrije.

Liječenje ovisi o težini kliničke slike, a cilj je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Treba naglasiti važnost prestanka pušenja jer se tako smanjuje napredovanje bolesti. Najbolji način prevencije KOPB-a je nepušenje i neizlaganje duhanskom dimu.

Većina slučajeva KOPB–a može biti spriječena ukoliko se zaustavi izloženost duhanskom dimu.

 

Prilozi:

  LETAK

Zadnja promjena: 20.11.2019 | Prikazano 1185 puta