Novosti 26.10.2019
Promet i komunalna infrastruktura

U promet puštena dionica brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice

U petak, 25. listopada 2019. godine, u promet je puštena dionica brze ceste Zlatar Bistrica – Andraševec (faza III i VI) u duljini od 6,5 kilometara na kojoj su obavljeni radovi vrijedni 144,7 milijuna kuna.

Ova dionica je dio cjelokupnog projekta izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica - Zabok, sa spojem na Breznički Hum, ukupne duljine cca 17 km. Prva dionica od Mokrica do Andraševca u promet je puštena 7. listopada 2015. godine, a druga od Andraševca do Bedekovčine 6. veljače 2017. godine.

Na prigodnoj svečanosti puštanja u promet bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo svoje zadovoljstvo što se konačno otvara treća dionica brze ceste. „Bez obzira što su radovi trajali malo duže nego je planirano, s obzirom na stanje u građevini i da je bilo problema s jednim od glavnih izvođača - ovo je prihvatljivo. Jako sam zadovoljan jer ovime stvaramo mogućnost daljnjeg razvoja gospodarskih zona i u Zlatar Bistrici i u gradu Zlataru te obližnjim općinama“ – naglasio je župan Kolar te upozorio kako još uvijek nije spreman nastavak gradnje brze ceste prema Mariji Bistrici. „Dogovorili smo dinamiku izvođenja radova i da ćemo krenuti prema Mariji Bistrici kad završe radovi do Zlatar Bistrice. Nažalost, danas nemamo nastavak radova - nema građevinske dozvole, nisu otkupljena zemljišta ni napravljena izvlaštenja, što znači da nema teoretske šanse da sljedeće godine počnemo s tim radovima“ – istaknuo je nezadovoljstvo daljnjom dinamikom gradnje župan Željko Kolar.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ovom je prilikom izrazio veliko zadovoljstvo otvorenjem ove dionice brze ceste, svojevrsne sjeverne obilaznice Grada Zagreba. „Izrazito sam zadovoljan što smo danas u prigodi otvoriti ovu dionicu obilaznice grada Zagreba, ovog puta do Zlatar Bistrice. Dionica je to u koju su Hrvatske ceste uložile 145 milijuna kuna, a značit će bitno brži protok ljudi iz Zlatar Bistrice, kao i hodočasnika u Svetište Majke Božje Bistričke, do kojeg je ostalo samo tri kilometra ceste, ali, naravno, i jedan opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju. . Mislim da je ovo sjajan uvod u daljnje pripreme predstojeće sjednice Vlade koju ćemo održati u Krapini, dogovaramo termin i s gradonačelnikom i sa županom, kao i s našim saborskim zastupnicima te želimo pokazati koliko nam je stalo do prometnog i gospodarskog razvoja Hrvatskog zagorja – rekao je premijer Plenković“ – istaknuo je premijer Plenković .

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će Hrvatske ceste sredinom sljedeće godine imati građevinsku dozvolu i raspisati natječaj za gradnju ceste prema Mariji Bistrici, odnosno, Popovcu. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako će ova prometnica značajno pridonijeti sigurnosti prometa u naseljenim mjestima, budući da D24 prolazi kroz sam centar naselja. „Postići će se tri važne stvari, sigurnost prometa, izmještanje prometa izvan naselja i stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i širenje gospodarskih zona, a i skratiti potrebno vrijeme stanovnicima kako bi se priključili na autoceste“ – rekao je Škorić te dodao kako je puštanjem u promet ove dionice u funkciji dionica od 17 kilometara.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić podsjetio je kako je ovo zapravo nastavak projekta za koji je, u vrijeme njegovog upravljanja Ministarstvom prometa 2015. godine, osiguran novac i raspisan natječaj te naglasio kako infrastruktura ceste ostaje na korištenje građanima Krapinsko – zagorske županije i ostalim putnicima koji ovdje prolaze i ne može je uzeti niti jedna politička opcija.

Na svečanosti puštanja u promet dionice brze ceste bila je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, načelnik Marije Bistrice Josip Milički te više gradonačelnika i načelnika s područja Krapinsko-zagorske županije.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 26.10.2019 | Prikazano 3316 puta

Najnovije iz područja