Novosti 20.11.2020
Ostalo

Uz Međunarodni dan prava djeteta i veliko priznanje za Sonju Borovčak

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta su u petak, 20. studenoga 2020. godine, dodijeljene godišnje nagrade i nagrada za životno djelo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nagradu za životno djelo je na prijedlog Krapinsko-zagorske županije dobila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, umirovljena profesorica i političarka Sonja Borovčak, koja i dalje veliki dio svog vremena posvećuje dobrovoljnom radu za djecu. Zasluge Sonje Borovčak se, među ostalim, odnose na dobivanje statusa „Grad - prijatelj djece“ za Grad Zabok i „Županija - prijatelj djece“ za Krapinsko-zagorsku županiju, a o promicanju dječjih prava brigu je vodila kao gradska i županijska vijećnica, zastupnica u Hrvatskom saboru te županica Krapinsko-zagorske županije.  Svojim je dugogodišnjim radom dala značajan doprinos područjima promicanja prava, jačanju zaštite prava i interesa djece, razvoju trajnih vrijednosti za potpuni i skladan razvoj djece i mladih te je u javnosti utjecala na promjene paradigmi o načinu na koji bi društvo trebalo gledati na djecu i mlade. Posebno je važno istaknuti njezin doprinos u razvoju odgojno – obrazovnih institucija Krapinsko-zagorske županije u vertikali, od dječjih vrtića do srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova. Izravno je utjecala na poboljšanje materijalnih uvjeta te poboljšanje standarda odgojno – obrazovnog rada u interesu djece i mladih te ostvarivanja njihovih prava na obrazovanje i pružanje jednakih prilika za sve.

Dobitnica Nagrade za životno djelo Sonja Borovčak rekla je kako se odnos prema djeci ipak poboljšao u posljednjih 30 godina, no kako se mora još puno učiniti da bi se osjećala ugodno u svojoj lokalnoj sredini i ostala u Domovini. "Gdje god bila, na bilo kojoj funkciji, dala sam sve od sebe da pokušamo raditi iskreno i sa srcem za djecu i da ne pričamo samo da su djeca naše blago i budućnost, nego da svojim djelima pokazujemo da su nam važna", rekla je Sonja Borovčak te dodatno istaknula kako djeci treba pomoći u ovo doba epidemije kako bi bilo što manje posljedice tzv. 'novog normalnog ponašanja'. Nagradu je Sonji Borovčak uručio Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Velike zasluge Sonje Borovčak za promicanje i ostvarivanje prava djeteta su odavno nadišle granice Krapinsko-zagorske županije, o čemu jasno govori i nagrada za životno djelo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svojoj prethodnici na mjestu župana čestitam na još jednom dobivenom priznanju te ponovno ističem nemjerljivu važnost njezinog rada za brigu o budućnosti naše djece i stvaranja uvjeta za njihovo sretno odrastanje“ – poručio je ovom prilikom župan Željko Kolar.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 20.11.2020 | Prikazano 717 puta