Novosti 22.1.2021
Koronavirus

Županijski stožer: epidemiološka situacija je dobra, nastavlja se cijepljenje

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održana je u petak, 22. siječnja 2020. godine, ispred prostora Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u Zaboku.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je na području Županije evidentirano 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. „Trenutno na području Krapinsko-zagorske županije imamo 134 aktivna slučaja zaraze te 752 osobe u samoizolaciji.  Kao što znate brojke nam i dalje nastavljaju padati. Udio pozitivnih među testiranima u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana posljednjih tjedan dana iznosi 13%, dok je tjedan dana prije toga bio 15%, a prvi tjedan u 2021. godini 24%.  Sedmodnevna incidencija, odnosno broj novooboljelih na 100.000 stanovnika nam je 82, dok je 11. siječnja bio 165. Ohrabruje i što nam pada broj hospitaliziranih, iako ne tako brzo. Naime, 1. siječnja smo imali 106 hospitaliziranih osoba, 11. siječnja 99, dok ih je danas 77.  U županijskim zdravstvenim ustanovama trenutno su 9 djelatnika COVID pozitivna, dok ih je u samoizolaciji 13.  Na području Krapinsko-zagorske županije na koronavirus je pozitivno 17 korisnika i 7 djelatnika domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja. Sutra će biti točno 3 mjeseca od kada smo otvorili prvi COVID odjel na području Krapinsko-zagorske županije. U ta 3 mjeseca je na području naše županije umrlo 280 COVID pozitivnih osoba, među kojima je 97 korisnika domova za starije i nemoćne. U ime Županije, Županijskog stožera i svoje osobno ime izražavam sućut obiteljima svih preminulih osoba pozitivnih na koronavirus“ – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek te naglasio kako se, uz pad novooboljelih i hospitaliziranih, primjeti i  smanjenje broja preminulih osoba.

CIJEPLJENO 2.500 OSOBA, OD KOJIH 508 SA OBJE DOZE

Gordana Popijač Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije naglasila je kako je epidemiološka situacija na području županije trenutno dobra te se nada da će takva i ostati. „Ne očekujemo nikakve oscilacije zbog ponovnog dolaska učenika nižih razreda i maturanata u škole. Velika pomoć u borbi protiv virusa nam je cijepljenje. Ukupno je cijepljenje oko 2.500 osoba, od kojih kompletno sa obje doze njih 508 – 106 zdravstvenih djelatnika i 402 korisnika domova za starije i nemoćne. Iako imamo određene poteškoće u distribuciji, mi se snalazimo te i dalje cijepimo prioritetne skupine“ – kazala je dr. Popijač Cesar te istaknula kako se nada da će se povećati dinamika cijepljenja kako bi se što prije moglo početi cijepiti i kronično bolesne osobe i starije od 65 godina.

OB ZABOK

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako se smanjenje broja novooboljelih primijeti i u opterećenju Bolnice, no da se i dalje liječi relativno velik broj pacijenata. „Dobro je što su nam brojke manje, no mislim da i dalje moramo biti oprezni kako bi se one i dalje smanjivale. Ako se nastavi pad broja hospitaliziranih smanjit ćemo i broj COVID kreveta kako bi dobili više mjesta za nezarazne pacijente na našem odjelu interne“ – rekao je ravnatelj Vančina te dodao kako je cijepljeno 203 zaposlenika OB Zabok, dok ih je još više od 250 preboljelo COVID.


Zadnja promjena: 22.1.2021 | Prikazano 512 puta