Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 2.4.2021
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Dan svjesnosti o autizmu

02. travnja se u cijelom svijetu obilježava Dan svjesnosti o autizmu, puštanjem plavih balona u zrak. Na taj način želi se istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

Osim da se govori o teškoćama, ovaj dan treba iskoristiti kao priliku da se iznova stavi naglasak na sve neprepoznate i neiskorištene potencijalne koje imaju osobe s poremećajem iz spektra autizma.

 

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 02. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja.

 

Prema zadnjem izvještaju Centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti Sjedinjenih Američkih Država, bilježi se stalan porast prevalencije autizma, koja sada iznosi 11,3 /1000 djece. To bi značilo na 1 od  100 djece ima teškoće iz spektra autizma. U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem je zabilježeno oko 2.000 slučajeva, pri čemu je, u skladu s gore navedenom procjenom prevalencije, moguće očekivati i do 12.000 osoba s navedenim spektrom.

 

Poremećaj iz spektra autizma je razvojni poremećaj koji utječe na čovjekov način komunikacije, odnose s drugim ljudima te na okolinu. Način na koji utječe na ljude razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o dobi te intelektualnim sposobnostima. Osobe s poremećajima iz spektra autizma mogu imati različite vrste teškoća i u različitim mjerama – od teških oblika do visokofunkcionalnog autizma kod djece i odraslih osoba s prosječnom ili visokom razinom inteligencije - iako još uvijek s teškoćama u komunikaciji i socijalizaciji.  Osobe s autizmom vide, čuju i osjećaju, ali te utiske teško sklapaju u smislenu cjelinu, pa se stoga povlače u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost. Stoga osobe s autizmom imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.

 

Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica (4,3:1).

 

Kvalitetu života osoba oboljelih od autizma mogu znatno poboljšati rana dijagnoza i intervencija. Također, važno je da osim djeca i roditelji dobiju podršku kako bi se lakše nosili sa svakodnevnim izazovima koje nose odgoj djece s autizmom.

 

Važno je istaknuti kako je svaki slučaj autizma različit. Iako kod nekih osoba  izaziva ozbiljne motoričke probleme, drugi autistični pojedinci mogu biti istaknuti u struci i postići veliki uspjeh. Tako su brojne značajne osobe poput Alberta Einsteina, Mozarta, Charlesa Darwina, Thomasa Jeffersona, Michelangela, Stanleya Kubricka itd. imale poteškoće iz spektra autizma. Dapače, te su im teškoće „omogućile“ izvrsnost i posebnu talentiranost u određenim područjima.

 

Krapinsko - zagorska županija potiče i osigurava uvjete za razvoj usluga koje se upravo odnose na ranu intervenciju – dijagnostiku i razvojne tretmane kojima se  potiče ostvarivanje razvojnih potencijala djeteta, sprečavamo razvoj daljnjih poteškoća, pripremamo dijete za vrtić, školu, zapošljavanje i u konačnici za samostalan život.

 

U tom smislu Krapinsko - zagorska županija izdvaja sredstva za sufinanciranje programa rane intervencije. Čak milijun kuna uloženo je proteklih godina u programe rane intervencije koje se provode u  Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Od 2016. godine Županija podmiruje troškove stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Također, ulagalo se u uređenje i opremanje prostora  te edukaciju stručnjaka iz područja rane intervencije.    

 

U rujnu prošle 2020. godine u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice otvoren je kabinet za ranu intervenciju. Kabinet je suvremeno opremljen, a usluge rane intervencije koje se ovdje pružaju za roditelje su potpuno  besplatne. Moto kabineta je „Podrška, OBITELJ, suradnja!“ Rad kabineta i troškove 4 djelatnice financira Krapinsko-zagorska županija, kao jednu od aktivnosti u projektu „Krapinsko-zagorska županija - prijateljica djece“. Više o radu Kabineta možete saznati http://centar-krapinske-toplice-kr.skole.hr/kabinetraneintervencije ili pročitati na letku u prilogu.

 

Također, usluge rane intervencije već se više godina provode i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Važan dio podrške djeci s poremećajima iz spektra autizma, ali i drugih razvojnih teškoća su logopedske usluge. Krapinsko - zagorska županija inicirala je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Krapinsko-zagorska županija uključila se u nabavku opreme za logopedske kabinete na području Grada Klanjca i Općina Kumrovec, Desinić, Zlatar Bistrica i Bedekovčina, te podupirala  projekte organizacija civilnog društva kojima je bio cilj otvaranje i rad logopedskog kabineta. Do sada je u tu svrhu izdvojila ukupno 100.000,00 kn.

 

Važno je spomenuti i programe podrške integraciji djece s teškoćama u redovne odgojno-obrazovne programe.

Projektom Baltazar 4 se u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije u razdoblju od šk. god. 2017/2018. do 2020/2021. osigurava potrebna podrška za ukupno 60 učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja 60 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Partnerski pristup i projektne aktivnosti jačaju uspostavu stručnog i održivog sustava osiguravanja podrške učenicima s teškoćama, što doprinosi ostvarivanju prava na primjereno i inkluzivno obrazovanje, jednake mogućnosti za poboljšanje odgojno - obrazovnog uspjeha, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, osamostaljenje i razvoj vještina.

 

Osim kroz projekt Baltazar 4, u osnovnim i srednjim školama na području Županije dodatnih 50 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju osigurava se i preko projekata pet udruga: Udruge distrofičara Krapina, Udruge invalida Bedekovčina, Udruge mladih Feniks, Udruge Sveta Ana Lobor i Društva multiple skleroze Krapinsko - zagorske županije. Također, prema modelu 50% sredstva osiguranih iz županijskog proračuna i 50% sredstva iz proračuna jedinice lokalne samouprave na području koje učenici imaju prebivalište, osigurava se dodatnih 11 pomoćnika u nastavi.

 

Stoga je u aktualnoj šk. god. 2020/2021. osigurana podrška ukupno 121 pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika za ukupno 134 učenika s teškoćama u razvoju u ukupno 37 osnovnih i srednjih škola u Županiji, uključujući i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

 

Da bi bolje razumjeli osobe s  autizmom te njihovog jedinstvenog pogleda na svijet, uz istovremeno podizanje svjesnosti o poremećaju iz spektra autizma, pomoći će edukativni film „Događaju se čudesne stvari“ – svakako pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=qpzNoRLHIMw


Zadnja promjena: 2.4.2021 | Prikazano 149 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
travanj 2021
poutsrčepesune
293031
1
 • 38 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Fotonaponska elektrana na OB Zabok–referenca za uspješno, kvalitetno i napredno!
 • Župan Kolar na temu mosta Bračak: „Neki su populisti a mi želimo rješavati probleme!“
 • 2
 • Dan svjesnosti o autizmu
 • Oglas za prijam u službu na određeno vrijeme u UO za opće i zajedničke poslove
 • 33 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Sinergija obojene ceste - otvorena izloža učeničkih radova OŠ Belec i SŠ Zlatar
 • 3
 • 33 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • "I SVJETLO U TAMI SVJETLI I TAMA GA NE OBUZE“
 • 4
  18 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  5
  Priopćenje Stožera civilne zaštite KZŽ
  6
 • 14 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Oglas - prijam na određeno vrijeme - UOzFiP
 • Odluka o započinjanju postupka strateške procjene utjecaja na okoliš
 • 7
 • Najavljen dolazak veće količine cjepiva – prilika za vraćanje normalnog života
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • Svjetski dan zdravlja
 • 8
 • Struka ponovila: dvosmjeran promet mostom Bračak nije opcija, ali postoji rješenje
 • Profesor Baltazar online
 • Korona free rodilište
 • 50 novih osoba pozitivno na koronvirus
 • Nakon dodatnog vještačenja, odluka o PŠ Putkovec – obnova, ili rušenje i gradnja nove
 • 9
 • Javni natječaj - socijalni radnik u Domu Novi početak
 • 30 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Izvješće o tržištu nekretnina na području KZŽ za 2020.
 • Hvala za iskazanu hrabrost, čast i junaštvo – održan prijam za Dražena Jagečića
 • Župan Kolar: „Postojeći sustav financiranja zdravstvenog sustava je mrtav“.
 • Odluka o modelima nastave - većina učenika od ponedjeljka ponovno u školskim klupama
 • Održana konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite
 • U Pregradi održana završna konferencija dvaju hvalevrijednih projekata
 • 10
 • 56 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Obilježen Dan grada Pregrade
 • 11
  33 nove osobe pozitivne na koronavirus
  12
 • 12 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Odbor za gospodarstvo
 • Preko 100 milijuna kuna vrijedni projekti u SŠ Zabok
 • 131415161718
  19202122232425
  262728293012
  3456789
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended