Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
 Vi ste ovdje: Home > Turizam
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 15.10.2019
Turizam

ODRŽAN 8. INTERSLAST

U utorak, 15. listopada 2019. godine u Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorska.

Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja (koje su radile bake Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković i Božica Lacković – pobjednice manifestacije Babičini Kolači), korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog – OPG Josip Krog.

 

I ove godine u natjecateljskom dijelu bilo je predstavnika s područja Krapinsko – zagorske županije. U kategoriji srednjih škola, nastupili su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada. Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada u kategoriji medenjaci i medene pite osvojile su 1. mjesto, a Ivona Vukić iz SŠ Zabok 2. mjesto. Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica osvojila je u kategoriji Torte – seniori srebrnu medalju. U istoj kategoriji osvojila je i brončanu medalju od strane domaćih i inozemnih novinara te srebrnu medalju za Cromed u kategoriji seniori.

 

Na svečanom otvorenju Interslasta bila je zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, koja je istaknula kako Interslast pruža mogućnost da vidimo što sve ima novog u slastičarstvu, sladoledarstvu i konditorstvu, ali isto tako i da se prikaže što sve Zagorje ima. „Moramo napomenuti da kao najbolja destinacija kontinentalnog turizma prošle godine, prepoznajemo i veliku važnost gastro ponude u području turizma. Mi smo županija koja u svojoj gastro ponudi jedina ima zaštićene mlince i zagorskog purana s oznakama zemljopisnog podrijetla, tu su zagorski štrukli kao desert koji  također ima oznaku zemljopisnog podrijetla. Ovogodišnja tema na kongresu je med i upravo bagremov med zagorskih brega ima oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a očekujemo je i na europskoj razini. Tako da povezujemo našu tradiciju i baštinu sa suvremenim trendovima, ponosni smo što su naši hoteli, obrti i ugostiteljske škole na ovom kongresu, jer moramo znati da upravo educiranje i stjecanje znanja je jako važno za razvoj gastro turizma i turizma općenito“, naglasila je zamjenica župana Petek.

 

Direktor Interslasta Stjepan Odobašić osvrnuo se na ovogodišnju temu, Med u slastičarstvu. „Na području Europske unije, 30 posto količine meda je sumnjive kvalitete, zato se treba boriti da u hrvatskim slastičarnicama bude hrvatski med i bit ću jako sretan ako dođem u neku slastičarnicu i vidim da su kolači spravljani od hrvatskog meda. Svake godine predstavljamo domaće slastičarsko i inozemno “blago“. Ove godine imamo nekoliko zemalja, između ostalog iz Beograda nam je došla slastičarka iz slastičarnice tenisača Novaka Đokovića. Ona je vrhunska slastičarka i pokazat će kolače s medom iz istočne Srbije, zatim je tu Nigerija, jest ćemo njihove fritule s medom, tu je Austrija i njihovi uskršnji kolači s medom, Slovenija će prikazati slovensku poticu, koju su prošle godine zaštitili na području Europske unije, dok iz Krapinsko – zagorske županije imamo “njegovo veličanstvo“ medenjak. Ove godine imamo 300 sudionika iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika a izrazito mi je drago što je došlo puno otočana, koji su prvi puta ovdje i oduševljeni su svime. Prezentirano je oko 200 vrsta kolača, a za natjecanje se prijavilo 95 ekipa, a natječu se medenim tortama, medenjacima i medenim pitama“, rekao je  Odobašić.

 

Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin je istaknula: „Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško“, pojasnila je Lukin. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice. „Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je Crleni.

 

Tanja Ivek  iz Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije  rekla je: „Zagorje, Bajka na dlanu nije regija samo termalnih izvora i prirodnih ljepota, nego i gastro destinacija, koja ima zaštićene proizvode na nacionalnoj razini, a uskoro ćemo i na europskoj razini imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Veselimo se da se ovakva događanja odvijaju kod nas i što posjetitelji imaju prilike kušati delicije iz Krapinsko – zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ove godine tema je med, koji je odlična, zdrava namirnica. Naš zagorski bagremov med je vrhunske kvalitete i zaslužuje visoko mjesto u gastronomiji“, rekla je Ivek.

 

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško pojasnio je kako je ovaj kongres jako važan za zagorske obrtnike koji se bave slastičarstvom. „Interslast im pomaže kako bi vidjeli neke nove tehnologije i svjetske trendove te kako bi turističku ponudu županije približili svjetskim trendovima, ali tu ne smiju zaboraviti na naše tradicijske kolače, koje su proizvodile naše mame i bake i njih bi svakako trebali imati u ponudi. To je prilika da se povežu i slastičari i proizvođači meda, jer tu postoji velika mogućnost suradnje“, rekao je Pleško.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/B3ojhLSFokz/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotogalerija


Zadnja promjena: 16.10.2019 | Prikazano 2211 puta
Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Ostalo