Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. svibnja 2022.

Ugovor vrijedan 300.000 kuna potpisali su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović Uključivanje mladih u društvo je izuzetno bitno te je stoga važno da stvorimo atmosferu i uvjete da se, prije svega mladi ljudi ne osjećaju kao da ih nitko ne sluša, a još gore od toga da dođu do saznanja da ne mogu ništa promijeniti“ – rekao je župan Kolar naglasivši kako Županija želi stvoriti sustav u kojeg će mladi imati povjerenje te aktivno sudjelovati u predlaganju ideja kao i u njihovoj provedbi.

Koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović istaknula je kako se program Centar za mlade provodi od 2009. godine. „Svake godine se trudimo povećati opseg i raznovrsnost aktivnosti. Tako nas u iduće tri godine očekuje puno aktivnosti, i s područja održivog razvoja, mentalnog zdravlja mladih, slobodnog vremena mladih te jačanja kapaciteta mladih u svim područjima. Prosječno imamo oko 5 i pol tisuća direktnih korisnika i korisnica godišnje na našim programima. Nadam se da će se trend povećanja korisnika mladih na ovom programu u budućnosti povećati“ – kazala je koordinatorica Radanović.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica upravnog odjela nadležnog za mlade Martina Gregurović Šanjug. „U Krapinsko – zagorskoj županiji prema zadnjem popisu imamo malo više od 21 000 mladih. Županija dugi niz godina njeguje suradnju s udrugama mladih na području županije. Još 2006. godine donijet je Županijski program djelovanja za mlade i od 2007. u proračunu postoji stavka rezervirana za mlade i njihovo djelovanje. Od 2009. djeluje ovaj Centar za mlade kada se ukazala potreba za zajedničkim prostorom za provođenje aktivnosti i slobodnog vremena, a Županija sudjeluje u financiranju i tog institucionalnog dijela“ – pojasnila je zamjenica Petek te naglasila kako mladi u zajednici predstavljaju energiju, neustrašivost, kreativnosti i kako su oni zalog budućnosti neke zajednice.

Javni poziv za dodjelu trogodišnje financijske potpore za program centra za mlade Krapinsko-zagorske županije bio je otvoren od 10. veljače do 14. ožujka 2022. Na javni poziv pristigle su 2 prijave – Mreža udruga Zagor, Zabok i SVETA ANA – Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom KZŽ. Obje su zadovoljile administrativne uvjete, a veći broj bodova ostvarila je prijava Mreže udruga Zagor.

PRIJAVITE PROJEKTE ZA PARTICIPATIVNI PRORAČUN ZA MLADE

Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade za 2022. godinu otvoren je do 15. svibnja 2022. godine. Ovakav proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba mladih. Najmanji iznos traženih sredstava za financiranje projekta je 2.000,00 kn, dok najveći iznos traženih sredstava iznosi 20.000,00 kn.

Više informacija pronađite ovdje: https://www.kzz.hr/poziv-prijedlog-ppzm-2022

 


Fotogalerija