Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 8.6.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kulturaProjekt "Baltazar"

Obilježen završetak četverogodišnjeg projekta Baltazar

U Multimedijalnom centru Zabok u utorak, 08. lipnja 2021. godine obilježen je završetak četverogodišnjeg projekta Baltazar - osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko—zagorske županije.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da projekt Baltazar obuhvaća sve aktivnosti kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama na području naše županije. „Tako osim projekta Baltazar koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, preko kojeg osiguravamo 60 pomoćnika u nastavi za jednu školsku godinu, imamo odličnu suradnju i s naših 5 udruga te im ovom prilikom izražavam veliku zahvalu. To su Društvo distrofičara Krapina, Društvo invalida Bedekovčina, Društvo multiple skleroze, Udruga Sv. Ana i Udruga Feniks. Te udruge marljivo rade i preko natječaja osiguravaju pomoćnike, još 50 njih za jednu školsku godinu. Krapinsko – zagorska županija u suradnji s općinama i gradovima naše županije osigurava još dodatno pomoćnike u nastavi, financirajući 50:50 posto njihovih materijalnih davanja za svu onu djecu koja nisu uspjela dobiti pomoćnika, a treba im. Zahvalila bih i svima na području naše županije koji u suradnji s nama osiguravaju pomoćnike u nastavi za svu djecu s teškoćama u razvoju kojima je institut pomoćnika potreban. Moram naglasiti da inkluzivno obrazovanje podrazumijeva ne samo prilagodbu prostora, nego i prilagodbu procesa. To znači da u odgoju i obrazovanju u našim školama i u našim dječjim vrtićima trebamo na taj način organizirati procese da se oni prilagođavaju potrebama svakog djeteta, bilo to dijete s teškoćama ili darovito dijete, i u tom smislu osiguravanje pomoćnika u nastavi osigurava inkluzivno obrazovanje u našim školama“, rekla je zamjenica Petek, koja je zahvalila i svim stručnim suradnicima i koordinatoricama iz osnovnih i srednjih škola koje su pridonijele da završni događaj projekta bude kvalitetan i sadržajan.

 

Izvanredni student Robert A. iz OŠ Đure Prejca u Desiniću, koji od 2015. godine radi kao pomoćnik u nastavi, svoje radno iskustvo stekao je jednim dijelom i u OŠ Janka Leskovara u Pregradi. „Moj rad je do sada obuhvaćao rad s djecom s ADHD – om i cerebralnom paralizom. Što se samog projekta tiče, njegova vrijednost se najviše očituje u prenošenju inkluzivnog pristupa iz teorije u praksu, a njegovu vrijednost s osobne strane gledam kao definiranje profesionalnog identiteta, formiranje i na kraju usavršavanje“, rekao je Robert.

 

Socijalna pedagoginja Jelena Bošnjak, stručna suradnica u OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu i koordinatorica za projekt 'Baltazar' rekla je da njihova radna skupina, koja broji sedam članica koje su također koordinatori u svojim školama rekla je da su imale zadatak izraditi anketne upitnike za šest ciljanih skupina ispitanika koji su dionici prokata kojima su se osiguravali pomoćnici u nastavi i stručno komunikacijski poslovi. ''Imali smo jako lijep odaziv i rezultati pokazuju da se svi sudionici ispitivanja slažu u tome da je ovaj oblik pomoći i podrške izuzetno koristan i važan te da ga je i dalje potrebno osigurati na ovaj način“, rekla je Bošnjak.

 

Stručna suradnica psihologinja Andreja Rebić koja radi u  u OŠ Viktor Kovačić Hum na Sutli bila je uključena u rad radne skupine za izradu publikacije u sklopu projekta Baltazar 4. „Naša stručna skupina koja se sastoji od devet članica je izradila uz pomoć zapravo svih stručnih suradnica i učiteljica na razini županije publikaciju kojom smo prikazali kratke primjere životnih situacija učenika u školi i pokušali prikazati kako uz kreativan rješenja, uz razmišljanja izvan njihovih okvira možemo pružiti podršku i pomoć na način da njihova svakodnevica bude ugodnija i nekako uspješnija“, rekla je Rebić te dodala da se publikacija sastoji od 36 stranica i da će sve škole u županiji dobiti primjerak. „Nadam se da će ti primjeri poslužiti kao nit vodilja za daljnji rad, pomoć u radu i ideje za daljnji rad s učenicima i svim osobama koje se bave s djecom s teškoćama“, zaključila je Rebić.

 

 

ZAKLJUČCI SA PANEL RASPRAVE

 

Zaključci s panel rasprave poklapaju se sa zaključcima i preporukama istaknutima tijekom prezentacije izvještaja o evaluaciji projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju unatrag četiri školske godine na području Županije:

 

 • poželjno je nastaviti s osiguravanjem odgovarajuće podrške polazeći od stvarnih potreba i prava učenika s teškoćama u razvoju na inkluzivno obrazovanje, bez obzira na raspoložive modele financiranja – težiti trajnijem rješenju neovisno o sredstvima iz EU fondova i igara na sreću
 • potrebno je djelovati na smanjenju neizvjesnosti kod uključivanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika (otkloniti kašnjenje s objavom natječaja za osiguravanje sredstava – ESF, lutrijska sredstva)
 • djelovati prema smanjenju fluktuacije pomoćnika na način da se poboljša njihov radno-pravni status, odnosno poraditi na profesionalizaciji tog zanimanja
 • preporuča se ujednačiti kriterije angažmana pomoćnika preko natječaja iz ESF i projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja za udruge (prilagoditi satnicu stvarnim potrebama, ugovor o radu na puno radno vrijeme, regulirati primjenu kolektivnih ugovora, status preko ljetnih mjeseci itd.)
 • izrazito se preporuča u što kraćem roku izraditi kvalitetniji i ujednačeniji program edukacije za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike, u skladu s odredbama važećeg Pravilnika o PUN i SKP (izraditi standard kvalifikacije)
 • preporuča se organizirati i dodatne edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika o radu s učenicima s teškoćama, ulozi i poslovima pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te pripremi zahtjeva za uključivanje pomoćnika kod najpotrebitijih učenika

 

Prilozi:

  Možeš sam, uz tebe sam
  Prezentacija publikacije
  Evaluacija projekta

Fotogalerija


Zadnja promjena: 10.6.2021 | Prikazano 2425 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
ožujak 2023
poutsrčepesune
2728
1
 • Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja
 • Savjetovanje s javnošću - Godišnji plan - sprečavanje šteta od divljači
 • 2
  Javni poziv za uvid u spis predmeta Gorjak, Grad Krapina
  345
  6
  Javni poziv za projekte i programe udruga branitelja 2023.
  789
  10
  Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2023. g.
  11
 • Procjena utjecaja na okoliš izgradnje građevine za uzgoj peradi
 • Uzgoj peradi na k.č. 6935, 6936/1-dio i 6940-dio, k.o. Selnica
 • 12
  13
  Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama 2023.
  14
  15
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta - rekonstrukcija propusta Selnica
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2021. i 2022. god
 • 16
  Javni natječaj za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun
  17
  Poziv za sudjelovanje na 15. manifestaciji "Babičini kolači"
  1819
  20
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Ivana Modrić)
  21
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Elektra Zabok)
  22
  23
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Općina Đurmanec)
  242526
  2728
  29
 • Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana
 • Natječaj za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata 2023.
 • Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje 2023.
 • 303112
  3456789
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika