Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
Novosti 29.12.2022
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Dodijeljena 71 studentska stipendija

U četvrtak, 29. prosinca 2022. godine u Gimnaziji A.G. Matoš u Zaboku održana je svečana dodjela studentskih stipendija Krapinsko – zagorske županije.

Dodijeljena je ukupno 71 stipendija u tri kategorije – za izvrsnost, po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja. „S današnjim danom kada smo završili ovaj ciklus i sa stipendijama za deficitarna zanimanja koje idu iz godine u godinu, mi smo na 428 stipendija, 113 studentskih i 315 učeničkih. To smatramo velikim iskorakom i sjajnim ulaganjem i mislimo da je to optimalan broj koji Županija može iznijeti na svojim leđima. Rebalansom proračuna osigurat ćemo dodatna sredstva, kako bi se povećao ukupan iznos studentskih stipendija. Stipendije koje sada iznose 700 kuna, iznosit će 800 kuna, dok će za deficitarna zanimanja stipendije biti povećane s 800 na 900 kuna, s time da ćemo do 15. siječnja isplatiti tri rate za ovaj period u 2022. godini, a rebalansom proračuna u ožujku iduće godine osigurat ćemo ostatak novca i to jednokratno isplatiti“, rekao je župan  Željko Kolar te dodao da će sljedeće godine za stipendije u proračunu biti osigurana 2,3 milijuna kuna, ali da je poruka važnija od dodjele stipendija ta da ima kvalitetnog posla na području Krapinsko-zagorske županije, kao i da je prosjek plaća iznimno rastao u posljednjih nekoliko godina, pa je ova županija sada među prvih pet. „To je poziv mladim ljudima da kada završe fakultete ostanu živjeti u Zagorju. Ulaganjem u školstvo, infrastrukturu i civilno društvo, stvorit ćemo što bolje uvjete za što kvalitetniji život na našem području. Sve ostale naše investicije nemaju težinu i značaj, ako mlade ljude ne zadržimo ovdje“, zaključio je župan Kolar.

 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da su na natječaj za stipendije pristigla 172 zahtjeva i to 82 u A kategoriji za nadarene studente, 70 u B kategoriji prema socijalnom kriteriju i 20 u kategoriji deficitarnih zanimanja. „Drago nam je što se na natječaj javlja svake godine sve više učenika i studenata. Našim smo novim pravilnikom definirali da se u A kategoriji iznjedre najnadareniji učenici, a u B kategoriji oni koji doista ostvaruju pravo prema socijalnoj osnovi. U C kategoriji smo najzadovoljniji kad nam se javi najviše učenika i studenata jer nam je to doista važno. Iako nastojimo modernizirati i pratiti trendove potreba tržišta rada i donošenja odluka o deficitarnim zanimanjima koja su nam potrebna, još uvijek imamo nekoliko programa na koja nam se nijedan student ne javlja“, rekla je Smičić Slovenec.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 2.1.2023 | Prikazano 1011 puta

Najnovije iz područja

Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo