Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
 Vi ste ovdje: Home > Ostalo
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 19.3.2023
OstaloOstalo

Ususret velikom jubileju: Keglevićeva straža održala godišnju skupštinu

U subotu, 18. ožujka 2023. godine u Lupinjaku je održana godišnja skupština Udruge Kostelska pištola - Keglevićeva straža.

Na Skupštini je bio i župan Željko Kolar, koji je prilikom pozdravnog govora još jednom zahvalio članovima Udruge u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije na svemu što su učinili za promociju Županije. "Vaše pojavljivanje po čitavoj Hrvatskoj i po Europi je zapravo bilo brendiranje i Krapinsko-zagorske županije, a i vas samih" - kazao je župan Kolar te istaknuo dugu tradiciju "streljanja iz pištola u Kostelu". "Propadala su kraljevstva, propadale su države, propadala su uređenja, ali tradicija u Kostelu je ostala" - poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
Na sjednici skupštine podnesen je izvještaj o radu udruge za 2022. godinu, financijski izvještaj te plan rada za ovu godinu. "Ove godine bude zaista velika proslava jer obilježavamo 500-tu obljetnicu pucanja pod Kostelom– naglasio je predsjednik Udruge Milan Flegar te, među brojnim planiranim aktivnostima, najavio i održavanje Smotre kuburaša. "Prvu subotu u šestom mjesecu planiramo održati Smotru svih pucačkih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije i naših gostiju iz Svete Nedjelje, Sveta tri kralja i iz Slovenije" – kazao je Flegar te zahvalio svim aktivnim članovima koji se redovito uključuju u aktivnosti na njihovom trudu.

Sve okupljene pozdravio je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. "Čeka nas proslava 500-te godišnjice tradicija streljanja pod Kostelom, nešto što je važno svim ljudima koji žive na Kostelu, a vjerujem i svima vama koji ste danas došli, koji ste gosti, članovi kuburaških udruga cijeloga Zagorja i u moje ime jedan poziv svima vama da kroz taj cijeli Veliki tjedan stvarno budemo jedno, da se okupimo u što većem broju i to dostojno proslavimo" - rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Kostelska pištola Keglevićeva straža je povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, koja tijekom godine sudjeluje u svim značajnijim protokolarnim i promotivnim aktivnostima KZŽ, a ujedno i skrbi za očuvanje tradicijskog običaja uskrsnog pucanja iz pištole u Kostelu, kao jedinstvenog običaja u RH.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.3.2023 | Prikazano 1006 puta
Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi