Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
 Vi ste ovdje: Home > Ostalo
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 20.3.2023
Ostalo

Zamjenica župana Petek na okupljanju žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici

Zamjenica župana Jasna Petek sudjelovala je na trodnevnom radnom okupljanju žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici, koje je pod nazivom „Žene u politici“ održano od 15. do 17. ožujka 2023. godine u Labinu.

Predavanja su započela u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin na kojem su sudjelovale brojne istaknute hrvatske dužnosnice, od čelnica više županija, predsjednica županijskih skupština i gradskih vijeća, gradonačelnica i zamjenica gradonačelnika iz cijele Hrvatske, različitih političkih opcija, uz jedan jasan i zajednički cilj te potrebu raspravljanja i podizanja svijesti o  ravnopravnom položaju i aktivacije žena u svakodnevnoj politici.

Na samom početku, radionicu je otvorila glavna tajnica Hrvatske zajednice županija, Melita Pavlek zahvalivši se Gradu Labinu na domaćinstvu te Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana koja je izrazila zadovoljstvo prisustvovanjem i naglasila kako je upravo Istra poznata po tome da brojne važne funkcije i čelna mjesta vode upravo žene.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić koji je istaknuo da je upravo tema ravnopravnosti spolova nešto o čemu se mnogo govori, pogotovo iznoseći razne postotke o zastupljenosti žena i slično.

„Iako je zaista u Istri i Labinu ta zastupljenost velika i brojne čelne pozicije „drže“ žene, smatram kako je upravo taj pristup naglašavanja kriv, objasnit ću i zašto. Bez obzira što će se i iduće godine u vrijeme Dana žena spominjati brojke, nećemo ih tako prezentirati iz jednog jednostavnog razloga. Nalazimo se u 21. stoljeću i to je nešto što se podrazumijeva i nešto o čemu se više ne bi trebalo raspravljati. No, svjesni smo činjenice kako se iza one fraze „ravnopravnost spolova“ zapravo krije prava istina, odnosno fraza „ravnopravnost žena“ i to je najtočnije. Upravo ta ravnopravnost žena nešto je što se mnogima ne podrazumijeva i nešto što u većini slučajeva ili sredina nije stiglo na razinu vremena u kojem se nalazimo. Zato mi je drago da ste danas ovdje, da raspravljate i da bez obzira na stranačke pripadnosti raspravljate o ovoj važnoj temi.“ – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Valter Glavičić koji je ujedno i svima prisutnima predstavio Labin i projekte koje se trenutno realiziraju u našem gradu.

Edukativni dio programa nastavljen je zanimljivim temama, koje su na radionicama pratile zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić i Tanja Novotni Golubić. Iz Brodsko-posavske županije, Marijana Zvirotić. Zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, gradonačelnica Grada Zlatara – Jasenka Auguštan-Pentek. Iz Istarske županije, Jessica Acquavita, zamjenica župana. Zamjenica županice Karlovačke županije, Vesna Hajsan-Dolinar, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, predsjednica zajedničkog Kluba članova u ŽS te vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, načelnica Općine Krapinske Toplice, Gordana Jureković, Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana. Iz Zagrebačke županije, članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Brigitte Berulec i Zvjezdana Sečan te Marijana Sumpor, zastupnica Skupštine Grada Zagreba i predsjednica Odbora za gospodarski razvoj.

Okupljanje su zajednički organizirali Hrvatska zajednica županija, Istarska županija, Gard Labin te Udruga gradova i Hrvatska zajednica općina.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 20.3.2023 | Prikazano 658 puta
Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi