Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 6.5.2022
Poljoprivreda i šumarstvo

Poljoprivreda u Zagorju – izazovi trenutka

U Termama Tuhelj je u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, je u organizaciji Poslovnog kluba Skup za Zagorje održan okrugli stol „Poljoprivreda u Zagorju – izazovi trenutka“.

Okrugli stol je održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva poljoprivrede te je sve okupljene u kongresnoj dvorani Hotela Weill pozdravio i župan Željko Kolar. „Županija uz odobrenje Ministarstva plasira desetak mjera ruralnog razvoja i kroz te mjere i na godišnjoj razini plasiramo oko 2,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Donijeli smo i odluku da ćemo u sljedeće četiri godine svake godine povećavati po 10 posto ulaganje u poljoprivredu“ – rekao je župan Kolar dodavši da je poseban naglasak na zaštićenim proizvodima, na uzgoju zagorskog purana. „Tražimo povećanje proizvodnje i plasiranje na europsko tržište, s obzirom na europsku zaštitu, što ima logiku i možemo dizati cijenu i do 100 posto i to je ekološka proizvodnja, a Zagorje je bogomdano za ekološku proizvodnju. Jedina smo županija koja ima porast proizvođača u ekološkoj proizvodnji i 2018. je to bilo 68, a danas je 116 registriranih proizvođača. U sljedećem razdoblju stavit ćemo naglasak upravo na to jer tržište to traži, sve ono što proizvedete unaprijed ima svog kupca i to nam treba biti niša koju ćemo snažno gurati u narednom razdoblju“ – poručio je župan Željko Kolar.

Iznimno mi je drago da se odazvao velik broj proizvođača koji će govoriti o svojim dosadašnjim iskustvima, promišljanjima i idejama o poljoprivrednoj proizvodnji. Poseban naglasak bit će na budućim mjerama Ministarstva poljoprivrede, kao i na određenim izazovima koje treba nadvladati, kako bi poljoprivreda bila konkurentnija, bolja i uspješnija“ – istaknuo je ovom prilikom državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ovakva inicijativa koja doprinosi povezivanju primarnog poljoprivrednog proizvođača i krajnjeg kupca, odnosno tržišta, je izuzetno pozitivna i tome moramo stremiti u budućnosti. Ono gdje HPK želi dati svoj doprinos je spajanje i tranzicija prema tržišno usmjerenim investicijama da bi dobili veću dodanu vrijednost. Ovdje u Zagorju, gdje su male poljoprivredne površine, gdje nemamo toliko primarne poljoprivredne površine, naši OPG-ovci moraju težiti tome da se s visokom dodanom vrijednošću pozicioniraju na tržištu“ – kazao je, prije samog početka okruglog stola, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Okupljene je u ime Poslovnog kluba Skup za Zagorje pozdravio zamjenik predsjednika Bruno Brajković, koji je istaknuo kako Zagorje na svojim leđima ima milijun potrošača što znači da ima potencijal za plasman svojeg proizvoda. „Mi smo do sada organizirali razne skupove, raznih tematika među kojima one zdravstva i poljoprivrede. U svemu tome prepoznali smo da je poljoprivreda jako bitna grana u Zagorju i pokušali smo okupiti stručnjake na tom području. Mi o poljoprivredi puno ne znamo, ali smo pokušali iz Ministarstva poljoprivrede dobiti određenu informaciju na koji način možemo pomoći zagorskom čovjeku da on nešto napravi u poljoprivredi za koju vjerujemo da u Zagorju može uspjeti i ima potencijala“ – rekao je zamjenik predsjednika Poslovnog kluba Skup za Zagorje Brajković.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.5.2022 | Prikazano 2166 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
ožujak 2023
poutsrčepesune
2728
1
 • Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja
 • Savjetovanje s javnošću - Godišnji plan - sprečavanje šteta od divljači
 • 2
  Javni poziv za uvid u spis predmeta Gorjak, Grad Krapina
  345
  6
  Javni poziv za projekte i programe udruga branitelja 2023.
  789
  10
  Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2023. g.
  11
 • Procjena utjecaja na okoliš izgradnje građevine za uzgoj peradi
 • Uzgoj peradi na k.č. 6935, 6936/1-dio i 6940-dio, k.o. Selnica
 • 12
  13
  Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama 2023.
  14
  15
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta - rekonstrukcija propusta Selnica
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2021. i 2022. god
 • 16
  Javni natječaj za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun
  17
  Poziv za sudjelovanje na 15. manifestaciji "Babičini kolači"
  1819
  20
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Ivana Modrić)
  21
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Elektra Zabok)
  22
  23
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Općina Đurmanec)
  242526
  2728
  29
 • Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana
 • Natječaj za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata 2023.
 • Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje 2023.
 • 303112
  3456789
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika