Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
Novosti 15.11.2022
Poljoprivreda i šumarstvo

Kreću isplate naknade za štetu od tuče

U Klanjcu je u ponedjeljak, 14. studenoga, održana konferencija za medije na temu isplate naknade poljoprivrednicima za štete nastale od tuče koja je u svibnju i lipnju zahvatila područje Krapinsko – zagorske županije.

Na konferenciji za medije govorili su župan Željko Kolar, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek i vlasnik obrta Ida Nova Igor Jambrešić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako će Krapinsko-zagorska županija danas poljoprivrednicima isplatiti naknadu za sanaciju štete od snažne ovogodišnje tuče. „Ovu godinu ćemo zbog elementarnih nepogoda, prvo tuče pa ona i suše, htjeti što brže zaboraviti. „ Ima i nekih stvari koje su dobre, a to je upravo ovaj program Vlade Republike Hrvatske. Ovo je stvarno prvi puta, barem što se tiče naše županije da će poljoprivrednici dobiti naknadu za štetu koja im je nastala. Iz prijašnjih godina znamo da su općinske i županijske komisije procjenjivale štete na poljoprivrednim usjevima te se donijela odluka o naknadi otprilike 2 ili 3 posto procijenjene štete, što je kod velike većine poljoprivrednika izazivalo samo određeni revolt. Ovaj puta to nije bilo tako i nakon što je Vlada donijela odluku o 54 milijuna kuna bespovratnih sredstava za područje šest županija, mi smo promptno reagirali i napravili smo program koji je bio uvjet za raspisivanje Javnog poziva, a kojeg je naša skupština donijela već u srpnju, raspisali natječaj i dobili prve prijave za štetu. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je našim poljoprivrednicima 54,7 posto od traženog iznosa, što je ozbiljan iznos koji može djelomično pokriti nastalu štetu. Odluku i ugovor o procijenjenom iznosu šteta na potpisivanje sam dobio od ministrice Vučković prošlog petka te sam ga isti dana vratio natrag, a novac Ministarstva je u srijedu sjeo na račun Krapinsko – zagorske županije. Nakon toga, naš Upravni odjel je obradio sve zahtjeve i danas će svim poljoprivrednicima biti isplaćena šteta. To je i poruka poljoprivrednicima da mislimo na njih i pokušavamo u okvirima naše zone odgovornosti biti brzi, efikasniuvijek na raspolaganju“ – pojasnio je župan Kolar te napomenuo kako je ipak nešto u cijeloj toj situaciji ostavilo i gorak okus u ustima. „To se odnosi na OPG-ove koji su bili osigurani. Ispalo je da oni koji su se osigurali, s obzirom na premiju koju su plaćali dobili manju naknadu štete od poljoprivrednika koji nisu bili osigurani. Ja sam smatrao da bi se i njima trebalo omogućiti prijava na natječaj za naknadu štete te ukoliko se ispostavi da je naknada procijenjene štete od osiguranja veća ili ista kao državna, u tom slučaju ne dobivaju ništa, a ako je manja da im se ta razlika isplati. Dogovorio sam se s ministricom da ću taj svoj prijedlog danas proslijediti u Ministarstvo i dobio njeno obećanje da će pogledati i vidjeti postoji li mogućnost da se osiguraju dodatna sredstva za te poljoprivrednike. Vjerujem u dobru namjeru Ministarstva i da ćemo pokušati naći rješenje i za taj manji broj OPG-ova“ – poručio je župan Željko Kolar.


Zadnja promjena: 28.11.2022 | Prikazano 1352 puta

Najnovije iz područja

Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo