Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
Novosti 23.1.2023
Poljoprivreda i šumarstvo

Poljoprivreda u 2022. god.: 2,5 milijuna kn za 257 korisnika. Novo povećanje u 2023.!

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine, održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti iz resora poljoprivrede u 2022. godini s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je u proračunu Krapinsko – zagorske županije za razne potpore u poljoprivredi u 2023. godini osigurano 507.160 eura ili 3.821,197,02 kune, od čega se na mjere ruralnog razvoja odnosi 349.500 eura ili 2.633.307.75 „Ispunjavamo naše obećanje! Ponovno smo povećali ukupan proračun za poljoprivredu iz vlastitih sredstava za 10 posto, te ćemo to raditi i 2024. i 2025. Moram reći i da smo svake godine pratili zainteresiranost naših proizvođača za određene mjere te smo, u slučaju potrebe osiguravali i dodatna sredstva da bi što veći broj poljoprivrednika dobio bespovratnu potporu“ – rekao je župan Kolar te istaknuo da poljoprivrednici imaju veliku šansu da za dobivanje županijske potpore: „Čak 81 % prijava na naše mjere ruralnog razvoja ocijenjeno je prihvatljivima“ – naveo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

U 2022. godini: 2,5 milijuna kuna za 257 korisnika

Detaljnije o realiziranim aktivnostima u 2022. godini govorila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, koja je podsjetila da je prošle godine kroz mjere razvoja poljoprivrede raspisano 10 natječaja te je 257 korisnika dobilo ukupno 2,5 milijuna kuna. „Provedeni su natječaji za potpore poljoprivrednim udrugama, za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika, za uzgoj zagorskog purana, zatim potpora za pripremu projektne dokumentacije, potpora za povećanje ekološke proizvodnje, potpore za stočarstvo, za očuvanje pčelinjeg fonda, za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, zatim potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje te mjera promocije. Kroz ove natječaje, dobivenim sredstvima korisnici su nabavljali opremu za preradu proizvoda, berače, rashladne komore, povećavali proizvodnju, nabavljali goveda i junice, očuvali pčelinje zajednice, okrupnjavali zemljišta, kupovali plastenike, sadili voćnjake te radili na promociju i brendiranju vlastitih proizvoda“ – navela je pročelnica Mihovilić te dodatno opisala svaku pojedinu mjeru.

MJERE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2023. GODINI

Velike štete od prirodnih nepogoda u 2022.

Župan Željko Kolar posebno se osvrnuo na elementarnu nepogodu tuče koja je pogodila Krapinsko – zagorsku županiju, a nakon toga i suša, rekavši da ni najstariji poljoprivrednici ne pamte da bi takve dvije elementarne nepogode u jednoj godini nanijele toliko štete u poljoprivredi. "Mnogi poljoprivrednici su preorali i ponovno posijali određene proizvode koje im je totalno uništila suša koja je bila u 7., 8., i 9. mjesecu. To je jedan realitet za koji se nadamo da se više neće dogoditi.Zahvala ministarstvu i Vladi na naknadi štete, ovo je prvi puta da je jedan ozbiljniji iznos nadoknađen za štete poljoprivrednicima, negdje oko 54 posto. Ukupan iznos štete je 9,3 milijuna kuna, mi smo dobili 5 milijuna i 57 tisuća povrata za 347 korisnika od 369 zahtjeva“ – rekao je župan Kolar.

Prilozi:

  Opširnije

Fotogalerija


Zadnja promjena: 23.1.2023 | Prikazano 1034 puta

Najnovije iz područja

Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo