Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 6.9.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

PRVI DAN ŠKOLE

U Krapini je u ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine, održana konferencija za medije na temu početka školske godine 2021./2022.

U osnovne i srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije je prvog dana škole krenulo 13.569 učenika, odnosno 9.269 učenika osnovnih i 4.273 učenika srednjih škola. U prvi razred osnovnih škola upisan je 1.101 učenik, dok je u srednje škole upisano 1.144 učenika. Neki od 14 programa deficitarnih zanimanja upisalo je138 učenika.

Župan Željko Kolar poželio je veliku dobrodošlicu svim učenicima koji su na području čitave Krapinsko-zagorske županije krenuli u školu te svima njima, kao i djelatnicima u osnovnim i srednjim, poželio sretan prvi dan nastave. Župan Kolar istaknuo je kako su tijekom ljeta provedene brojne investicije koje će poboljšati uvjete rada u zagorskim školama te pozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja da izađe uskoro s jasnim kriterijima za povlačenje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, odnosno bespovratnih sredstava za projekte. „Krapinsko – zagorska županija ima pripremljeno devet građevinskih dozvola za izgradnju školskih sportskih dvorana u vrijednosti oko 300 milijuna kuna te pet građevinskih dozvola za dogradnju škola, također oko 300 milijuna kuna i izuzetno nam je bitno da znamo pravila igre unaprijed kako bi mogli povući što više bespovratnih sredstava. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske ispregovarati s Europskom komisijom da će u novoj financijskoj omotnici biti mogućnost aplikacija za projekte iz obrazovnog sustava, dvorane i dogradnje škola, kako bismo mogli napraviti plan i program realizirati što više projekata koje smo pripremili“ – rekao je župan Kolar te podsjetio kako je u prošlom mandatu Županija dovršila izgradnju 3 sportske dvorane, za koje nije bilo mogućnosti prijave na europske fondove. „Danas se svuda oko nas čuje žamor i dječji smijeh. Podsjećam da smo prošle godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji, kombinirali razne modele nastave. Uvijek smo se vodili ciljem da djeca budu i sigurna i da budu što više u školi te vjerujem da su upravo učenice i učenici u našim školama bili na samom hrvatskom vrhu po vremenu provedenom u  školi“ – poručio je župan Kolar te naglasio kako se nada da će u novoj školskoj godini epidemiološka situacija biti znatno povoljnija u cijeloj Hrvatskoj te da će djeca moći slobodno pohađati nastavu izravno u školama.

U proteklih pet godina i Krapinsko-zagorska županija ima trend pada broja učenika te tako i ove godine imamo 73 djece manje u osnovnim školama i 19 manje u srednjim školama.  Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako svi učenici u novu školsku godinu kreću prema uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-a te prema modelima i preporukama za rad.  „U ovoj su školskoj godini mjere relaksirane i za sve je učenike organizirana nastava u školi, jedino je osam osnovnih i četiri srednje škole iskazale potrebu za skraćivanjem nastavnih sati, s 45 na 40 minuta, upravo zbog mogućnosti ostvarenja propisanih mjera i preporuka“ – rekla je pročelnica Smičić Slovenec. Za sve je učenike organiziran i osiguran prijevoz s obvezom nošenja maski. Učenici od 1. do 4. razreda nisu obavezni nositi maske, a učenici viših razreda jesu. Dozvoljeno je i miješanje razrednih odjela, te je dozvoljeno organiziranje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, održavanje produženog boravka i treninga u školskim sportskim dvoranama, kao i roditeljskih sastanaka i individualnih konzultacija. Prehrana će biti organizirana u blagovaonicama uz propisane mjere, no ne preporuča se održavanje školskih priredbi, osim ako škole imaju dovoljno velik prostor u kojem je moguće osigurati dovoljan i propisani razmak. Ove školske godine škole nisu dužne mjeriti tjelesnu temperaturu, već to povremeno trebaju roditelji, a škole su zajedno s osnivačem osigurale sva dezinfekcijska sredstva. Radne bilježnice je osigurala Krapinsko-zagorska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave, dok je udžbenike osiguralo resorno ministarstvo.

PROJEKTI i INVESTICIJE

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako se nada da se ove godine vraćaju normalni školski uvjeti u školama, te napomenula kako će se i dalje provoditi županijski projekti poput rada s talentiranom djecom, osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i školskih obroka za djecu u riziku od siromaštva. „Osigurali smo 132 pomoćnika u nastavi za 153 djece. Preko projekta Baltazar smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja za 80 pomoćnika i stručno komunikacijska posrednika osigurali 3.400.000 kuna bespovratnih sredstava, a još smo 200 tisuća kuna dužni izravno izdvojiti mi kao nositelj. Udruga distrofičara Krapina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga Sveta Ana Lobor, Društvo multiple skleroze KZŽ su preko svojih projekata osigurali još 50 pomoćnika, a Županija zajedno sa jedinicama lokalne samouprave dodatno financira još 2 pomoćnika za koje su naknadno dobivena saznanja da ih uopće trebaju“ – istaknula je zamjenica župana te dodala kako se ove godine pojavilo nešto više problema s osiguravanjem pomoćnika u nastavi, budući da su se neki pomoćnici u međuvremenu zaposlili na drugim radnim mjestima. „Molim roditelje da se strpe još koji tjedan, nadam se da ćemo uskoro osigurati sve pomoćnike, a zainteresirane pozivam da se jave na natječaj“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. Preko Zalogajčeka, za koji su dobivena sredstva nešto manja od milijun kuna, bit će osigurani obroci za 994 učenika. Također je na natječaj Ministarstva prijavljen i projekt Full stem, u vrijednosti 4. 900.000 kuna. Tijekom ovog ljeta u mnogim su školama bila velika gradilišta, gdje su se realizirale investicije od oko 2 milijuna kuna, a ponovo kreće realizacije projekta. „Radi se o adaptaciji prostora za poboljšanje uvjeta rada u COO Krapinske Toplice, pristupnoj rampi u PŠ Novi Golubovec, asfaltiranju igrališta, pristupne ceste i nogostupa kod PŠ Prišlin, adaptaciji PŠ Peršaves, asfaltiranju igrališta u Gornjoj Stubici, dok će se u vrlo kratkom razdoblju nastaviti s radovima na realizaciji Regionalnog centra kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu, sanaciji elektroinstalacija u OŠ Budinščina i SŠ Bedekovčina, kreće nabava radova za izgradnju dvorane u Petrovskom, nabava radova za rušenje škole u Lazu Bistirčkom, zatim izrada projektne dokumentacije za energetsku obnove škola u Dubrovčanu, Tuhlju i učeničkog doma u Bedekovčini, pripreme za projektiranje područnih škola u Poznanovcu i Špičkovini te sanacija objekta područne škole u Gorjakovu. Puno će se raditi i investirati, no najvažnije je ulagati i u edukaciju i stručno usavršavanje nastavnika, što Krapinsko – zagorska županija sustavno i radi“ – rekla je zamjenica Petek i svima poželjela sretan i siguran početak školske godine.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan rekao je kako su svi ravnatelji zajedno s nastavnicima radili na operativnoj pripremi kako bi svi učenici bezbrižno danas došli u školu. „Prve razrede dočekali smo danas ispred škole, kako bismo ih informirali u potpunosti o onome što ih čeka, a prva dva sata iskorištena su za sat razrednika“ – rekao je ravnatelj Rozijan i zahvalio svim roditeljima koji su srednjim školama u našoj županiji dali povjerenje i čast da rade s njihovom djecom.

STIPENDIJE

Trenutno je u tijeku Javni poziv za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije. Svi zainteresirani ga mogu pročitati i komentirati na poveznici: https://www.kzz.hr/savjetovanje/pravilnik-dodjela-stipendija-ss-studenti-savjet


Zadnja promjena: 6.9.2021 | Prikazano 892 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
listopad 2021
poutsrčepesune
27282930
1
28 novih osoba pozitivno na koronavirus
2
 • 23 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Postrojili se veterani 103. brigade: Se prolazi, si prolaze Zagorec pak ne!
 • 3
  12 novih osoba pozitivno na koronavirus
  4
 • 20. Zahvala jeseni u Klanjcu
 • Dječji tjedan i Tjedan dojenja
 • Predavanje povodom Međunarodnog dana starijih osoba
 • 3 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Regionalni centar kompetentnosti: Krenuli radovi rušenja postojećih prostora SŠ Zabok
 • U Zlataru održani 52. Dani kajkavske riječi
 • 5
 • Svjetski dan učitelja
 • Glavni vatrogasni zapovjednik u S. Slatini: Projekt vatrogasnog vježbališta ide dalje
 • Mreža udruga Zagor u akciji „Hrvatska volontira“
 • 26 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Dušan Puklin)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Valerija Miković)
 • U OŠ Bedekovčina otvoren praktikum za biologiju, fiziku i kemiju
 • Zagorski partizanski odred: 1943.-2021.
 • 6
 • Stručno predavanje na temu „Što obitelj ima s tim?
 • 56 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Poruka Dječjeg tjedna: „Ljubav djeci prije svega“
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Zagorski Vodovod d.o.o.)
 • Natječaj za prijam u službu na neodređeno - Savjetnik za prostorno uređenje
 • Natječaj za prijam u službu vježbenika u UO za zdravstvo
 • PROJEKT PTIČEK: Diplome primila 24 nova čuvara prirode
 • 7
 • Vrijedno priznanje Božidaru Brezinščaku Bagoli
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • U subotu virtualna radionica za energetsku obnovu
 • GLASAJ ZA PROJEKT BALTAZAR - FINALIST ZA NAGRADU REGIOSTARS!
 • Okrugli stol o izazovima rada s djecom tijekom pandemije
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Sveti Matej, POŠ izvorište Oštri Hum)
 • Gospodarski pokazatelji
 • 8
 • Savjetovanje - školska sportska dvorana Petrovsko
 • Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2022. godinu
 • 9
 • 38 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Održan sastanak sa dječjim gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama
 • Održana uvodna konferencija projekta „Pokreni se, izmjeni se!“
 • Obilježen Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije
 • Plenković, Janša i Kolar na konferenciji Turizam 365
 • 32 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 10
  22 nove osobe poztivne na koronavirus
  11
 • Promocija slikovnice „Tko je bio Krapinko“?
 • U Loboru proglašeni najbolji hrvatski književni putopisi
 • Slovenski film Sestre pobjednik 10. KIKI – međunarodnog festivala dječjeg filma
 • Na području KZŽ popisano preko 100 tisuća osoba
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Savjetovanje - donošenje Odluke o prijedlozima i peticijama građana
 • Odobrena humanitarna akcija "Sve zbog jednog dječaka"
 • Broj nezaposlenih smanjio se za 9,1%
 • C.I.A.K. d.o.o.- Centar za reciklažu akumulatora i baterija u Zaboku
 • Jednostavna nabava - rekonstrukcija elektroinstalacija u SŠ Bedekovčina
 • 12
 • 25 mladih iz Zagorja posjetilo European Youth Event
 • Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta Žuta točka!
 • 22 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 13
 • 13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
 • Dva peta poroda u OB Zabok
 • 60 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • U Kraljevcu na Sutli otvorena nova tržnica
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2020. godinu
 • 14
 • Omco Croatia, ZMH Horvat i Rusan-Mikron dobitnici Zlatne kune za 2020.
 • 42 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 15
 • 47 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Proračun Krapinsko-zagorske županije
 • Dodjela stipendija učenicima srednjih škola za šk. god. 2021/22
 • Obnova od potresa: Uskoro izmjene Zakona za ubrzanje čitavog procesa
 • Prijam za najbolje obrazovne djelatnike – Ljudi su ključ uspješnog obrazovanja!
 • Stožer: rast broja oboljelih i postotka pozitivnih među testiranima
 • 16
  44 nove osobe pozitivne na koronavirus
  17
 • 33 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Održano 24. Gljivarenje & Co. v Stubakima
 • 18
 • 70 godina DVD-a Veliko Trgovišće
 • 9. Dani jabuka u Desiniću
 • 12. Zlatna lipa Tuhlja
 • Završeni radovi unutarnjeg uređenja PŠ Peršaves
 • Ispostave
 • 5 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 19
 • Izložbom slika Biserke Baretić otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog
 • Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana
 • Natječaj za potporu za povećanje stočarske proizvodnje u 2021. godini
 • Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje
 • Natječaj za potporu povećanja ekološke proizvodnje
 • Natječaj za potporu za pripremu projektne dokumentacije u 2021. godini
 • Natječaj za razvoj poljo. proizvodnje i promociju poljo. proizvoda u 2021.
 • Javni poziv – projekt "Baltazar 5" za šk. g. 2021/2022. - dopune prijava
 • 51 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • Evidencija zaposlenika osnovnih i srednjih škola
 • Obavijest o testiranju - viši referent za gospodarstvo
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Druškovec, Grletinec)
 • Otvoren Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija
 • Natječaj za prijam u službu (viši referent za gospodarstvo)
 • 20
 • Odluka o produženju provedbe Popisa stanovništva
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš – Općina Stubičke Toplice
 • 55 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Jednostavna nabava - obnova elektroinstalacija i stolarije u dvorani OŠ Budinščina
 • 21222324
  25262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika