Novosti 1.12.2011
EU fondovi, europske integracije, međunarodna i regionalna suradnja

Uspješna završnica projekta „Sretna djetelina s četiri lista“

Krapinsko-zagorska županija prošlog je utorka, 29.studenog 2011., bila domaćin članovima Instituta regija Europe te ostalim projektnim partnerima u provedbi posljednjih aktivnosti u okviru projekta „Sretna djetelina s četiri lista“. Nositelj projekta je Institut regija Europe, a Krapinsko-zagorska županija je jedan od projektnih partnera.

Kako je svrha tog projekta prenijeti ideju proširenja Europske unije na regionalnu i lokalnu razinu, odnosno, približiti vrijednosti Europske unije samim građanima, tako je u sklopu projekta organiziran i šesti Cafe d'Europe Regional, ovaj put u Krapini, namijenjen mladima i njihovom ravnopravnom uključivanju u razmjenu svojih razmišljanja o Europskoj uniji i hrvatskom pristupanju. U raspravi su sudjelovali učenici Srednje škole Krapina i Gimnazije A.G Matoš kao i studenti Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i drugi gosti. Na njihova pitanja spremno su, uz župana Sinišu Hajdaša Dončića, odgovarali i Franz Schausberger, predsjednik Instituta regija Europe, Martin Mayer iz Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Irene Lack-Hageneder iz Austrijske gospodarske komore u hrvatskoj, Luka Juroš iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Sandra Tvrtković iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Nakon Cafe-a uslijedila je posljednja koordinacija projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ na kojoj su se svi projektni partneri osvrnuli na aktivnosti koje su provodili u proteklih godinu dana te izrazili želju za daljnjom suradnjom temeljenom na vrijednostima koje su njegovane i putem ovog projekta.

Završnica projekta održana je u dvorcu Gjalski gdje su učenicima iz svih partnerskih regija (Austrija, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska) uručene potvrde o sudjelovanju u školskom projektu pisanja radova na temu „My homeland – Your homeland“. Odabrani najbolji radovi objavljeni su u istoimenom zborniku pismenih radova.

Franz Schausberger, predsjednik Instituta regija Europe, prilikom dodjele potvrda učenicima naglasio je kako završetak ovog projekta nije i završetak suradnje među regijama koje su zaista ostvarile ciljeve ovog projekta, odnosno kvalitetan dijalog, razmjenu tema i iskustava uz Europsku uniju upravo na regionalnoj i lokalnoj razini.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 1.12.2011 | Prikazano 6408 puta