Novosti 17.3.2021
Promet i komunalna infrastruktura

180 milijuna kuna za održavanje prometnica u razdoblju 2017.-2021.

U srijedu, 17. ožujka 2021. godine u naselju Štuparje održana je konferencija za medije na temu aktivnosti Županijske uprave za ceste KZŽ tijekom 2020. godine te planova za 2021. godinu.

Konferencija za medije održana je na mostu u naselje Štuparje, gdje su danas završeni 536 tisuća kuna vrijedni radovi na sanaciji dotrajalog mosta, u duljini od 11 metara. Župan Željko Kolar osvrnuo se na ulaganja ŽUC-A KZŽ u razdoblju 2017.-2021. godina. U razdoblju od 2017. do 2021. godine u održavanje prometnica uloženo je ukupno 180,6 milijuna kuna, od čega 85,6 milijuna kuna za redovno održavanje, dok je za izvanredno održavanje izdvojeno 94,9 milijuna kuna. Izgrađeno je 14 propusta na županijskim i lokalnim cestama, uređeno je više od 14 kilometara sustava oborinske odvodnje, postavljeno je 235 tisuća četvornih metara novog habajućeg asfaltnog zastora. Sanirano je 28 klizišta, od čega 14 kroz program Hrvatskih voda, a ostatak vlastitim sredstvima. 25 lokacija na županijskim i lokalnim cestama je definirano kao opasno, pa smo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, to također sanirali. Sanirano je ili rekonstruirano deset raskrižja i ono što je izuzetno važno, pripremili smo 75 projektnih dokumentacija za nove radove“, rekao je župan Kolar te dodao da ŽUC-evi ne raspolažu s dovoljno sredstava te da je potrebno mijenjati sustav financiranja županijskih uprava za ceste na razini cijele Hrvatske.

 

 

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec osvrnuo se na 2020. godinu. „Ukupno smo za poslove našeg građenja i održavanja uložili nešto više od 38 milijuna kuna. Godina je zbog pandemije bila specifična s dosta ograničenja, pa smo zadovoljni s tom dinamikom. Također, 18 milijuna kuna je uloženo za radove redovitog održavanja tijekom cijele godine, što obuhvaća zimsku službu, košnju, održavanje vegetacije te prometne signalizacije. Valja istaknuti i veliki investicijski ciklus od 5,7 milijuna kuna u novi asfalt na ukupno 15 dionica, asfaltirano je nešto više 65.000 četvornih metara, odnosno 14,5 kilometara dionica, a u suradnji s Hrvatskim vodama sanirali smo i šest klizišta ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, pri čemu je ŽUC sudjelovao s 45 posto, a Hrvatske vode s 55 posto tog iznosa. Sanirano je i jedno križanje na području Stubičkih Toplica, koje je bilo nepregledno i s tri kraka, a mi smo ga korigirali u kružni tok, što je koštalo nešto više od 900.000 kuna. U prošloj je godini kroz nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sanirano i nekoliko lokacija županijskih cesta koje su bile označene kao potencijalna opasna mjesta, ugradnjom mikro asfalta ili dodatne prometne signalizacije, a s milijun kuna smo se uključili kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u sufinanciranju projekata izgradnje oborinske odvodnje i nogostupa“, rekao je Sirovec te dodao da ŽUC tu 2021. godini planira uložiti 38 milijuna kuna za radove redovitog održavanja, zatim 4,9 milijuna kuna za sanaciju 4 klizišta, 6,9 milijuna kuna za novi investicijski ciklus asfaltiranja, kojim se planira presvući 17 kilometara novim asfaltom na 19 dionica, uz još tri na županijskim cestama koje su okarakterizirane kao opasne. Osim toga, 1,8 milijuna kuna je namijenjeno za sufinanciranje izgradnje nogostupa u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje su pripremile projektno – tehničku dokumentaciju te još 695 tisuća kuna za dokumentaciju za sanaciju.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/CMhAXJyF0gd/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotogalerija


Zadnja promjena: 17.3.2021 | Prikazano 1190 puta

Najnovije iz područja