Novosti 18.4.2022
Ostalo

499. Kostelska uskrsna pištola

U subotu, 16. travnja 2022. godine na zidinama Kostelgrada otvoreno je 499. izdanje “Kostelske uskrsne pištole”.

Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo značaj ove manifestacije za tradiciju Krapinsko-zagorske županije te čestitao povijesnoj postrojbi KZŽ Keglevićevoj straži na svom trudu u njezinoj organizaciji, kao i na promociji baštine naše županije u zemlji i inozemstvu. „Narod koji ne vodi brigu o svojoj povijesti i svojim običajima nema ni budućnosti. Sljedeće godine, na 500. obljetnicu ovdje ćemo napraviti jedan mali spektakl za koji će se čuti i van granica Lijepe naše, ali to ćemo prije svega raditi zbog nas, zbog naših očeva, djedova i baka koji su prenijeli ovu tradiciju na nas“ – poručio je ovom prilikom župan Željko Kolar.

Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koja je organizator ovog događaja, svečanosti su ove godine prisustvovali i Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Turopoljski banderij Plemenite Opčine Turopoljske, Svetonedjeljska garda Petra II. Erdedija i Povijesna postrojba grada Krapine – Krapinski Ilirci.

Okupljene na zidinama Kostelgrada pozdravili su i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i predsjednik Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel Milan Flegar. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, kojoj su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša i predsjednica Gradskog vijeća Pregrade Vesna Petek, program je nastavljen na prostoru Područne škole Kostel.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 18.4.2022 | Prikazano 4021 puta