Novosti 29.11.2020
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

Otvorenje planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije u suradnji s općinom Radoboj organizira u subotu 20. listopada 2012., u 12 sati, u Gorjanima Sutinskim kod crkve Sv. Jakoba otvorenje planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ u sklopu obilježavanja Dana općine Radoboj.

Planinarsko-poučna staza „Putevima orhideja“, nalazi se na Strahinjščici, na području općine Radoboj. Staza je duga oko 13,7 km, kružna je i sastoji se od tri dionice tako da svaki putnik namjernik prema vlastitim mogućnostima i afinitetima može odabrati koju dionicu želi proći. Staza je uređena kako bi se privukli posjetitelji – ljubitelji prirode razne dobi i interesa s ciljem edukacije, rekreacije, podizanja razine ekološke svijesti kao i zbog očuvanja vrijednih staništa i svojti te cjelokupnog prosperiteta lokalne zajednice. Slijedom navedenog, želja nam je prezentirati široj javnosti ove iznimne prirodne vrijednosti i ljepote kao i zanimljivosti iz povijesti ovog kraja.

Uz stazu je postavljeno 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Strahinjščice kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja.

Na Strahinjščici je dosad zabilježeno preko 1000 biljnih vrsta i podvrsta pa je njeno uže područje odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Strahinjščica je jedan veliki orhidejski vrt jer su na tom području zabilježene čak 32 vrste i podvrste orhideja. Naime, kamo god krenuli, i na livadama i u šumama često je moguće naići na obilje tih prekrasnih biljaka.

Sa stazom „Putevima orhideja“, upoznat će nas prof. biol. i kem. Ljiljana Borovečki-Voska, koja će nazočnima prezentirati koncept i sadržaj planinarsko-poučne staze“.

Otvorenje staze obilježit će se šetnjom od crkve do livade Plat te druženjem uzvanika na livadi uz prigodni domjenak. Za sve zainteresirane bit će osigurano stručno vodstvo.

U slučaju lošeg vremena svečanost će se održati u isto vrijeme u Vatrogasnom domu u Radoboju.


Zadnja promjena: 19.10.2012 | Prikazano 6148 puta