Novosti 30.4.2022
Ostalo

Akcija čišćenja Sutle

Klub podvodnih aktivnosti Zaron iz Krapinskih Toplica i Javna vatrogasna postrojba Krapina organizirali su u subotu, 30. travnja 2022. godine povodom Dana planeta Zemlje akciju čišćenja Sutle.

Akcija je održana u Klanjcu, uz šetnicu od Mihanović Dola prema Zelenjaku i Pepinoj grabi u Drašama, kojoj su se pridružili i ronioci iz ATJ DIVER 90 i ronilačkih klubova Požega, “Roniti se mora“, DPS Zagreb i Ekološka udruga Japica. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je da je Klanjec ekološki osviješten grad koji ima svoje odlagalište otpada, modernizirano po svim ekološkim standardima te reciklažno dvorište. Čistimo šetnice prema Cesargradu i svetom Florijanu, gdje uključimo djecu od najmanje vrtićke dobi do školske. Takve se akcije kontinuirano održavaju u Klanjcu te će se provoditi i u budućnosti jer ako se sami nećemo brinuti o prirodi kako bi nam okoliš bio čist i zdrav, ne znam tko bi trebao, s time da se mi na neki način dičimo ovim čistim zrakom i ljepotom našeg klanječkog kraja. Mislim da je svaka ovakva akcija jako poželjna“, rekao je Brlek.

 

Akciji je nazočio i župan Željko Kolar, koji je rekao da je svaka bačena guma ili štednjak štetna za Sutlu i ekologiju, dodavši da se u Zagorju dosta drži do zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. „Pozivam sve stanovnike županije da ne bacaju smeće u okoliš jer imamo toliko reciklažnih dvorišta i otoka te nema nikakvog razloga da uništavamo prirodu u kojoj uživamo.  Bitno je da radimo na edukaciji, od djece vrtićke dobi pa nadalje. Pohvaljujem sve ekološke udruge, ribička, planinarska i lovačka društva, pa i naš Klub Zaron iz Krapinskih Toplica koji svake godine dva- tri puta radi ovakve akcije čišćenja okoliša“, rekao je župan Kolar.

 

Predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Zaron Bogdan Celinić. „Svake godine obilježavamo Dan planeta Zemlje. Ove godine su na taj dan, ovdje bile utrke, pa nismo mogli i zato to radimo danas, a koliko smo upoznati ovdje će se održati Svjetsko prvenstvo u ribarenju, stoga smo došli na ideju da pomognemo Gradu Klanjcu, da očistimo Sutlu od guma i željeza da to izgleda lijepo“, rekao je Celinić, dodavši još i to da klub svake godine provodi ovakve ekološke akcije u Zagorju, ali i da sudjeluje u akcijama diljem Hrvatske.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 2.5.2022 | Prikazano 813 puta