Novosti 30.9.2021
Ostalo

Deseti KIKI festival uživo u Zagorju i online u cijeloj Hrvatskoj

Deseto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se u Dječjem tjednu od 4. do 8. listopada 2021. u hibridnom formatu, pa će osim kino projekcija u Zaboku i Krapini filmovi biti dostupni i online za područje cijele Hrvatske.

Jubilarni 10. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma bit će održan u Kinu Zabok od 4. do 8. listopada 2021. godine u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL. Misija KIKI festivala jest razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu. KIKI djeci predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi donosi obilje žanrovski raznovrsnih filmova nagrađivanih na mnogobrojnim filmskim festivalima, a među njima će se naći i film koji je osvojio glavnu međunarodnu nagradu na najvažnijem festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu. 

Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina) i školsku dob (7 – 16 godina), a za festivalsku online verziju sve zainteresirane škole i učitelji mogu se javiti organizatorima na mail kiki.carolija@gmail.com. Kako bi se potakao razvoj aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori s filmskim edukatorima, a te će analize biti dostupne i u online verziji festivala. Specifičnost KIKI festivala je i u tome što o najboljem filmu odlučuje dječji žiri.

Svečano ozračje jubilarne obljetnice festivala obilježeno je i premijerom nove festivalske pjesme pod nazivom „KIKI FEST“, koju su specijalno za 10. KIKI snimili Zabočki mališani, dječji zbor DND-a Zabok, a možete je poslušati ovdje
Organizatori 10. KIKI-ja ponovo su iz recentne svjetske produkcije odabrali najzanimljivije i najkvalitetnije filmove za djecu i mlade, pa vas s veseljem pozivaju da po deseti, jubilarni put zajedno uživate u svim čarima koje pruža sedma umjetnost!
 
 Festival KIKI je podržan od strane Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka te ostalih partnera.

 

 

„POVUCI – POTEGNI“ I ISTINA O HRVATSKOM ŠKOLSTVU
Nagrađivani dokumentarni film redatelja Nevena Hitreca „Povuci – potegni“ bit će prikazan u Kinu Zabok u četvrtak, 7. listopada 2021. u 18 sati.

U ovom filmu pratimo jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol postaje pozornica tragikomične obiteljske drame popodnevima i vikendima kada, umjesto da se obitelj druži i zabavlja – pokušava zajedno učiti. Tko će prvi puknuti pod bremenom 'znanja'? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?

O svome novom dokumentarcu redatelj Hitrec će kazati: "Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega."

Na filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE u Parizu film "Povuci-potegni" osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, nakon čega je prikazan u programima Mediteran Film Festivala i ZagrebDoxa. Projekcija filma u Zaboku na 10. KIKI-ju omogućena je zahvajujući distribuciji putem Kinedok mreže.

Nakon projekcije uslijedit će s razgovor s redateljem i gostom Borisom Jokićem, našim poznatim psihologom i sociologom s Instituta za društvena istraživanja. Ključnim temama vezanima uz svijet obrazovanja gosti će pristupiti s dvije pozicije – one strukturalne i formalne, ali i one privatne, koja proizlazi iz našeg osobnog i obiteljskog iskustva.
Ulaz je besplatan, no zbog epidemioloških mjera broj mjesta u kinu je ograničen, stoga se posjetitelji mole da svoje mjesto rezerviraju putem linka https://bit.ly/10KIKI_rezervacija


Zadnja promjena: 30.9.2021 | Prikazano 924 puta