Novosti 2.7.2021
Gospodarstvo

Dodijeljeno 29 majstorskih diploma

U prostorijama Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije u Krapini u petak, 02. srpnja 2021. godine održano je svečano uručenje majstorskih diploma majstorima koji su majstorski ispit položili u veljači i svibnju 2021. godine

Događanju je nazočio i župan Željko Kolar, koji je čestitao majstoricama i majstorima na diplomama. „Ovo znači da ste puno uložili u sebe i svoje obrazovanje i usavršavanje, a pred vama je dugi put prenašanja znanja na generacije. Danas je teško biti obrtnik jer su oni nekako najizloženiji rizicima na tržištu. Županija s Obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje promovira obrtnička zanimanja. Zbog toga je podignut i prag upisa u gimnazije kako bi se otvorio prostor za veće upise u obrtnička zanimanja, čime je polučen uspjeh jer je za jednu trećinu povećan broj upisa u strukovne škole. U javnosti nestaje dojam da su obrtnička zanimanja manje vrijedna od nekih drugih i plaće u tom sektoru su se izuzetno povećale“, rekao je župan Kolar te dodao da je od 2017. do 2021. godine Krapinsko – zagorska županija ostvarila najveći rast prosječne plaće u Hrvatskoj, ponajviše zahvaljujući poduzetnicima i obrtnicima, zbog čega im se zahvalio.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga je istaknuo: „Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, a omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika te dobivanje dozvole (licence) za prijem naučnika na naukovanje. Preuzimanjem diplome majstori dobivaju i materijalni dokaz da su trenutno dostigli vrhunac u svojoj struci, što nikako ne znači da će time stati njihovo učenje i usavršavanje. Položenim majstorskim ispitom dobili su i veliku odgovornost, a to je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije. Ukoliko nećemo imati mlade obrazovane ljude, nećemo biti u stanju razvijati obrtništvo, ni cjelokupno gospodarstvo“, rekao je Varga.

 

Podijeljeno je ukupno 29 diploma u slijedećim zanimanjima: Autoelektričar (2), Autolimar (3), Automehaničar (1), Bravar (2), Elektroinstalater (4), Frizer (11), Kozmetičar (2), Natkonobar (1), Strojobravar (1), Vodoinstalater (1) te Vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije (1). Inače, do danas je u Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije majstorski ispit položio 1161 kandidat/kinja.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 2.7.2021 | Prikazano 1621 puta