Novosti 12.5.2021
Poljoprivreda i šumarstvo

289.000 kuna županijskih potpora za povećanje ekološke proizvodnje

Na OPG – u Drempetić Andrija u Donjoj Stubici u srijedu, 12. svibnja 2021. godine održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Potpore je dobilo 10 korisnika u ukupnom iznosu od 289 tisuća kuna; OPG Karlo Konjić iz Đurmanca, OPG Pišković Stjepan iz Oroslavja, OPG Pogačić Ivan iz Pregrade, OPG Knezić Ivica iz Donje Stubice, OPG Izletište Vjeran Lež iz Zaboka, OPG Vinceljak Vanja iz Radoboj, OPG Slatko moje zeleno iz Donje Stubice, OPG Korade Franjo iz Lobora, OPG Merkaš Slavko iz Krapine i OPG Drempetić Andrija iz Donje Stubice. Korisnici će sredstva utrošiti za kupnju plastenika, opremanje plastenika, kupnju zemljišta i sadnica.

 

Župan Željko Kolar poručio je ekološkim proizvođačima da u sljedeće četiri godine mogu računati s istim takvim natječajem koji će se svake godine povećavati za 10 posto. „Možete unaprijed planirati svoje povećanje i modernizaciju proizvodnje. Imate kvalitetan proizvod, tržište i zapravo ne možete niti proizvesti onoliko koliko potrebe postoji za vašim proizvodom. Mi smo mnogim proizvođačima, OPG – ima i poduzećima otvorili Primorsko – goransku županiju i Grad Rijeku kao jedno novo tržište, putem 100% zagorsko. Danas već dolje naše firme tamo imaju ispostave, imamo OPG – ova koji tamo imaju lance i dostavljaju svoju robu i to je zapravo ono što smo htjeli, što i jest naš zadatak kao Krapinsko – zagorske županije - da otvaramo mogućnost i prostor za plasiranje proizvoda, jer to je često najteže, brendiranje i plasman. Za proizvodnju ste odavno savladali sve tehnike i došli do kvalitete, sada samo treba širiti mrežu i povećati proizvodnju. Čestitam svima na dobivenim sredstvima, hvala što se bavite ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje, koja će se u budućnosti sve više cijeniti i vaš će proizvod postizati sve veću cijenu na tržištu“, rekao je župan Kolar.

 

Jedan od korisnika potpore i domaćin, Stjepan Drempetić, rekao je da njegov OPG broji 7 članova, a obrađuju 5 ha zemlje, a od toga 1,5 ha pod ekološkom proizvodnjom. „Od toga je natkriveno zahvaljujući Županiji 3500 kvadrata, znači 2000 kvadrata imamo tunela gdje su jagode i 1500 kvadrata pod povrćem. Mi proizvedemo 30 tisuća tona povrća. Da bi mogli snabdijevati ono što nas ljudi traže, trebali bi povećati proizvodnju 100 posto, a plastenike na barem 5000 kvadrata. Ti proizvodi zdrave hrane sve više se traže, nadam se da ću uspjeti postići proizvodnju od 50 tisuća tona povrća. Imamo taj lanac trgovina u Zagrebu, 15, u Rijeci 7, a imamo i privatnih kupaca koji nam dolaze na kućni prag. Proizvodi su vrhunski, za njih smo dobili niz nagrada, a vrhunac je bio kada smo na izboru najboljeg OPG – a Hrvatske 2018. godine ‘Zlata vrijedan’ osvojili drugo mjesto. Te iste godine smo bili šampioni na sajmu zimnice s krastavcima. Onda je tamo javno rečeno da su Zagorci su najbolji proizvođači krastavaca u Hrvatskoj. Da bi tako nastavili nadamo se da će nam Županija i dalje omogućiti ovakve poticaje da ostvarimo još veće rezultate. Zovu nas iz Austrije, Slovenije, Njemačke, no ne možemo im prodati, jer ne možemo toliko toga proizvesti. Radije ćemo dati svojim ljudima doma da se zdravo hrane“, rekao je Drempetić, zahvalivši Županiji i Gradu Donja Stubica na podršci.

 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je zadovoljan jer od 10 dobitnika potpora tri su iz Donje Stubice, a ako se pribroji i g. Pišković, koji je rodom iz D. Stubice, onda su i 4. „To je samo znak da je ekološka proizvodnja u Donjoj Stubici jedna od najjačih u Krapinsko – zagorskoj županiji. Grad pomaže koliko je u njegovoj mogućnosti. U zadnje 2 do 3 godine uveli smo sufinanciranje ekološkog certifikata gdje na neki način malim OPG-ovima pokušavamo smanjiti troškove te kroz osnovnu infrastrukturu koja im je potrebna za njihov razvoj. Sve ostalo je apsolutna njihova zasluga. Ovakvi poticaji koje omogućuje KZŽ pomažu da se poveća količina eko hrane i da uspijemo povećati broj zagorskih OPG-ovca koji se bave ovom poljoprivrednom proizvodnjom“, rekao je Gospočić.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 12.5.2021 | Prikazano 1377 puta