Novosti 1.4.2021
Promet i komunalna infrastruktura

Župan Kolar na temu mosta Bračak: „Neki su populisti a mi želimo rješavati probleme!“

U četvrtak, 01. travnja 2021. godine kod starog mosta Bračak održana je konferencija za medije na temu organizacije prometa na tom mostu.

Konferencija za medije održana je kako bi se javnosti dala točna i potpuna informacija o navedenoj temi, nastavno na istup oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka, koji je u medijima prozvao Županijske uprave za ceste KZŽ. Župan Željko Kolar rekao je da se problemi ne rješavaju tako da se dođe slikati kraj mosta i prozivati druge, kao što je učinio gradonačelnik Gredičak. „Prije nego krenem dalje, reći ću to da ću idući tjedan sazvati sastanak na kojeg ćemo pozvati gradonačelnika Oroslavja, Zaboka, ravnatelja ŽUC – a KZŽ te predstavnike Hrvatskih cesta i MUP-a, da prođemo još jednom kroz elaborat i da vidimo da li se može nešto napraviti da olakšamo putovanje, promet skratimo ljudima, a da ne ugrozimo njihove živote. To se ne rješava preko medija. Mi nismo nadležni za most, niti smo donijeli odluku da se može kroz most samo iz smjera Zaboka prema Oroslavju, niti možemo donijeti odluku da se promet može odvijati obostrano.


To je ključno, da li ćete biti populista ili ćete rješavati problem. Da riješite problem, morate okupiti ljude koji tome odlučuju. Najgore od svega, ako ste dobro informirani i pismeno i usmeno i nekoliko puta razgovarate s ravnateljem ŽUC-a, znate da nema ovlasti za to, no bez obzira na to javno ga prozivate. To je u najmanju ruku nekorektno, to se ne radi i to neću dozvoliti, da se prozivaju županijske službe za stvari za koje nemamo nadležnosti“, rekao je župan Kolar te dodao: „Razgovarali smo krajem godine o navedenoj temi zajedno s MUP-om, Hrvatskim cestama, bio je prisutan i ravnatelj bolnice - da vidimo kako ćemo najbolje moći organizirati promet za vrijeme trajanja radova na klizištu. Županija je inzistirala na tri stvari; da molimo da se ta cesta čim kasnije zatvori, odnosno da kad se zatvori da radovi krenu čim prije. Pretpostavljam da su kolege iz Hrvatskih cesta držali promet maksimalno koliko je dugo bilo moguće, dok na tom dijelu nije postala ugrožena sigurnost prometovanja. Druga stvar koju smo tražili je da u trenutku kad se zatvori promet, hitne službe i vatrogasci mogu proći najkraćim putem, a treće je to da smo molili građane za strpljenje i da vode brigu o sebi. No, vidite da se i sada voze u zabranjenom smjeru i izlažu se opasnosti. Može se dogoditi da kada idu u krivom smjeru i žele izaći na županijsku zbog gustoće prometa to ne mogu  da se u tom trenutku spusti rampa na pruzi i oni ostaju zarobljeni. Pozivam sve da kada imamo ovako delikatne situacije da je ne koriste za vlastitu promidžbu već da sjednemo za stol kao odgovorni ljudi i ponudimo rješenje“, rekao je župan Kolar.

 

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec rekao je da je zbog nastanka klizišta na brdu Bračak i uspostavi privremene regulacije prometa ŽUC zaprimio određeni broj upita od strane mještana i vozača koji koriste čvor Bračak, a 15. veljače ove godine zaprimili su i dopis od strane gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka u kojem traže i apeliraju da se razmotri novo dodatno rješenje u odnosu na postojeću privremenu regulaciju prometa čime bi se omogućio dvosmjeran promet kroz ovaj stari most. „U našem odgovoru kojeg smo uputili 16. veljače mi smo im detaljno obrazložili problematiku oko ovog slučaja, da Županijska uprava za ceste nije u nadležnosti ove ceste na kojoj se nalazi most i da su za samu organizaciju prometa zapravo nadležne JLS, Grad Zabok i Grad Oroslavje na ovom dijelu ceste. U tom odgovoru smo im naveli i samu strukturu i problematiku izrade potrebnih elaborata i dokumentacije ukoliko bi se pristupilo izmjeni takvog rješenja i upozorili ih i s one sigurnosne strane kako bismo mogli pružiti što adekvatniju sigurnost svim sudionicima u prometu da prolaskom samog mosta i na spoju križanja ove nerazvrstane ceste i županijske ceste 2264, s obzirom da je došlo do prostornih i geometrijskih izmjena u odnosu na raskrižje koje je postojalo prije izgradnje čvora Bračak i ovog sadašnjeg stanja.


Postoje određene kritične točke i u tom slučaju će biti potrebno razmotriti neka dodatna rješenja odnosno postaviti određene uvjete, točnije jako je problematično skretanje sa županijske ceste ulijevo prema ovom lučnom mostu. Nakon toga, sličan upit smo imali i od Grada Zaboka gdje smo i njima 25. veljače objasnili ovu problematiku i uputili ih na daljnje korake koja tijela je potrebno kontaktirati i koordinirati po pitanju rješavanja ovog problema. Elaborat je izrađen od strane Hrvatskih cesta u suradnji sa stručnim djelatnicima i provođenje prometa obilaznim pravcima učinjeno je na način da bude što sigurnije, a kroz ovaj most koji je jednosmjerni napravljen je jedino izuzetak da interventne službe, hitna i vatrogasci mogu proći obostrano zbog blizine bolnice, kako bi u najkraćem roku mogli doći do bolnice i izaći iz bolnice za potrebe svojih djelatnosti“, rekao je Sirovec.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 1.4.2021 | Prikazano 1653 puta

Najnovije iz područja