Novosti 7.12.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Predavanje o mentalnom zdravlju djece i mladih

U organizaciji Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i Društva psihologa Krapinsko-zagorske županije je u utorak, 6. prosinca 2022. godine, u Gradskoj galeriji Zabok održano stručno predavanje povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u sklopu provedbe projekta „PS - Podizanje svijesti o mentalnom zdravlju djece i mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji“.

Predavanje za širu javnost na temu „Potrebe djece i mladih danas“ održala je prof. Ella Selak Bagarić, voditeljica Centra za zdravlje mladih.  Istaknuto je kako pandemija i potresi, kao i ratna zbivanja u svijetu ostavljaju posljedice na sve osobe, a posebice ranjive skupine - djecu i mlade. Učenike i učenice se suočavaju  s promjenama u svakodnevnom funkcioniranju, prebacivanju nastava i odnosa u on-line svijet, a posljedice globalnih kriza i negativnih događaja sve više izviru na površinu te su najočitiji upravo među djecom i mladima.

Koje se teškoće sve više javljaju kod djece i mladih? Kako im pomoći u nošenju s izazovima današnjice?

Na interaktivnom predavanju mogli su se čuti i konkretni savjeti i smjernice o tome kako razumjeti znakove teškoća s kojima se djeca i mladi suočavaju, te kako im pružiti podršku i sigurnost, a ujedno omogućiti i ispunjavanje rastuće potrebe za nezavisnošću. Govorilo se i o važnosti emocionalne inteligencije, prepoznavanju i iskazivanju osjećaja te psihološkoj otpornosti kako bi se lakše suočilo s raznim životnim teškoćama.

Predavanju je prisustvovalo oko četrdesetak stručnih suradnika u odgojnim, obrazovnim i socijalnim ustanovama.

Društvo psihologa Krapinsko-zagorske županije od 2009. godine provodi projekt „Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije o problemu suicida“. S obzirom na rastuće potrebe za teme mentalnog zdravlja, od ove godine projekt je proširen aktivnostima za učenike osnovnih škola pod nazivom „PS - Podizanje svijesti o mentalnom zdravlju djece i mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji“. Projekt sufinanciraju Krapinsko-zagorska županija i Grad Zabok.

Obilježavanje međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti se i ove godine provodi se s ciljem promoviranja zdravih stilova života i zaštite mentalnog zdravlja, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti s naglaskom na međuresorskoj suradnji  svih relevantnih dionika koji se bave ovom problematikom.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.12.2022 | Prikazano 905 puta

Najnovije iz područja