Novosti 23.5.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Obilježavanje 270. godišnjice pada Hrašćinskog meteorita

U Hrašćini se od 21. svibnja do 30. lipnja 2021. godine odvija program obilježavanja 270. obljetnice pada Hrašćinskog meteorita.

Zamjenica župana Jasna Petek je u subotu, 22. svibnja 2021. godine, prisustvovala prvom u nizu predstavljanju monografije "Hrašćinski meteorit - od legende do znanosti" te otvorenju prateće izložbe u sportskoj dvorani Područne škole Hrašćina. „Važnost hrašćinskog metorita je već prije 270 godina prepoznata daleko šire od granica čitave Hrvatske. Posebno zahvaljujem Klubu ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Spomenki Štimec i autorici monografije Tatjani Kren na svemu što čine za očuvanje i promicanje  ovog dijela naše povijesti koji je Hrašćinu i Krapinsko-zagorsku županiju snažno utisnuo na znanstvenu kartu svijeta" - istaknula je zamjenica župana Jasna Petek nakon predstavljanja  monografije na prostoru uz Kuriju Njeguš.

"Ovo je prvi meteorit za kojeg je dokazano da je stigao iz svemira. On je poseban i po svom  sastavu te je sve do danas u čitavom svijetu zabilježeno samo 20-ak takvih meteorita", rekla je autorica monografije  Tatjana Kren.

"Za ovu smo se obljetnicu  pripremali više godina, a posebno intenzivno zadnjih godinu dana", istaknula je predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina Jasna Kranjec te pozvala sve zainteresirane na brojna događanja koja se u sklopu ove velike obljetnice organiziraju sve do 30. lipnja.

Okupljene, među kojima i načelnika Hrašćine Branka Tukača i ravanteljicu OŠ Vladimira Nazora Budinšćina Reneatu Krebar Mikšaj i donedavnu zamjenicu načelnika Ljubicu Mikulčić, pozdravila i vlasnica Kurije Njeguš Spomenka Štimec, koja je podsjetila kako je upravo na tom mjestu prije 25 godina krenulo obilježavanje pada Hrašćinskog meteorita.

Izdavanje monografije "Hrašćinski meteorit - od legende do znanosti“ ostvarilo je i župnijsku potporu u sklopu javnog poziva za sufinanciranje programa i prijekata u kulturi. 

Program 5. Hrašćinskog astra i 270. obljetnice pada Hrašćinskog meteorita možete pronaći ovdje.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 23.5.2021 | Prikazano 1506 puta